Р   Е   Ш   Е  Н   И   Е

 

                            

                                                     

 

 

                                         Гр.Лом, 15.05.2019г.

                     

 

                       В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

       Ломски районен съд, втори наказателен състав, в открито съдебно заседание  на двадесет и трети октомври две хиляди и осемнадесета, година, в състав:                                                                           

 

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

        при секретаря Л.Петрова, като се запозна с докладваното от съдията Славчева АНД № 229/18г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

 

         Жалбоподателят С.С.В. с ЕГН ********** *** обжалва издаденото от  Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ гр.Лом, упълномощен със Заповед № 8121з-952/20.07.2017г. на Министъра на вътрешните работи Наказателно постановление № 18-0294-000426 от 27.04.2018г. с което на осн. чл.175, ал.1, т.4 от ЗДвП и чл.183, ал.1, т.1, пр.1 , 2 от ЗДвП са му наложени следните административни наказания „Глоба“ в размер на 100лв /сто лева/, „лишаване от право да управлява МПС за срок от 2 /два/ месеца“ и „Глоба“ в размер на 10лв /десет лева/, за извършени нарушения на чл.103 и чл.100, ал.1, т.1 от ЗДвП.

       В с.з. жалбоподателят редовно призован, не се явява, представлява се от адв.Н.А. от МАК.

       Въззиваемият редовно призован не се явява, не се представлява.               

       Доказателствата по делото са писмени и гласни.

       Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

       С Наказателно постановление № 18-0294-000426 от 27.04.2018г. на Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ гр.Лом, упълномощен със Заповед № 8121з-952/20.07.2017г. на Министъра на вътрешните работи на жалбоподателят С.С.В. ***, наосн. чл.175, ал.1, т.4 от ЗДвП и чл.183, ал.1, т.1, пр.1 , 2 от ЗДвП са му наложени следните административни наказания „Глоба“ в размер на 100лв /сто лева/, „лишаване от право да управлява МПС за срок от 2 /два/ месеца“ и „Глоба“ в размер на 10лв /десет лева/, за това, че на 17.04.2018г. около 22,30ч. в с.Расово, обл.Монтана, по ул.“Г.Димитров“, като водач на мотоциклет „Ямаха ХТ 600“, с рег.№ ***, собственост на А.Я.А.от гр.Белослав, след подаден сигнал със стоп палка по образец не спира и продължава посоката си на движение по ул.“Иларион Макариополски“ с цел да не му бъде извършена проверка. По време на проверката не носи Свидетелство за управление на МПС и Талон към СУМПС, с което е нарушил чл.103 и чл.100, ал.1, т.1 от ЗДвП.

       В с.з. жалбоподателката не се явява, представлява се от адв.Н.А. от МАК, който моли съда да отмени изцяло издаденото НП, като неправилно и незаконосъобразно, тъй като е допуснато съществено процесуално нарушение довело до ограничаване правото на защита на жалбоподателят с оглед различните дати посочени в АУАН и НП.  Наред с това намира, че не са събрани доказателства жалбоподателят да е извършил второто нарушение, тъй като няма как да му бъде извършена проверка за носени документи, след като не е изпълнил полицейско разпореждане и не е спрял за извършване на такава.

        Въззиваемият не се явява, не се представлява.

        Депозираната жалба е процесуално допустима, подадена от лице, имащо правен интерес, в предвиденият от закона 7-дневен срок за обжалване.

       По същество жалбата се явява неоснователна.

