Р Е Ш Е Н И Е

гр. Лом, 15.01.2019 г.

 

В   ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Ломският районен съд, в публичното съдебно заседание на двадесет и осми ноември, две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА МИРОНОВА

 

при секретаря Румяна Димитрова, като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 1333 по описа за 2018 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Обективно и субективно съединени в условията на кумулативност искове с правно основание чл. 127, ал. 2, вр. чл. 143 СК и евентуални искове по чл. 127а, ал. 2 СК.

 

        ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Мотивиран от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

            ПОСТАНОВЯВА родените от съвместното фактическо съжителство между К.А.С.,  ЕГН **********,*** и Р.Б.А., ЕГН ********** от с.с.,  деца  С.К.А., ЕГН **********, роден на *** год. и Г.К.А., ЕГН **********, родена на *** год., да живеят при бащата  К.А.С.,  ЕГН **********,***.

 

            ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на непълнолетния С.К.А., ЕГН **********, роден на *** год. и по отношение на малолетната Г.К.А., ЕГН **********, родена на *** год.,  на бащата К.А.С.,  ЕГН **********,***,

 

като ОПРЕДЕЛЯ на майката Р.Б.А., ЕГН ********** от с.с., режим на лични отношения с децата С.К.А., ЕГН **********, роден на *** год. и Г.К.А., ЕГН **********, родена на *** год., като тя има право да взема децата всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 9.00 часа на съботата до 18 часа на неделята с преспиване, както и един месец през лятната ваканция, когато бащата не е в платен годишен отпуск.

 

            ОСЪЖДА  Р.Б.А., ЕГН ********** ***, да заплаща на малолетното си дете Г.К.А., ЕГН **********, родена на *** год., чрез бащата и законен представител К.А.С.,  ЕГН **********,***, ежемесечна издръжка в размер на 140 /сти и четиридесет/ лв., считано от предявяване на иска – 19.06.2018 г. до настъпването на обстоятелства за нейното прекратяване или изменяване, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

 

            ОСЪЖДА  Р.Б.А., ЕГН ********** ***, да заплаща на непълнолетния  С.К.А., ЕГН **********, роден на *** год., със съгласието на бащата и законен представител К.А.С.,  ЕГН **********,***, ежемесечна издръжка в размер на 150 /сти и петдесет/ лв., считано от предявяване на иска – 19.06.2018 г. до настъпването на обстоятелства за нейното прекратяване или изменяване, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

 

ДАВА РАЗРЕШЕНИЕ, ЗАМЕСТВАЩО СЪГЛАСИЕТО НА МАЙКАТА Р.Б.А., ЕГН ********** ***, децата С.К.А., ЕГН **********, роден на *** год.  и Г.К.А., ЕГН **********, родена на *** год., да пътуват неограничен брой пъти до КРАЛСТВО ИСПАНИЯ и останалите страни-членки на ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, придружени от своя баща К.А.С.,  ЕГН **********,***, докато последният пребивава на територията на КРАЛСТВО ИСПАНИЯ, но за срок до 5 /пет/ години, считано от постановяването на настоящото решение на основание чл. 127а СК.

 

ДОПУСКА предварително изпълнение на решението в частта му относно присъдената издръжка на основание чл. 242 ал.1 ГПК, както и в частта относно заместващото съгласие – на осн. чл. 127а, ал. 4 СК.

 

ОСЪЖДА Р.Б.А., ЕГН ********** ***,  за заплати на К.А.С.,  ЕГН **********, от с.с., сумата от 460,00 лв. /четиристотин и шестдесет лв., 00 ст./, представляваща сторените разноски по водене на делото пред първата инстанция.

            ОСЪЖДА  Р.Б.А., ЕГН **********, да заплати по сметка на РС – Лом  държавна такса  върху присъдения размер на издръжката в размер на 417,60 лв. /четиристотин и седемнадесет  лв., 60 ст./, както и пет лева в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд – Монтана в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: