НАХД № 230/19г. МОТИВИ :

 

       Производството е образувано по внесено в ЛРС Постановление за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК на обвиняемият Л.Н.В. ***, за това, че на 12.12.2018г. в гр.Лом, на ул.“к.“ № 4, държи без да има надлежно разрешение, високорискови наркотични вещества от видна канабис-обект № 1 суха зелена маса с тегло 39,10гр със съдържание на тетрахидроканабинол от 0,23% и обект № 2 суха зелена маса с тегло 7,51гр със съдържание на тетрахидроканабинол 1,85%, всичко с общо тегло 46,61гр, на обща стойност 279,66лв, като деянието представлява маловажен случай - престъпление по чл.354а, ал.5 във вр. с ал.3 от НК.

       Представителят на ЛРП в с.з. поддържа изготвеното предложение, като намира, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява, че обвиняемият е извършил престъплението по чл.354а, ал.5 във вр. с ал.3 от  НК и предлага на съда да го освободи от наказателна отговорност, като му наложи административно наказание по смисъла на чл.78а от НК “Глоба” в минимален размер.

       Обвиняемемият редовно призован се явява лично. Не се признава за виновен по повдигнатото му обвинение, дава кратки обяснения в които твърди, че не е знаел за произхода на намерената в двора му суха зелена маса.

        Доказателствата по делото са писмени - събраните в хода на ДП № 864/19г. по описа на РУ гр.Лом, респ. пр.преписка вх.№ 1582/18г. по описа на ЛРП писмени доказателства, приети и приобщени от съда по реда на чл.378, ал.2 от НПК, а именно: Докладна записка на л.2, Протокол за претърсване и изземване в неотложен случаи с последващо съдебно одобрение на л.12-14, Албум за посетено местопроизшествие: оглед на л. 15-21, Протоколи за разпит на свидетеля М.В.В.на л.25, Протокол № 19/НАР-417 на л.30-31, Справка за съдимост с рег.№ 381/05.04.2019г. на л.33-34, като и актуална справка за съдимост.

       Съдът, след като се запозна с направеното предложение на ЛРП, събраните по делото писмени доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на  страните, намери за установено следното :

        На 12.12.2018г. в РУ гр.Лом е получен оперативен сигнал за извършена кражба на кухненско оборудване от ресторант „Кастело“ в гр.Лом. Полицейските служители посетили местопроизшествието и прегледали охранителната камера на обекта, при което било установено, че извършител на деянието е В.. Същата вечер последният е установен на адреса си в гр.Лом. Обвиняемият разрешил на органите на МВР да извършат проверка в дома му във връзка с установяване на отнети вещи от ресторант „Кастело“. В една от стаите на жилището под легло са намерени два найлонови плика, като единият от тях съдържал тревиста изсъхнала маса, а другият – стръкове растения с остатъчни листа. Бил уведомен дежурния ОДЧ пир РУ гр.Лом, който на място изпратил дежурна следствено-оперативна група, с експерт НТЛ и било пристъпено към извършване на претърсване и изземване. 

        Съгласно заключението на вещото лице експерт-химик при ОД МВР гр.Монтана Е.К.в Протокол № 19/НАР-417/21.02.2019г. изследваният обект 1 представлява суха зелена растителна маса, която по външни белези и химически състав наподобява коноп /марихуана/ и е с тегло 39,10гр, като определеното съдържание на активен компонент – тетрахидроканабилол в обекта е 0,23%. Изследвания обект 2 представлява суха зелена растителна маса, която по външни белези и химически състав наподобява коноп /марихуана/. Определеното нето тегло на обекта, след отделяне на стеблата е 7,51гр, като определеното съдържание на активен компонент – тетрахидроканабилол в обекта е 1,85%. Общото него тегло на двата обекта е 46,61гр.

        Конопът е сключен в Списък І – „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба  тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“ от Наредба за реда на класифициране на растенията и веществата като наркотични / в сила от 10.11.2011г./ приета на осн. чл.3, ал.2 и 3 от ЗКНВП.

     Съдът намира, че по безспорен и категоричен начин е установено, че обвиняемият Л.Н.В. *** е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.354а, ал.5 във вр. с ал.3 от НК, а именно, че на 12.12.2018г. в гр.Лом, на ул.“к.“ № 4, държи без да има надлежно разрешение, високорискови наркотични вещества от видна канабис-обект № 1 суха зелена маса с тегло 39,10гр със съдържание на тетрахидроканабинол от 0,23% и обект № 2 суха зелена маса с тегло 7,51гр със съдържание на тетрахидроканабинол 1,85%, всичко с общо тегло 46,61гр, на обща стойност 279,66лв, като деянието представлява маловажен случай.

      От субективна страна деянието е извършено при форма на вината пряк умисъл, като В. е съзнавал общественоопасния характер на деянието си, предвиждал е настъпването на общественоопасните му последици и е искал тяхното настъпване.

      Законодателят е предвидил за така извършеното престъпление в нормата на чл.354а, ал.5 във вр. ал.1 от НК наказание „Глоба“ в размер на 1 000лв /хиляда/ лева.

       Извършеното престъпление е от категорията на т.нар. “формалните престъпления”, и с него няма причинени имуществени вреди, които да подлежат на възстановяване.

       Обвиняемият е осъждан, но реабилитиран по право на осн. чл.86 от НК. Осъждан е с 1бр. влязла в сила присъда по НОХД № 237/15г. по описа на ЛРС, за престъпление по чл.195, ал.1, т.4 във вр. с чл.194, ал.1 и чл.18, ал.1 от НК на наказание „Осем месеца лишаване от свобода“, чието изпълнение е отложено с изпитателен срок от Три години, считано от 08.10.2015г. Изпитателния срок на условното осъждане е изтекъл на 08.10.2018г. и тъй като В. не е извършил друго престъпление от общ характер за което да му е наложено наказание „лишаване от свобода“ е настъпила реабилитация по право. Престъплението предмет на настоящето производство е извършено на 12.12.2018г.

       Съгласно т.4 от Постановление N 7 от 4.11.1985 г., по н.д. N: 4/85г. на Пленума на ВС „От наказателна отговорност по  чл.78а НК могат да се освобождават и лицата, които са осъждани, но са реабилитирани, както и тези, които са освободени по глава осма от НК, ако е изтекла една година от изпълнение на наложената мярка за обществено въздействие или на административното наказание по  чл. 78а НК“.

       В случаят съдът намира, че са налице всички предвидени в закона предпоставки за приложение на нормата на чл.78а от НК, за това я освободи от наказателна отговорност за така извършеното престъпление, като и наложи административно наказание  “Глоба” в минимален размер, а именно от 1 000лв /хиляда лева/, която следва да заплати в полза на държавата. При определяне размера на административното наказание съдът взе предвид материалното му положение и имотно състояние.

      Съдът напълно споделя доводите на представителя на ЛРП, че с така наложеното административно наказание „Глоба” ще се постигне, както индивидуалната, така и генералната превенция, а именно да се поправи и превъзпита извършителя към спазване на законите в страна и установеният правов ред, и да се въздейства предупредително и възпитателно на останалите членовете на обществото да спазват законите в страната и установения правен ред.

        На осн. чл.354а, ал.6 във вр. с ал.5 във вр. с ал.1 от НК съдът отнема в полза на държавата предмета на престъплението иззетите като веществено доказателство 46,61гр коноп- наркотични вещества, които са предадени на ЦМУ, отдел „НОП“ и подлежат на унищожаване.            

       Водим от горното съдът постанови решението си.

 

                                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ :