Р Е Ш Е Н И Е

гр. Лом, 07.08.2019 г.

 

В   ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Ломският районен съд, в публичното съдебно заседание на деветнадесети юни, две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА МИРОНОВА

 

при секретаря Румяна Димитрова, като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 2399 по описа за 2018 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Обективно и субективно съединени  искове с правно основание чл. 127, ал. 2, чл. 143 СК.

 

            ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Мотивиран от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

            ПОСТАНОВЯВА роденото от съвместното фактическо съжителство между Ц.Б.И., ЕГН **********,*** и Д.В.Е.,  ЕГН **********,*** дете Е.Ц.И., ЕГН **********., да живее при бащата  Ц.Б.И., ЕГН **********,***.

            ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на малолетното дете  Е.Ц.И., ЕГН **********, на бащата Ц.Б.И., ЕГН **********,***,

 

като ОПРЕДЕЛЯ на майката Д.В.Е.,  ЕГН **********,***, следният режим на лични отношения с детето: тя има право да вижда детето  Е.Ц.И., ЕГН **********, всяка първа и трета събота и неделя от месеца, за времето от 8.00 часа на съботния, до 17,00 часа на неделния ден, както и един месец през лятото, който да не съвпада с платения годишен отпуск на бащата.

 

            ОСЪЖДА, на осн. чл. 143 СК,  Д.В.Е.,  ЕГН **********,*** да заплаща на малолетното си дете  Е.Ц.И., ЕГН **********, чрез нейният баща и законен представител Ц.Б.И., ЕГН **********,***, ежемесечна издръжка в размер на по 150 лв. /сто и петдесет лв./, считано от 29.11.2018 год. /датата на завеждането на иска/, до настъпването на законни причини за изменение или прекратяване на издръжката, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

 

            ОСЪЖДА, на осн. чл. 78, ал. 1 и ал. 6 ГПК,  Д.В.Е.,  ЕГН **********,*** да заплати по сметка на РС – Лом  сумата от 566 лв. /петстотин шестдесет и шест  лева, 00 ст./, представляваща държавна такса  върху присъдената издръжка и за иска по чл. 127, ал. 2 СК и разноски за назначеният й особен представител, както и 5,00 /пет/ лева в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

 

            ОСЪЖДА, на осн. чл. 78, ал. 7 ГПК,  Д.В.Е.,  ЕГН **********,*** да заплати по сметка на Националното бюро за правна помощ  сторените на осн. чл. 23, ал. 3 от ЗПрП разноски за процесуално представителство на ищеца Ц.Б.И., ЕГН **********,***. 

 

ПОСТАНОВЯВА предварително изпълнение на решението в частта му относно присъдената издръжка на основание чл. 242 ал.1 ГПК.

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд – Монтана в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: