НАХД № 537/18г. МОТИВИ :

 

       Производството е образувано по внесено в ЛРС Постановление за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК на обвиняемият Ц.С.И. *** за това, че на 11.12.2018г. около 15,30ч. в гр.Лом, по ул.“Садовска“ управлява лек автомобил, марка „фолксваген“, модел „Джета“, с рама № WVWZZZ1GZMW433049 и поставена на него 1бр. пластмасова регистрационна табела с № С 67 33 ХК, неиздадена от съответните органи – престъпление по чл.345, ал.1, пр.2-ро  от НК.

       Представителят на ЛРП в с.з. поддържа изготвеното предложение, като намира, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява, че обвиняемият е извършил престъплението по чл.345, ал.1 от  НК и предлага на съда да го освободи от наказателна отговорност, като му наложи административно наказание по смисъла на чл.78а от НК “Глоба” в размер близък до минималният предвиден в закона, с оглед на здравословното му състояние.

      Обвиняемият редовно призован не се явява лично. Представлява се от договорен защитник адв.Н. А. от МАК, който в пледоарията си моли съда да при определяне размера на наказанието му да вземе предвид здравословното му състояние и финансовите му възможности, поради което да го освободи от наказателна отговорност и да му наложи административно наказание в минимален размер.

       Доказателствата по делото са писмени - събраните в хода на БП № 857/18г. по описа на РУ гр.Лом, респ. пр.преписка вх.№ 1568/18г. по описа на ЛРП писмени доказателства, приети и приобщени от съда по реда на чл.378, ал.2 от НПК, а именно: Докладна записка на л.5, Протокол за оглед на местопроизшествие и Албум за оглед на местопроизшествие на л.6-9,  Сведение на л.10, Справка на л.11, АУАН № 1605/ЗДВП от 11.12.2018 г. на л.12, Справка за нарушител на л.13, Съдебно-техническа експертиза на л.14-15, Протоколи за разпит на свидетелите И.Р. Д. на л.19, Е. В. К. на л.20, Справка за съдимост на л.22, както и служебно изискана Справка за съдимост рег. № 146/08.02.2019г. и представеното в днешното съдебно заседание Експертно решение.

       Съдът, след като се запозна с направеното предложение на ЛРП, събраните по делото писмени доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на  страните, намери за установено следното :

        На 11.12.2018г. свидетелите И. Д.–млПИ при РУ гр.Лом при изпълнение на служебните си задължения около 15,30ч. спрял за проверка движещият се по ул.“Садовска“, в района на „Пристанище“ гр.Лом лек автомобил, марка „Фолксваген“, модел „Джета“, с рег.№ С 67 33 ХК. В хода на извършената проверка св.Д. установил, че автомобила се управлява от обв.Ц.И., а на автомобила е поставена предна регистрационна табела, която се отличавала от останалите табели, тъй като била пластмасова, и от лявата страна липсвала синя маркировка и обозначение на българското знаме. Направил справка по телефона с дежурния ОДЧ при РУ гр.лом и установил, че водача на автомобила е неправоспособен, а лек автомобил с такъв рег.№ е спрян от движение, но регистрацията му не е прекратена. При проведения разговор с И. последният заявил, че си бил изгубил предната регистрационно табела преди известно време, за това си изработил сам друга, която била пластмасова.

       За установеното по време на проверката св.И. Д. в присъствието на св.Е.К. и на обв.Ц.И. съставил АУАН № 1605/ЗДвП от 11.12.2018г., като впоследствие било образувано и БП.

       Съгласно заключението на вещото лице инж.И. Л. изготвило назначената по делото Съдебно-техническа експертиза, което съдът приема изцяло като дадено обективно и безпристрастно, регистрационната табела поставена в задната част на лекия автомобил с № С 67 33 ХК е за постоянно издадена регистрация от КОТ София преди 2007г., преди влизането на РБ в Европейския съюз, поради което в най-лявата част на син фон е написано BG и над тях е българското знаме. Същата е валидна.

       Регистрационната табела поставена отпред на МПС-то е изработена от бяла пластмаса, на която са написани същите букви и цифри, както и на оригиналната табела, като е използвано черно тиксо. В най-лявата и част липсва синия фон и написаните букви, както и българското знаме или знамето на ЕС, поради което не отговаря на валидните табели описани в ЗДвП и Правилника за прилагане на ЗДвП , поради което се явява невалидна.

        Съдът намира, че по безспорен и категоричен начин е установено, че обвиняемият Ц.С.И. *** е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.345, ал.1 от НК, а именно, че на 11.12.2018г. около 15,30ч. в гр.Лом, по ул.“Садовска“ управлява лек автомобил, марка „фолксваген“, модел „Джета“, с рама № WVWZZZ1GZMW433049 и поставена на него 1бр. пластмасова регистрационна табела с № С 67 33 ХК, неиздадена от съответните органи.

      Законодателят е предвидил за така извършеното престъпление в нормата на чл.345, ал.1 от НК две алтернативни наказания „До една година лишаване от свобода” или „Глоба” в размер от 500лв /петстотин лева/ до 1 000лв /хиляда  лева/.

       Извършеното престъпление е от категорията на т.нар. “формалните престъпления”, и с него няма причинени имуществени вреди, които да подлежат на възстановяване.

       Обвиняемият не е осъждан и е с чисто съдебно минало.

       В случаят съдът намира, че са налице всички предвидени в закона предпоставки за приложение на нормата на чл.78а от НК, за това го освободи от наказателна отговорност за така извършеното престъпление, като му наложи административно наказание  “Глоба” в минимален размер, а именно от 1 000лв /хиляда лева/, която следва да заплати в полза на държавата. При определяне размера на административното наказание съдът взе предвид здравословното състояние на обвиняемия, тъй като видно от представеното Експертно решение № 3732 последният е с „Инсулинозависим захарен диабет“, материалното му положение и имотно състояние.

       Съдът напълно споделя доводите на представителя на ЛРП, че с така наложеното административно наказание „Глоба” ще се постигне, както индивидуалната, така и генералната превенция, а именно да се поправи и превъзпита извършителя към спазване на законите в страна и установеният правов ред, и да се въздейства предупредително и възпитателно на останалите членовете на обществото да спазват законите в страната и установения правен ред.

       Водим от горното съдът постанови решението си.

 

 

 

                                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ :