Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

гр.Лом  24 юли 2019 година

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

 Ломски районен съд , гражданска колегия , трети състав в публичното заседание на 25.06.2019 г. в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ : Боряна Александрова

 

  При секретаря : В. Младенова като изслуша докладваното от съдията Александрова гр.д.№ 353/19 г. по описа на ЛРС ,за да се произнесе съдът взе предвид следното:

     Иск с правно основание: 422, вр.чл.415 ГПК .

    Производство по реда на чл.238 ГПК.

       Ищеца, чрез пълномощника си ю.к. Н.В., в исковата си молба до съда , претендира , че ответника-потребител не е изпълнил задълженията си да заплаща потребената от него вода, както и искане за обезщетение за забавено плащане на тази цена, както и законната лихва върху главницата и разноски по водене на делото.

      Представят писмени доказателства към исковата молба.

            На основание чл. 131, ал. 1 от ГПК, съдът е изпратил препис от исковата молба ведно с приложенията на ответника, който в указания едномесечен срок не е подал писмен отговор.
         С определение, постановено в закрито заседание на 3.05.2019 г., съдът е допуснал като доказателства по делото тези приложени с исковата молба и насрочил делото за открито съдебно заседание . В първото по делото съдебно заседание, ответника е редовно призован ,но не се явява , не е направил искане за разглеждането на делото в негово отсъствие.
             Съдът обявил делото за решаване, като приел, че са налице предпоставките на чл. 239 от ГПК, след като: на ответника са указани последиците от неподаването на отговор и от неявяването му в съдебно заседание.
             Ход на делото е даден при условията на чл. 142, ал. 1 от ГПК - страните са били редовно призовани, като призовката е връчена лично на ответника. Съобразена е и разпоредбата на чл. 131, ал. 1 от ГПК, едновременно със съобщението с указанията за последиците от неподаването на отговор е връчен и препис от исковата молба.
     Съдът, като съобрази, че страните по спора са процесуално правоспособни, наличието на формалните предпоставки по чл. 238, ал. 1 от ГПК, както и че искът е вероятно основателен - с оглед на твърдяното от ищците, намира, че няма пречка да постанови неприсъствено решение в съответствие със заявения петитум.
         При съвкупната преценка на фактите, наведени в исковата молба и приложените към същата доказателства, които от външна страна са формално редовни, може да бъде обоснована основателността на исковите претенции с правно основание чл. 422,вр.чл.415 ГПК така, както са предявени, като съдът намира ,че размера на същите е доказан.

       
              При този изход на процеса, на основание чл. 78, ал. 1 от ГПК, ответника следва да бъде осъден да заплатят на ищеца и направените по делото съдебни разноски.     

                      Водим от горното, съдът

 

                                                 Р  Е   Ш  И :

 

  ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО, че Ф.И.С.  ЕГН **********,***  дължи на “В и К” ООД гр.***, Булстат *******, представлявано от Управителя инж.В.Д.И. ЕГН **********, сумата за консумирана вода  от 237,86лв. , лихва в размер на 39,58лв.,за периода 23.02.15 г. до 12.12.2018 г., както и законната лихва върху главницата , начиная от 17.12.2018г.  до окончателно погасяване на сумата.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

ОСЪЖДА  Ф.И.С.  със снети по горе данни и адрес да заплати на “В и К” ООД гр.***, Булстат ******* сумата от 25,00 лв. разноски по заповедното производство , както и 25,00 лв. разноски по исковото производство.

 

      На основание чл.239,ал.4 ГПК решението не подлежи на обжалване .

 

 

                                     РАЙОНЕН  СЪДИЯ: