ПРОТОКОЛ

 

гр. Лом, 04.06.2019 г.

 

Ломски районен съд, наказателна колегия, първи състав, в публично съдебно заседание на четвърти юни, две хиляди и деветнадесета година, в състав:

                                                          Председател: АЛБЕНА МИРОНОВА

 

 Съдебни заседатели: 

                     1. Р.Г.Р.

                     2. Е.И.М.

 

     

при участието на секретар: РУМЯНА ДИМИТРОВА, прокурор: Р. СТАНЕВ, сложи за разглеждане НОХД  № 149 по описа за 2019 год. докладвано от съдия МИРОНОВА.

На именното повикване в 9.30 часа се явиха:

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

На основание чл. 382, ал. 7 от НПК, съдът

 

                             О П Р Е Д Е Л И :

 

ОДОБРЯВА постигнатото между страните адв. Н.К. от АК - Монтана в качеството на защитник на подсъдимия К.Г.И. *** от една страна и от друга страна прокурор Р. Станев, Споразумение за следното:

 

Подсъдимият К.Г.И. роден на *** ***, българин, български гражданин, живущ ***, със средно образование, неосъждан, женен, пенсионер по болест, с ЕГН ********** Е ВИНОВЕН в това, че на 17.09.2018 година в *********, пред вход „В“ в лек автомобил марка  „Пежо 307“, с рег. № М ** ** ВН, собственост на Б.И.К. от гр. Лом, обл. Монтана, в немаловажен случай държи акцизни стоки – 1 брой полиетиленов чувал съдържащ нарязан тютюн с общо тегло 30.400 кг., на стойност 4 620.80 лева, без български акцизен бандерол, когато такъв се изисква по закон – чл. 64, ал. 4 вр. ал. 1 от Закона за акцизите и данъчните складове /Бандерола се поставя върху потребителската опаковка по начин, от който да е видна обозначената върху него информация и който да гарантира, че употребата на стоката е невъзможна без неговото унищожаване чрез разкъсване. Производителите на тютюневи изделия….., предназначени за реализация на вътрешния пазар, са длъжни да поставят бандерол върху потребителската опаковка. Поставянето на бандерола се извършва в данъчен склад на производителя/, и по чл. 25, ал. 1 от Закона за тютюна и тютюневите изделия-„Тютюневите изделия от месно производство и от внос се продават на вътрешния пазар с поставен върху потребителската опаковка бандерол по начин, който гарантира, че употребата на стоката е невъзможна без неговото унищожаване чрез разкъсване, и чл. 2, ал. 2 от Закона за акцизите и данъчните складове „На облагане с акциз подлежат…. Тютюневите изделия…, поради което и на основание чл. чл.234, ал.1 от НК, във връзка с чл.55, ал.1, т.1 от НК ГО ОСЪЖДА на наказание ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

На основание чл.66, ал.1 от НК, ОТЛАГА изпълнението на наложеното наказание от ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА с изпитателен СРОК ОТ ТРИ ГОДИНИ от влизане в сила на определението за одобряване на настоящето споразумение.

 

На основание чл.55, ал.3 от НК не се налага по-леко предвиденото в закона наказание по чл.37,ал.1,т.7 от НК, тъй като подсъдимия не притежава права, от които да бъде лишен.

 

Веществени доказателства по делото – 1 брой полиетиленов чувал съдържащ суха, нарязана листна маса в кафяв цвят и мирис на тютюн с общо тегло 30.400 кг., оставени на съхранение в РУ  Лом, на основание на осн. чл.234, ал.3 във вр. с чл.53, ал.1, буква „а” от НК  СЕ ОТНЕМАТ в полза на Държавата.

 

На основание чл. 189, ал. 1 от НПК подсъдимият К.Г.И. със снета по делото самоличност следва да заплати  по сметката на МВР - гр. Монтана направените по делото разноски  в размер на 62,41 лв./шестдесет и два лева и четиридесет и една стотинки/ за изготвяне на органолептична експертиза, и в полза на бюджета на съдебната власт по сметката на РС - Лом - 5/пет/ лева държавна такса за евентуално служебно издаване на изпълнителен лист.

 

На основание чл. 24, ал. 3 от НПК ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 149/2019 г. по описа на ЛРС, поради постигнато между страните и одобрено от съда споразумение, за решаване на наказателното производство.

 

В хода на ДП по отношение на подсъдимия К.Г.И. със снета по делото самоличност не е взета мярка за неотклонение, поради което съдът не дължи произнасяне.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО Е ОКОНЧАТЕЛНО И НЕ ПОДЛЕЖИ НА ЖАЛБА И ПРОТЕСТ.

На съдебните заседатели да се изплатят по 8,31 лв. от бюджета на съда.

Протоколът приключи в 10.15 ч. и се изготви в съдебно заседание.

 

 

 

                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

                                          СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

                                                      1……..…………

                                                            /Р.Р./

 

                                                      2……….……….

                                                              /Е.М./

 

 

                                                                 СЕКРЕТАР: