П Р И С Ъ Д А №

гр. Лом,  23.10.2018 год.

 

В  И М Е Т О     Н А    Н А Р О Д А

 

ЛОМСКИЯТ  РАЙОНЕН  СЪД  на двадесет и трети октомври, две хиляди и осемнадесета година, в открито съдебно заседание, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА МИРОНОВА

 

При участието на  секретаря Румяна Димитрова и прокурора РОСЕН СТАНЕВ, като  разгледа докладваното от съдията  МИРОНОВА НОХД №   91 по описа за 2018 год., въз основа на закона и доказателствата по делото,

 

П Р И С Ъ Д И:

П Р И З Н А В А

С.Г.Ф., роден на *** ***, българин,  български гражданин, с висше образование,  неженен, работещ, неосъждан, с ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че на 08.12.2015 година, около 11.30 часа на път III-112, км. 1+500, с посока на движение от гр. Монтана за гр. Видин, като управлявал моторно превозно средство – товарен автомобил  марка „Мерцедес 1524 Атего“, с рег. № СА **** МТ, собственост на „Медекс“ ООД гр. София, нарушил правилата за движение по пътищата – чл. 20, ал. 1 от Закона за движение по пътищата „Водачите за длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват“ и ал. 2 „Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с релефа на местността, със състоянието на пътя и превозното средство, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие, както и да направят всичко възможно, за да намалят скоростта или да спрат превозното средство“, движейки се с несъобразена с пътните условия скорост/мокра пътна настилка/,  в резултата на което навлязал в платното за насрещно движение и се ударил челно в движещия се в насрещната пътна лента лек автомобил марка „Рено Матра Еспейс“ с рег. № М **** ВХ, собственост на А.М.А. ***, управляван от П.Н.А. *** като по непредпазливост причинил тежка телена повреда на П.Н.А. ***, изразяваща се в тежка черепно мозъчна травма – контузия на мозъка, която не подлежи на допълнително възстановяване с медикаментозни и рехабилитационни средства, постравматичен органичен мозъчен синдром, което определя трайна инвалидност, водещо до постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота на А., както и значителни имуществени вреди на лек автомобил марка „Рено Матра Еспейс“ с рег. № М **** ВХ, собственост на А.М.А. ***, в размер на 6116.48 лева, като след извършването на деянието е направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалия П.А. – позвънил на телефон 112 и сигнализирал за настъпилото ПТП, като потърсил медицинска помощ, за което и на основание чл. 343а, ал. 1, б. „а“, предл. 1-во, във вр. с чл. 343, ал. 1, б. „а“ и б. „б“, предл. 1-во, във вр. с чл. 58а, ал. 1, във вр. с чл. 54, ал. 1 от НК, го ОСЪЖДА на ЕДНА ГОДИНА „Лишаване от свобода”, като го ОПРАВДАВА по повдигнатото му обвинение за това, че  при извършване на деянието е нарушил: „при избиране на скоростта на движение на водача на пътното превозна средство е забранено да превишава следните стойности на скоростта в км/час – от 50 км/час в извън населено място/ и чл. 63, ал. 2 от Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата – при наличие на „Единична непрекъсната линия“ – М1 е забранено да я настъпват и пресичат“.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК, отлага изпълнението на така наложеното наказание за срок от ТРИ ГОДИНИ

На основание чл. 343г, във вр. с чл. 343а, ал. 1, б. „а“, предл. 1-во, във вр. с чл. 343, ал. 1, б. „а“ и б. „б“, предл. 1-во, във вр. с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК, ЛИШАВА С.Г.Ф. със снета по-горе самоличност, ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС за срок от две години.

На основание чл. 189 НПК ОСЪЖДА подсъдимия  С.Г.Ф., със снета по делото самоличност, да заплати  в полза на държавата, по сметка на ОД на МВР Монтана, направените по делото разноски за експертизи, в общ размер на 999,32  лв.

 

          Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок от днес пред ОС Монтана.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: