Р Е Ш Е Н И Е  

 

№ ………..

гр. Лом, 17.04.2019 год.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Ломският районен съд, І състав, гражданска колегия, в публичното заседание на дванадесети март, две хиляди и деветнадесета година, в състав:         

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:   АЛБЕНА МИРОНОВА

 

при секретаря Румяна Димитрова, като разгледа докладваното от съдията Гр. дело № 233 по описа за 2019 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Искове с правно основание чл. 49, ал. 1 и ал. 3 СК и съединени искове по чл. 144 СК – издръжка

 

            ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

            Мотивиран от горното, съдът

 

Р   Е   Ш   И:

 

            ПРЕКРАТЯВА с развод сключеният  на на 16.04.1995 год., с Акт за граждански брак № 0037/16.04.1995 год. на Община Лом, обл. Монтана, Граждански брак между Ц.К.Д., ЕГН **********,*** и С.В.Д., ЕГН **********,***, поради сериозно и непоколебимо взаимно съгласие.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между молителите споразумение, подписано от тях, а именно:

1.               ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на роденото от брака малолетно дете – С.С.В.,  род. *** год., с ЕГН **********, на майката, Ц.К.Д., ЕГН **********,***, като ПОСТАНОВЯВА че детето ще има местоживеене *** ********. В случай, че майката промени местоживеенето си на друг адрес, в друг град, местоживеенето на детето може да бъде на новия адрес само с писмено съгласие на бащата.

2.               ОПРЕДЕЛЯ на бащата, С.В.Д., ЕГН **********,***, следният режим на контакти с малолетното дете С.С.В.,  род. *** год., с ЕГН **********: бащата ще има право да взема детето при себе си всяка събота и неделя на месеца, за времето от 8,00 часа на съботния ден до 17,00 часа на неделния ден, с преспиване,  както и за един месец през лятото, което време да не съвпада с евентуалния платен годишен отпуск на майката, както и през пролетните и зимните ваканции на детето.  

3.               ОСЪЖДА С.В.Д., ЕГН **********,***, да заплаща на малолетната С.С.В.,  род. *** год., с ЕГН **********, чрез майката и законен представител Ц.К.Д., ЕГН **********,***, месечна издръжка в размер на 140 /сто и четиридесет/ лева, считано от датата на влизане в сила на решението, както и законната лихва за всяка просрочена вноска. Издръжката следва да се заплаща до 30-то число на текущия месец.

4.               ПРЕДОСТАВЯ ПОЛЗВАНЕТО на семейното жилище – апартамент с административен адрес: ********на съпруга С.В.Д., ЕГН **********,***.

5.               След прекратяването на брака, страните няма да си дължат издръжка един на друг.

6.               След прекратяването на брака съпругата Ц.К.Д. ЗАПАЗВА  придобитото с брака фамилно име Д..

 

            ОСЪЖДА С.В.Д., ЕГН **********,***, да заплати по сметка на ЛРС сумата от 120,80 лв. /сто и двадесет лева и 80 ст./, представляваща: 100,80 лв. държавна такса върху определената издръжка и 20 лв. – окончателна държавна такса за воденият брачен процес, както и 5 /пет/ лева в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

 

            ОСЪЖДА Ц.К.Д., ЕГН **********,***, да заплати по сметка на РС Лом окончателна държавна такса в размер на 20 лв. /двадесет лева/ за воденият брачен процес, както и 5 лв. в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

 

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

 

 

 

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: