Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                               

                          

                                                        

 

 

                                           гр. Лом, 27.09.2019г.

 

 

                          В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

         Ломският районен съд, в публичното съдебно заседание на двадесет и пети септември две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

 

                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОРИСЛАВА СЛАВЧЕВА

 

 

        при секретаря Л.П., като разгледа докладваното от съдията Славчева гражданско дело № 1653 по описа за 2019г., за да се произнесе, взе предвид следното:

        

         Производство по чл. 330 и сл. ГПК.

         Молба по чл.50 СК.

         Молителите К.В.Ц. с ЕГН ********** ***, с адрес за призоваване: гр.Лом, ул…….. и Л.М.Ц. с ЕГН ********** ***, с адрес за призоваване: гр.Л…..чрез адв.Н.А. от МАК са съпрузи, сключили граждански брак на 04.07.2009г. с Акт № 1 от 04.07.2009г. на Община Медковец, обл.Монтана. Желаят да прекратят брака си по взаимно съгласие, като са постигнали споразумение отностно личните си и имуществени отношения.

         От събраните по делото доказателства се установява, че молителите са сключили граждански брак на 04.07.2009г. с Акт № 1 на Община Медковец, като от брака си имат едно малолетно дете Ц. Л. М. роден на ***г.

        В съдебно заседание молителите се явяват лично, като поддържат подадената  молба за развод по взаимно съгласие.

      Представят пред съда Споразумение, което урежда основните групи въпроси,  посочени изчерпателно в чл.51 СК,  което съдът е  приел и одобрил в с.з. на 25.09.2018г. С определение от съдебно заседание,  съдът е одобрил представеното споразумение,  по силата на което съпрузите уреждат своите лични и имуществени отношения, както и въпросите относно упражняването на родителските права, родителските контакти и издръжката по отношение на ненавършилите пълнолетие деца, издръжката между съпрузите,  и фамилното име.

       Молителите поддържат представеното в с.з. Споразумение, като всеки един от тях заявява своето сериозното и непоколебимо съгласие бракът им да бъде прекратен. Молят да бъде утвърдено представеното споразумение.

        Роденото от брака малолетно дете Ц. ще бъде отглеждано от майката, по местоживеенето и, като тя ще упражнява родителските права по отношение на него. Бащата ще взема детето вторите съботи и недели на месеца за времето от 16ч. на петъчния до 17ч. на неделния ден с преспиване при него, както и по един месец през лятото което време да не съвпада с годишния платен отпуск на майката на детето.

       Бащата се задължава да плаща на детето Ц. месечна издръжка в размер на 140лв, считано от влизане в сила на решението за прекратяване на брака.

       Страните се споразумяват след прекратяване на брака да не си дължат издръжка.

       След прекратяване на брака жената ще възстанови предбрачното си фамилно име–К..

        Семейното жилище по смисъла на разпоредбите на СК страните не притежават.

        Личните си вещи страните са получили един от друг и нямат претенции за такива.

        Кредити или парични задължения  поети от страните по време на брака остават в задължение на този от съпрузите на чието име са получени, като при погасяване на същите той се отказва от правото си да претендира спрямо другия за част от изплатените средства.

         По време на брака страните не са придобивали имущества които да представляват СИО по смисъла на разпоредбите на СК.        

        Съдът, като взе предвид становището на молителите, сериозното и непоколебимо съгласие бракът им да бъде прекратен, споразумението което урежда всички въпроси в съответствие разпоредбата на чл.51, ал.1 СК, намира искането за основателно. Бракът между молителите следва да бъде прекратен, а споразумението–утвърдено, като непротиворечащо на закона, като съдът намира за необходимо да посочи следното:

       Предвид материалното и имотно състояние на страните и на основание т.3 "б" от Тарифа към Закона за държавните такси, за таксите, събирани от съдилищата и от МП и съобразно характера на производството окончателната държавна такса следва да бъде  в размер на 40лв, като същата следва да бъде заплатена от страните по равно, а именно всеки един от тях по 20лв.

       Молителят Л.Ц. следва да бъде осъден да заплати и държавна такса в размер на 100,80лв /сто лева и осемдесет и осем стотинки/ върху присъдената издръжка за детето.      

         Водим от горното, съдът

 

                                       Р   Е   Ш   И :

 

         ПРЕКРАТЯВА С РАЗВОД ГРАЖДАНСКИЯ БРАК, сключен между К.В.Ц. с ЕГН ********** *** и Л.М.Ц. с ЕГН ********** ***, на 04.07.2009г. с Акт № 1 от 04.07.2009г. на Община Медковец, обл.Монтана по ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ, поради сериозно и непоколебимо съгласие.

    

       УТВЪРЖДАВА постигнатото между молителите споразумение, подписано от тях, а именно:

 

        1./ Малолетното дете от брака на страните – Ц. Л. М. роден на ***г. с ЕГН ********** след прекратяване на брака остава да живее при майката К.В.Ц. по местоживеенето и, която ще упражнява родителските права по отношение на него.    

 

        2./ Л.М.Ц. с ЕГН ********** се задължава да заплаща на малолетния Ц. Л. М. роден на ***г., чрез майка му и законен представител К.В.Ц. месечна издръжка в размер на 140лв, считано от влизане на решението за прекратяване на брака на страните в сила, заедно с всички законни последици от това, включително и лихви при просрочване на някоя вноска и до настъпване на законни предпоставки за изменение или прекратяване на тази издръжка.

 

        3./  Л.М.Ц. с ЕГН ********** има право да взема при себе си детето Ц. Л. М. роден на ***г. за осъществяване на родителски контакти с него два пъти всеки месец за времето от 16ч. на петъчния ден до 17ч. на неделния ден, с преспиване при него, във вторите и четвъртите събота и неделя на месеца, както и за тридесет дни през лятата което време не съвпада с евентуалния платен годишен отпуск на майката на детето.

 

       4./ След прекратяване на брака страните няма да си дължат издръжка един на друг.

 

       5./ След прекратяване на брака К.В.Ц. ще възстанови предбрачното си име – К..  

 

       6./ Семейно жилище по смисъла на разпоредбите на СК страните не притежават.  

 

       7./ Личните вещи страните са получили един от друг и нямат претенции за такива.

 

        8./ Кредити или парични задължения  поети от страните по време на брака остават в задължение на този от съпрузите на чието име са получени, като при погасяване на същите той се отказва от правото си да претендира спрямо другия за част от изплатените средства.

 

        9./  По време на брака страните не са придобивали имущества които да представляват СИО по смисъла на разпоредбите на СК.        

 

         ОСЪЖДА Л.М.Ц. с ЕГН ********** ***, с адрес за призоваване: гр.Л…… чрез адв.Н.А. от МАК ДА ЗАПЛАТИ по сметка на ЛРС окончателна държавна такса за воденият брачен процес в размер на 20лв /двадесет лева/ и държавна такса в размер на 100,80лв /сто лева и осемдесет стотинки/ върху присъдената издръжка за детето, както и 5лв /пет лева/ - държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

        

        ОСЪЖДА  К.В.Ц. с ЕГН ********** ***, с адрес за призоваване: гр.Лом, ул….. ДА ЗАПЛАТИ по сметка на ЛРС окончателна държавна такса за воденият брачен процес в размер на 20лв /двадесет лева/, както и 5лв /пет лева/ - държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

 

         РЕШЕНИЕТО Е ОКОНЧАТЕЛНО И НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ.

           

                                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ :