ПРОТОКОЛ

 

гр. Лом, 17.07.2019 г.

 

Ломски районен съд, наказателна колегия, първи състав, в публично съдебно заседание на седемнадесети юли, две хиляди и деветнадесета година, в състав:

                             Председател: АЛБЕНА МИРОНОВА

 

при участието на секретар: РУМЯНА ДИМИТРОВА, прокурорът: ГЕОРГИ ЦВЕТАНОВ, сложи за разглеждане ЧНД  № 248 по описа за 2019 год. докладвано от съдия МИРОНОВА.

На именното повикване в 10.10 часа се явиха:

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Съдът, като взе в предвид събраните по делото доказателства и становището на страните, намира за установено следното:

 

Производството е по реда на чл. 433 и сл. от НПК.

Образувано е по молба  с правно основание чл. 87, ал.1 НК от  В.Д.З., с която иска да бъде допусната съдебна реабилитация на осъждането му по НОХД № 303/2013 г. на ЛРС.

 Молбата е допустима тъй като е  подадена пред  компетентния съд, постановил присъдата, а разгледана по същество е и основателна, като  съображенията на съда за това са следните:

Видно от справката за съдимост молителят има две осъждания:

Първото е по НОХД № 2911/2000год.  на СРС, по което с определение от 18.09.2001 г. Подсъдимият, сега молител е признат за виновен за престъпление по чл.195, ал.2, вр. ал.1, т.3 и т.5, вр. чл.194, ал.1, вр. чл.63, ал.1, т.3 от НК и му е наложено наказание „глоба“.

Фактът, че това дело е приключило със споразумение сам по себе си означава, че щетите от деянието са възстановени още към момента на постановяване на съдебния акт. Наказанието „глоба“ е в размер на 10 лв., като вероятно е заплатена, но дори да не беше, в случая е  изтекъл 5 годишният срок по чл.88а, вр. с чл.82, ал.4, вр. с ал.1, т.5 от НК и видно от справката за съдимост това деяние вече е реабилитирано по право.

Второто осъждане, което именно е предмет на настоящето производство е по НОХД № 303/2013 г. на ЛРС. Това осъждане също е за престъпление против собствеността. На молителя е наложено наказание 6 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване е отложено с изпитателен срок от 3 години. Тази присъда е влязла в сила на 13 юни 2013 г. Изпитателният срок е изтекъл на същата дата 2016 г. и към настоящия момент е изтекъл 3 годишният срок визиран в разпоредбата на чл.87, ал.1 от НК.

От представените в днешното съдебно заседание доказателства се установява по безспорен начин, че причинената от деянието имуществена вреда е възстановена, а от приложената към молбата характеристична справка и удостоверение издадено от ЛРП, се установява доброто поведение на молителя.

При така ангажираните доказателства се налага извод, за основателност на молбата, поради което и исканата реабилитация следва да бъде допусната.

Ето защо и на основание чл. 436, ал.1 НПК, съдът

                              О П Р Е Д Е Л И :

 ДОПУСКА на основание чл.87, ал.1 НК СЪДЕБНА РЕАБИЛИТАЦИЯ на В.Д.З. с ЕГН **********, роден на *** г. *****, живущ ***, по отношение на осъждането по НОХД № 303/2013 г. по описа на ЛРС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване или протест в 7 - дневен срок от днес, с частна жалба, пред МОС.

След влизане в сила на настоящето определение препис от същото да бъде изпратен на ЛРП за сведение и БС при СРС, за отбелязване в съответните бюлетини за съдимост.

Протоколът приключи в 10.55 ч. и е изготвен в съдебно заседание.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

                                                    СЕКРЕТАР: