Р Е Ш Е Н И Е

гр. Лом, 14.06.2019 г.

 

В   ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Ломският районен съд, в публичното съдебно заседание на девети май, две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: А. МИРОНОВА

 

при секретаря Румяна Димитрова, като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 73 по описа за 2019 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Обективно и субективно съединени  искове с правно основание чл. 127, ал. 2, чл. 143 и чл. 149  СК.

 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Мотивиран от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

            ПОСТАНОВЯВА роденото от съвместното фактическо съжителство между А.С.А., ЕГН **********,*** и Г.Р.А., ЕГН **********,*** дете: Д.Г.Р., ЕГН **********, родена на *** год., да живее при майката  А.С.А., ЕГН **********,***.

 

            ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на малолетното дете Д.Г.Р., ЕГН **********, родена на *** год., на майката А.С.А., ЕГН **********,***,

 

като ОПРЕДЕЛЯ на бащата Г.Р.А., ЕГН **********,***, следният режим на лични отношения с детето: той има право да вижда детето Д.Г.Р., ЕГН **********, родена на *** год., всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 9.00 часа на съботата до 20 часа на неделята, с преспиване, както и 20 дни през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск.

 

            ОСЪЖДА, на осн. чл. 143 СК,  Г.Р.А., ЕГН **********,*** да заплаща на малолетното си дете Д.Г.Р., ЕГН **********, родена на *** год., чрез неговата майка и законен представител А.С.А., ЕГН **********,***, ежемесечна издръжка в размер на по 160,00 /сто и шестдесет/ лв., считано от предявяване на иска – 17.01.2019 г., до настъпването на обстоятелства за нейното прекратяване или изменяване, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, като ОТХВЪРЛЯ иска за разликата от 40,00 лв., до предявеният размер от 200,00 лв. месечно, като НЕОСНОВАТЕЛЕН и НЕДОКАЗАН.

 

ОТХВЪРЛЯ предявеният от А.С.А., ЕГН **********,*** срещу Г.Р.А., ЕГН **********,*** иск с  правно основание чл. 149 от СК, за сумата 1000 лв.  /хиляда лева, 00 ст./, представляваща месечна издръжка в размер на по 200,00 лв. /двеста лева/ за детето Д.Г.Р., ЕГН **********, родена на *** год., за времето от 03.09.2018 год. до 17.01.2019 год., като като НЕОСНОВАТЕЛЕН и НЕДОКАЗАН.

 

ОСЪЖДА,  на основание чл. 78, ал. 1 ГПК, Г.Р.А., ЕГН **********,*** ДА ЗАПЛАТИ на А.С.А., ЕГН **********,*** сумата 350,00 лв., /триста и петдесет лева, 00 ст./, представляваща разноски за водене на делото пред тази инстанция съобразно уважената част от исковете.

 

            ОСЪЖДА  Г.Р.А., ЕГН **********,*** да заплати по сметка на РС – Лом  държавна такса  върху присъдената издръжка, в размер на 230,40 лв. /двеста и тридесет  лева, 40 ст./, както и 5,00 /пет/ лева в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

 

ПОСТАНОВЯВА предварително изпълнение на решението в частта му относно присъдената издръжка на основание чл. 242 ал.1 ГПК.

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд – Монтана в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: