Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

                              

 

                                                        

 

                                    

                                      07.06.2019г., гр.Лом

     

 

                            В   И М Е Т О   Н А    Н А Р О Д А

 

 

          РАЙОНЕН СЪД гр.Лом, ІІ-ри граждански състав  в публичното заседание на шестнадесети октомври две хиляди и  осемнадесета година, в състав:

 

                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОРИСЛАВА СЛАВЧЕВА

 

        при секретар Л. П. като разгледа докладваното от съдията  гр.дело № 3279/2017г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното: 

 

      Производството по делото е образувано по Искова молба от „Б.Б.-ББ” ЕООД с ЕИК ….., представлявано от Б.Ц.Б., със седалище и адресна управление: гр.Лом, ул……, чрез пълномощник адв.Р.Б. от МАК, съдебен адрес:*** против Б.Г.Н. с ЕГН ********** ***, с която е предявен иск, с правно основание чл.327, ал.1 от ТЗ.

       В Исковата молба се твърди, че на 16.10.2017г. ищеца е извършил продажба на стоки на ответника Б.Г.Н., на обща стойност 572,10лв с включен ДДС /главница/, както следва:

          1./  38бр. улуци 1м., с единична цена 3лв,

          2./  72бр. скоби за улуци, с единична цена 0,90лв,

          3./  2бр. казанче ф 100 квадратно, с единична цена 6,15лв,

          4./  4бр. кривка ф 100 горна, с единична цена 4лв,

          5./  45бр. хурди керл 33825/25 ф 180, с единична цена 4лв,

          6./  12бр. греди 10х10-4м, с единична цена 15,40лв,

       като за извършената сделка-продажба е съставена и издадена стокова разписка-неплатена стока № 77318 от 16.10.2017г., установяваща и документираща същата по вид, стойност и време, която е подписана от ответника.

     Твърди се, че съгласно записванията в счетоводството на ищеца към датата на предявяване на иска, задълженията на ответника за плащане по тази сделка е с общо салдо 572,19лв с ДДС-главница, като въпреки многократните покани и разговори, ответника не е заплатил дължимите суми.

      Иска се: да бъде постановен съдебно решение с което съда да осъди ответника по делото да заплати на ищеца сумата от 572,10лв, представляваща общата цена на сделката – продажба на стоки на 16.10.2017г. за които е съставена Стокова разписка – неплатена стока № 55318 от 16.10.2017г., както законната лихва върху главницата от датата на предявяване на иска, до окончателното и изплащане .

        Претендират се направените по делото разноски.

        Писмен отговор в срока по чл.131 от ГПК не е постъпил.

        В с.з. ищцовото дружество се представлява от процесуален представител в лицето на адв.Р.Б. от МАК, който прави искане за постановяване на неприсъствено решение, тъй като са налице законовите изисквания на чл.239 от ГПК за това.

       Ответника по делото редовно призован не се явява в с.з., не се представлява.

       Ломски районен съд, след като взе предвид направените искания и доводи, обсъди поотделно и в тяхната съвкупност събраните по делото доказателства, и след като съобрази закона, намира за установено следното:

       Съдът е сезиран с иск с правно основание чл.327, ал.1 от ТЗ, съгласно която правна норма купувачът е длъжен да плати цената при предаване на стоката или на документите, които му дават право да я получи, освен ако е уговорено друго.

        Иска се : съдът да постанови решение с което да осъди ответника по делото да заплати на ищеца сумата от 572,10лв, представляваща общата цена на сделката – продажба на стоки на 16.10.2017г. за които е съставена Стокова разписка – неплатена стока № 55318 от 16.10.2017г., както законната лихва върху главницата от датата на предявяване на иска, до окончателното и изплащане.

        В с.з. процесуалният представител на ищцеца е направил искане за постановяване на неприсъствено решение по чл.239 от ГПК.

       Съгласно разпоредбата на чл.238, ал.1 от ГПК ако ответникът не е представил в срок отговор на исковата молба и не се яви в първото заседание по делото /респ. не изпрати свой представител/, без да е направил искане за разглеждането му в негово отсъствие, ищецът може да поиска постановяване на неприсъствено решение срещу ответника или да оттегли иска.

