Р Е Ш Е Н И Е

Гр. Лом, 12 април 2019 г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Ломският районен съд, в закрито съдебно заседание на 12 април, две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Боряна Александрова

 

при секретаря В. Мледанова, като разгледа докладваното от съдията гр.дело № 1046 по описа за 2008 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Съдът е сезиран с молба от пълномощника на ищеца по делото, за тълкуване на постановеното по делото решение  от 20 декември 2008 г., в диспозитива на същото, в частта относно поставянето в изключитилен дял на ищцата на семейното жилище.  Иска от съда да издаде тълкуване на съдебното решение, относно само семейното жилище.

Производството е процесуално допустимо и е с правно основание чл. 251 от Гражданско процесуалния кодекс.

Иска се тълкуване на изявената воля на съда в диспозитива на постановеното по делото решение и молителят има правен интерес от тълкуването.

Извършена е процедурата по чл. 251, ал. 3 от ГПК по размяна на съдебните книжа. Възражения не са постъпили в законовия 7-модневен срок. Съдът е преценил, че призоваване на страните в открито съдебно заседание е необходимо в случая.

След преценка на събраните по делото доказателства и в кореспонденция с доводите на ищеца, съдът намира за установено следното:

С решение № 134  от 20 декември 20 8 г.,съдът е постановил своя съдебен акт. Но в диспозитива на този съдебен акт, в частта относно семейното жилище , не е записано, че същото се поставя в изключителен дял на ищцата.

Анализирайки горното, се налага извода, че действителната воля на съда при отразяване в решението е само по отношение на семейното жилище.

Предвид изложеното и на осн. чл. 251, ал. 1 от ГПК, съдът

 

Р Е Ш И:

ДОПУСКА ТЪЛКУВАНЕ на постановеното по гр.д. № 1046/2008 г. на ЛРС решение по отношение само на семейното жилище, като  дописва така:

ПОСТАВЯ В ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ДЯЛ НА Л.Д.Б.  и тя става собственик на  семейното жилище , находящо се в гр.***, с дворна площ от 1560 кв.м. по скица, а по нотариален акт 1250 кв.м.,съставляваща урегулиран поземлен имот № 11, с неуредени регулационни отношения в кв.133 по регулационния план на гр.***, обл.Монтана,утвърден със заповед № 133/1988г., при съседи: имот № 10, имот № 7, улица и улица заедно с построените в тази дворна площ  жилищна постройка, за който е издаден НА № 189 на нотариус Д.М., вписан в СлВ при ЛРС вх.№ 2377 от 23 септември 2003г., акт № 106, том V, дело № 908/2003г. .

 

ОБЯВЯВА настоящото решение за неразделна част от постановеното по делото решение № 134 от 20.12.2008 г.

Решението подлежи на обжалване пред Монтански окръжен съд в двуседмичен срок от съобщението.

 

 

Районен съдия: