ПРОТОКОЛ

гр. Л О М, 19.06.2019 г.

Ломски районен съд, наказателна колегия, втори наказателен състав в публично съдебно заседание на деветнадесети юни две хиляди и деветнадесета година в състав:                          

                  

                  Председател: БОРИСЛАВА СЛАВЧЕВА

                Съдебни заседатели: О.Х.Е.

                                       З.Г.З.  

при участието на секретар: Л. П. и прокурора: ЕЛИ ЛАЗАРОВА, сложи за разглеждане НОХД № 185 по описа за 2019 год. докладвано от СЪДИЯТА СЛАВЧЕВА.

 На именното повикване в 09.00 часа се явиха:

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

На основание чл. 382, ал. 7 от НПК, съдът

                                     О П Р Е Д Е Л И :

ОДОБРЯВА постигнатото между страните адв. Н. К. от МАК, в качеството на защитник на подсъдимия А.С.И. ***, от една страна и от друга страна прокурор при ЛРП Ели Лазарова, за следното:

Подсъдимият А.С.И. роден на *** ***, българин, български гражданин, средно образование, неженен, неосъждан, с адрес ***, работи във фирма „…“, с ЕГН **********, Е ВИНОВЕН В ТОВА, че на 11.09.2017 година, в гр. Лом, обл. Монтана, в обитаван от него жилищен имот, находящ на ул."…., без надлежно разрешително, държал високорискови наркотични вещества: 12 полиетиленови топчета с общо нето тегло 5,24 грама, съдържащи суха тревиста маса „канабис”, с концентрация на активния компонент тетрахидроканабинол 38,41% и едно пакетче „канабис“ с нето тегло 0,33 грама с концентрация на активния компонент тетрахидроканабинол 19,11%, или всичко с общо тегло 5,57 грама на стойност 33,42 лева, установено с физикохимическа експертиза - Протокол № 17/НАР- 311/28.09.2017 година на НТЛ при ОД МВР гр. Монтана, в нарушение на правилата, съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, според който е включен в Списък № 1 към чл.3, ал.2 - „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния си ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина”, съгласно ПМС № 23/29.01.1998 година, поради което и на основание чл. 354а, ал. 3, предл. 1 от НК, при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 НК, МУ СЕ ОПРЕДЕЛЯ наказание «ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА», като на основание чл. 66, ал. 1 от НК, изпълнението на така определеното наказание СЕ ОТЛАГА с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

 

На основание чл. 381, ал. 5, т. 4 от НПК, във вр. чл. 67, ал. 1 от НК, възпитателната работа по отношение на условно осъдения подсъдим А.С.И., СЕ ВЪЗЛАГА на районен инспектор при РУ гр. Лом на района по местоживеене на подсъдимия.

 

На основание чл. 55, ал. 3 от НК, НЕ СЕ НАЛАГА по-лекото наказание „глоба” предвидено кумулативно в санкционната част от състава на извършеното престъпление.

 

На основание чл. 189, ал. 1 от НПК, подсъдимия А.С.И. със снета по делото самоличност, следва да заплати по сметка на ОД на МВР – София, направените по делото разноски възнаграждение на вещо лице за изготвяне на Физикохимическа експертиза НИК гр. София в размер на 61,18лв /шестдесет и един лева и осемнадесет стотинки/, сумата 144,13 лв. /сто четиридесет и четири лева и тринадесет стотинки/ за изплащане възнаграждение  на вещо лице за изготвяне на Физикохимическа експертиза Од на МВР Монтана, както и 5лв /пет лева/ - държавна такса за евентуално служебно издаване на изпълнителен лист, в полза на бюджета на съдебната власт по сметката на РС- Лом.

На основание чл. 354а, ал. 6 от НК, ОТНЕМА в полза на Държавата, наркотично вещество „канабис“ с тегло 5,57 грама, предадено на Централно митническо управление, отдел „МРР-НОП“ на 07.11.2017 г., да бъде унищожено чрез изгаряне.

На основание чл.24, ал.3 от НПК ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 185/2019г. по описа на ЛРС, поради постигнато между страните и одобрено от съда споразумение, за решаване на наказателното производство.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО Е ОКОНЧАТЕЛНО И НЕ ПОДЛЕЖИ НА ЖАЛБА И ПРОТЕСТ.

На ДП не е взета мярка за неотклонение.

          Протоколът приключи в 09.40 ч. и е изготвен в съдебно заседание.

 

                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ:                                                                                                                               

                                                  СЪДЕБЕН ЗАСЕДАТЕЛ:  1.

                                                                                                   /О. Е./                                   

                                                                                               2.

                                                                                               /З. З./

                                                                          СЕКРЕТАР: