Р Е Ш Е Н И Е  

 

  

 

гр. Лом, 08.08.2019 г.

 

В  ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ломският районен съд, в публичното съдебно заседание на деветнадесети юни,  две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА МИРОНОВА

 

при секретаря Румяна Димитрова, като разгледа докладваното от съдия Миронова гр.д. № 393 по описа за 2019 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

           

            Производството е по реда на чл. 50 СК.

           

            Предявен е иск с правно основание чл. 49 СК от О.В.Ц., ЕГН **********,***, срещу В.Л.Ц.,  ЕГН **********,***, за развод.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

            Мотивиран от горното, съдът

 

Р   Е   Ш   И:

 

            ПРЕКРАТЯВА с развод сключеният  на 08.01.2000 год., с Акт за граждански брак № 3/08.01.2000 год. на Община Лом, обл. Монтана, Граждански брак между О.В.Ц., ЕГН **********,*** и В.Л.Ц.,  ЕГН **********,***, поради сериозно и непоколебимо взаимно съгласие.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между молителите споразумение, подписано от тях, а именно:

1.               ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на роденото от брака малолетно дете – М.В.Л., ЕГН **********, родена на *** год., на майката, О.В.Ц., ЕГН **********,***, като ПОСТАНОВЯВА че детето ще има местоживеене при майката.

2.               ОПРЕДЕЛЯ на бащата, В.Л.Ц.,  ЕГН **********,***, следният режим на контакти с малолетното дете М.В.Л., ЕГН **********, родена на *** год.: бащата ще има право да взема детето при себе си два пъти месечно, всяка втора и четвърта събота и неделя на месеца, за времето от 17,30 часа на петъчния ден до 17,00 часа на неделния ден, както и за 30 дни през лятото, което време да не съвпада с евентуалния платен годишен отпуск на майката, а също така и за Коледните празници в четните години и за Новогодишните празници през нечетните години, както и за първите пет дни на пролетната ученическа ваканция.

3.               ОСЪЖДА В.Л.Ц.,  ЕГН **********,***, да заплаща на М.В.Л., ЕГН **********, родена на *** год., чрез  майката и законен представител О.В.Ц., ЕГН **********,***, месечна издръжка в размер на 140 /сто и четиридесет/ лева, считано от датата на влизане на решението в сила, заедно с всички законни последици от това, включително лихви при просрочие на някоя вноска и до настъпване на законни предпоставки за изменение или прекратяване на тази издръжка.

4.               След прекратяването на брака, страните няма да си дължат издръжка един на друг.

5.               ВЪЗСТАНОВЯВА  предбрачното фамилно име на съпругата И. и занапред тя ще се именува О.В. И..

6.               ПРЕДОСТАВЯ ПОЛЗВАНЕТО на СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ – дворно място и постройки в него, с административен адрес: ************ на съпруга, В.Л.Ц.,  ЕГН **********,***.  

7.               Личните вещи страните са си получили един от друг и нямат претенции за такива.

8.               Кредити или парични задължения, поети от страните по време на брака остават в задължение на този от съпрузите, на чието име са получени, като при погасяване на същите, той няма право да претендира спрямо другия за част от изплатените средства.

9.               Придобитият по време на брака лек автомобил, марка СЕАТ, модел ТОЛЕДО, цвят СИВ МЕТАЛИК, с рег. № ******, рама № ************, двигател ******** след прекратяването на брака се поставя в изключителна собственост на съпруга В.Л.Ц.,  ЕГН **********,***. Застрахователната стойност на автомобила е 200 лв.

10.            Придобитият по време на брака лек автомобил, марка СУЗУКИ, модел ВИТАРА, цвят БОРДО МЕТАЛИК, с рег. № *******, рама № **********, двигател без номер, след прекратяването на брака се поставя в изключителна собственост на съпруга В.Л.Ц.,  ЕГН **********,***. Застрахователната стойност на автомобила е 200 лв.

11.            О.В.Ц., ЕГН **********,*** се съгласява за уравнение на дела си да получи сумата от 200 /двеста/ лева, която е получила напълно от В.Л.Ц.,  ЕГН **********,***.

 

            ОСЪЖДА В.Л.Ц.,  ЕГН **********,***, да заплати по сметка на ЛРС сумата от 128,80 лв. /сто двадесет и осем лева и 80 ст./, представляваща: 100,80 лв. държавна такса върху определената издръжка, 8,00 лв. – държавна такса върху стойността на имуществото и 20 лв. – окончателна държавна такса за воденият брачен процес, както и 5 /пет/ лева в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

 

            ОСЪЖДА О.В.Ц., ЕГН **********,***, да заплати по сметка на РС Лом окончателна държавна такса в размер на 20 лв. /двадесет лева/ за воденият брачен процес, както и 5 лв. в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

 

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

 

 

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: