Р   Е   Ш   Е  Н   И   Е

 

                            

                                                     

 

 

                                         Гр.Лом, 20.02.2019г.

                     

 

                       В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

       Ломски районен съд, втори наказателен състав, в открито съдебно заседание  на двадесет и трети октомври две хиляди и осемнадесета, година, в състав:                                                                           

 

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

        при секретаря Л.П., като се запозна с докладваното от съдията Славчева АНД № 333/18г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

 

         Жалбоподателката Р.Л.Ж. с ЕГН ********** *** обжалва издаденото от  Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ гр.Лом, упълномощен със Заповед № 301з-670/18.03.2016г. на Директора на ОДМВР-Монтана Наказателно постановление № 18-0294-000531 от 01.06.2018г. с което на осн. чл.638, ал.3 от КЗ и е наложено административно наказание „Имуществена санкция“ в размер на 400лв /четиристотин лева/, за извършено нарушение на чл.638, ал.3 от КЗ.

       В с.з. жалбоподателката редовно призована, не се явява, не се представлява.

       Въззиваемият редовно призован не се явява, не се представлява.               

       Доказателствата по делото са писмени и гласни.

       Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

       С Наказателно постановление № 18-0294-000531 от 01.06.2018г. на Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ гр.Лом, упълномощен със Заповед № 301з-670/18.03.2016г. на Директора на ОДМВР-Монтана, на жалбоподателката Р.Л.Ж. ***, на осн. чл.638, ал.3 от КЗ и е наложено административно наказание „Имуществена санкция“ в размер на 400лв /четиристотин лева/, за това, че на 05.05.2018г. около 9,30ч. в гр.Лом, на ул.“Славянска“ пред № 70, като водач на МПС – лек автомобил марка „Форд“, модел „Транзит“, с рег.№ М 34 19 АТ, управлява и паркира товарният автомобил, собственост на Р. П. Р. от гр.Лом, като втори ред в активна лента за движение, не представя бланка „ЗГО“, залепеният стикер в долния ляв ъгъл на предното панорамно стъкло е с изтекъл срок на валидност до м.01.2018г. МПС-то е без ГТП. Като лице, което не е собственик управлява МПС, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка гражданска отговорност на автомобилистите, с което е нарушила чл.638, ал.3 от КЗ.

       В с.з. жалбоподателката не се явява, не се представлява.

       В депозираната жалба против НП последната оспорва констатациите в АУАН, че няма сключена Задължителна застраховка „ГО“. Твърди, че действително залепеният стикер в долния ляв ъгъл на панорамното стъкло е с изтекъл срок, но тя притежава ЗЗ“ГО“, която не е носила в момента на проверката в автомобила.

        Жалбоподателят не се явява, не се представлява.

        Депозираната жалба е процесуално допустима, подадена от лице, имащо правен интерес, в предвиденият от закона 7-дневен срок за обжалване.

       По същество жалбата се явява неоснователна.

       От събраните по делото писмени и гласни доказателства се установи по категоричен и безспорен начин следната фактическа обстановка :

        На 05.05.2018г. около 9,30ч. свидетелите С.И. и М.Г. – двамата полицейски служители в РУ гр.Лом се намирани на територията на гр.Лом, ул.“Славянска“, когато установили, че пред № 70 на улицата, като втори ред в активна лента за движение бил паркиран лек автомобил марка „Форд“, модел „Транзит“, с рег.№ М 34 19 АТ. При извършената проверка органите на МВР установили, че МПС-то е собственост на Р. П. Р. от гр.Лом, но се управлява от жалбоподателката. Поискали да представи задължителна застраховка „Гражданска отговорност“, но Ж. не представила такава, а залепеният стикер в долния ляв ъгъл на предното панорамно стъкло бил с изтекъл срок.

        На място за установеното нарушение на чл.638, ал.3 от КЗ св.С.И. в присъствието на св.М.Г. и на жалбоподателката съставил АУАН № 42/КЗ, в който описал установено административно нарушение.

        Впоследствие жалбоподателката представила копие от застрахователна полица за посоченото МПС от ЗК „Лев инс“ АД, която била сключена на 09.05.2018г. или четири дни след проверката, и със срок на валидност от 09.05.2018г. до 09.05.2019г.

      Впоследствие възоснова на съставения АУАН, АНО издал   Наказателно постановление № 18-0294-000531 от 01.06.2018г. с което за извършеното нарушение наложил административно наказание „Имуществена санкция“ в размер на 400лв /четиристотин лева/.

     В разпоредбата на чл.638, ал.3 от КЗ е предвидена санкция за всяко лице което не е собственик, но управлява моторно превозно средство, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, а именно „Глоба“ в размер от 400лв /четиристотин лева/.       

       Съдът счита, че административно-наказателното производство е проведено при спазване на процесуалноправните изисквания на ЗАНН. НП  съдържа всички  необходими реквизити, съгласно чл. 57 от ЗАНН и е редовно връчено. Освен това  обжалваното НП е издадено въз основа на АУАН, който отговаря на изискванията на чл. 42 от ЗАНН.

       Съдът намира, че правилно, обосновано и законосъобразно АНО е ангажирал административно-наказателната отговорност на жалбоподателката, като е наложил предвиденото в закона за това нарушение наказание, чийто размер на фиксиран, поради което не подлежи на редуциране и не следва да се обсъжда дали съответства на тежестта на нарушението.

       Действително при изписването на вида на наказанието вместо „Глоба“, АНО е посочил „Имуществена санкция“, но в случая съдът намира, че се касае за техническа грешка при техническото оформление на НП. В случая безспорно е предвидена отговорност за ФЛ, което не е собственик, но управлява МПС. Наказанието в случая по вид може да бъде само и единствено „Глоба“.

       Видно от представените впоследствие заверени ксерокопия от застрахователна полица на ЗК “Лев инс“ АД, се установява, че жалбоподателката е разбрала за какво точно нарушение е ангажирана нейната административно-наказателна отговорност, но сключената застраховка е със срок на валидност от 13ч. на 09.05.2018г. или към момента на установяване на нарушението–05.05.2018г. жалбоподателката в качеството и на водач на МПС и лице което не е собственик, но управлява моторно превозно средство, във връзка с чието притежаване и използване следва да има сключен и действащ договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, не е имала такъв.

      По разбиране на съда не може да намери приложение  и института на чл. 28 от ЗАНН, защото нарушението е формално и не е с по-ниска степен на обществена опасност от други деяния от същия вид, поради което жалбоподателят законосъобразно е бил санкциониран въз основа на посочената законова норма.

      Фактическите обстоятелства, свързани с настоящия случай, не указват на маловажност по смисъла на чл. 28 от ЗАНН, особено като се има предвид характера на този вид административно нарушение. За да е налице "маловажен случай" на административно нарушение, то следва извършеното нарушение с оглед на липсата или незначителността на вредните последици или с оглед на други смекчаващи обстоятелства да представлява по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на нарушение от съответния вид. Това, че застраховката е била сключена впоследствие на 09.05.2018г. не може да се приема като основание за прилагане на чл. 28 от ЗАНН.

      Водим от горното съдът намира, че депозираната жалба се явява неоснователна, и като такава следва да бъде оставена без уважение, а издаденото НП да бъде потвърдено изцяло, като правилно и законосъобразно, за това,  и на осн. чл.63 от ЗАНН

 

 

 

                                        Р  Е  Ш  И  :

              

 

       ПОТВЪРЖДАВА   издаденото от Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ гр.Лом, упълномощен със Заповед № 301з-670/18.03.2016г. на Директора на ОДМВР-Монтана Наказателно постановление № 18-0294-000531 от 01.06.2018г. с което на жалбоподателката Р.Л.Ж. с ЕГН ********** ***, на осн. чл.638, ал.3 от КЗ и е наложено административно наказание „Имуществена санкция“ в размер на 400лв /четиристотин лева/, за извършено нарушение на чл.638, ал.3 от КЗ, ИЗЦЯЛО, като ПРАВИЛНО и ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

 

         Решението може да се обжалва пред Административен съд гр.Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните, за неговото изготвяне.

     

         След влизане в сила на решението препис от него да бъде изпратен на

Началника на РУ гр.Лом за сведение и изпълнение.

                                                 

 

                                                                     РАЙОНЕН  СЪДИЯ :