       От събраните по делото писмени и гласни доказателства се установи по категоричен и безспорен начин следната фактическа обстановка :

        На 07.04.2018г. свидетелите Ц.Ц., Р.Р. и В.Р., тримата полицейски служители в ПУ Медковец се намирали на територията на с.Расово, ул.“Георги Димитров“ и извършвали контрол по безопасност на движението в населеното място, когато около 22,30ч. забелязали, че спрял пред магазина в близост мотоциклет тръгва в посока гр.Лом. Свидетелите потеглили след мотора, като го настигнали малко преди края на селото и тогава забелязали, че водач на същия е жалбоподателят, а зад него има и пътник-св.М.П., като и двамата нямали поставени предпазни каски. След като се изравнила полицейската кола с мотоциклета, през прозореца на автомобила  св.Ц. подал сигнал със стоп-палка, както и звуков и светлинен сигнал за извършване на проверка. Водачът на мотоциклета увеличил скоростта си, като продължил движението си по пряка улица в селото, която го извеждала на черен път, и полицейските служители се отказали да го преследват. След като се върнали в селото те посетили дома на В., но не го открили там. Срещнали на центъра в селото пътника – св.П., който им казал, че не знае къде е жалбоподателя.

       На 17.04.2018г. св.Ц.Ц. в присъствието на св.Е.К. и на жалбоподателят, в сградата на РУ гр.Лом съставил АУАН № 406/ЗДвП, в който описал установените от него нарушения на чл.103 от ЗДвП и на чл.101, ал.1, т.1 от ЗДвП. Актът бил връчен на В., който го подписал с възражения, че няма регистриран на негов име мотоциклет и на посочената дата не е управлявал такъв

      Впоследствие възоснова на съставения АУАН, АНО издал   Наказателно постановление № 18-0294-000426 от 27.04.2018г. с което на жалбоподателят са му наложени следните административни наказания „Глоба“ в размер на 100лв /сто лева/, „лишаване от право да управлява МПС за срок от 2 /два/ месеца“ и „Глоба“ в размер на 10лв /десет лева/, за извършени нарушения на чл.103 и чл.100, ал.1, т.1 от ЗДвП.

        Съдът намира, че  при ангажиране на административнонаказателната отговорност на жалбоподателят е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, което е довело до нарушаване правото на защита на лицето и налага отмяната на НП, тъй като на извършване на нарушението е елемент от последното което безспорно подлежи на доказване. Липсата на конкретизация в случая и точно посочване на датата безспорно е довело до нарушаване правото на защита на жалбоподателя и възможността да разбере за извършването на какво нарушение е привлечен да отговаря.

       Наред с това, за да бъде осъществен състава на второто нарушение, за което е наказан жалбоподателят е следвало да му бъде извършена проверка от полицейските служители. Самите те в разпита си дават показания, че В. не е изпълнил подаденото полицейско разпореждане със стоп - палка по образец, за спиране на управляваното от МПС за проверка и е продължил движението си, следователно на посочената дата в АУАН не е била извършвана от страна на полицейските служители документална проверка на лицето, и не е установено, че лицето не носи в себе си Свидетелство за управление на МПС от съответната категория и контролен талон към него.

          Ето защо съдът намира, че подадената жалба е процесуално допустима и основателна и като такава следва да бъде уважена, а издаденото НП да бъде отменено изцяло, като неправилно и незаконосъобразно, за това

 

 

 

 

 

                                        Р  Е  Ш  И  :

              

 

      

        ОТМЕНЯВА издаденото от Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ гр.Лом, упълномощен със Заповед № 8121з-952/20.07.2017г. на Министъра на вътрешните работи НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 18-0294-000426 от 27.04.2018г. с което на Жалбоподателят С.С.В. с ЕГН ********** ***, на осн. чл.175, ал.1, т.4 от ЗДвП и чл.183, ал.1, т.1, пр.1 , 2 от ЗДвП са му наложени следните административни наказания „Глоба“ в размер на 100лв /сто лева/, „лишаване от право да управлява МПС за срок от 2 /два/ месеца“ и „Глоба“ в размер на 10лв /десет лева/, за извършени нарушения на чл.103 и чл.100, ал.1, т.1 от ЗДвП, ИЗЦЯЛО, като НЕПРАВИЛНО и НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

 

         Решението може да се обжалва пред Административен съд гр.Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните, за неговото изготвяне.

     

         След влизане в сила на решението препис от него да бъде изпратен на

Началника на РУ гр.Лом за сведение.

                                                 

 

                                                                     РАЙОНЕН  СЪДИЯ :