        В нормата на чл.239, ал.1 от ГПК законодателят е регламентирал, че съдът постановява неприсъствено решение, когато на страните са указани последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжа и от неявяването им в съдебно заседание, и искът вероятно е основателен с оглед на посочените в исковата молба обстоятелства и представените доказателства.

        В случая от данните по делото е видно, че е налице първата предпоставка по чл.239, ал.1, т.1 от ГПК, тъй като ответника по делото е редовно призован, като препис от Исковата молба с приложените към нея доказателства, както и препис от Разпореждането на съда са връчени на неговата съпруга Г. А. Н., който е поела задължение да му ги предаде. В срока по чл.131 от ГПК не се е възползвал от правото си на отговор.

        Ответника е редовно призован за насроченото открито с.з. като е получил лично призовката по делото, ведно с Препис от Определението на съда за изготвения проекто-доклад.

       Съдът намира, че наред с това е налице и втората предпоставка на  чл.239, ал.1, т.2 от ГПК–вероятна основателност на исковете, тъй като твърденията на ищеца за наличието на облигационна връзка с ответника, както и предаването на стоките, описани в процесната стокова разписка, по която се претендира плащане, и размера на претенцията си, се подкрепят от представените към исковата молба писмени доказателства - Копие от Стокова разписка-неплатена стока № 77318 от 16.10.2017г., за следните стоки:

          1./ 38бр. улуци 1м., с единична цена 3лв,

          2./  72бр. скоби за улуци, с единична цена 0,90лв,

          3./  2бр. казанче ф 100 квадратно, с единична цена 6,15лв,

          4./  4бр. кривка ф 100 горна, с единична цена 4лв,

          5./  45бр. хурди керл 33825/25 ф 180, с единична цена 4лв,

          6./  12бр. греди 10х10-4м, с единична цена 15,40лв,

       Предвид гореизложеното съдът намира, че са налице условията на основание чл.239, ал.1 вр. с чл.238, ал.1 от ГПК за постановяване на неприсъствено решение срещу ответника.

       На основание чл.78, ал.1 от ГПК в полза на ищеца следва да се присъдят направените разноски по делото, в размер на 350лв /триста и петдесет лева/, от които 50лв /петдесет лева/–платена държавна такса и 300лв /триста лева/ - платено адвокатско възнаграждение.

        Водим от горното съдът

 

 

 

 

 

 

                                    Р  Е  Ш  И :

 

 

 

        На осн. чл.327, ал.1 от ТЗ ОСЪЖДА ответника по делото Б.Г.Н. с ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ на ищцовото дружество „Б.Б.-ББ” ЕООД с ЕИК …, представлявано от Б.Ц.Б., със седалище и адресна управление: гр.Лом, ул.”….., с пълномощник адв.Р.Б. от МАК, съдебен адрес:*** сумата от 572,10лв /петстотин седемдесет и два лева и десет стотинки/, представляваща общата цена на сделката – продажба на стоки на 16.10.2017г. за които е съставена Стокова разписка – неплатена стока № 55318 от 16.10.2017г., ведно със законната лихва върху главницата от 22.12.2017г., до окончателното и изплащане.

 

 

        ОСЪЖДА на основание чл. 78, ал.1 от ГПК ответника по делото Б.Г.Н. с ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ на ищцовото дружество „Б.Б.-ББ” ЕООД с ЕИК …, представлявано от Б.Ц.Б., със седалище и адресна управление: гр.Лом, ул.”….., с пълномощник адв.Р.Б. от МАК, съдебен адрес:*** направените разноски по делото, в размер на 350лв /триста и петдесет лева/, от които 50лв /петдесет лева/–платена държавна такса и 300лв /триста лева/ - платено адвокатско възнаграждение.

 

 

        На основание чл. 239, ал. 4 от ГПК настоящото неприсъствено решение не подлежи на обжалване.

        Решението да се връчи на страните.                                                                                                             

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: