Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

                                 

 

                                               

 

                                  

                                 гр.Лом, 05.10.2019г.

 

 

 

           Ломски  районен съд, втори наказателен състав, в открито съдебно заседание на пети октомври две хиляди и деветнадесета година, в състав :

          

 

                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

         при секретаря Л.П. като разгледа докладваното от съдия Славчева АНД № 431/19г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

 

 

         Производството е по реда на чл.1 и сл. от УБДХ.

         В ЛРС е постъпил за решаване Акт за констатиране на проява на дребно хулиганство съставен на 04.10.2019г от мл.ПИ при РУ гр.Лом И. Р.Д. по отношение на лицата: Т.Е.В. ***, И.Б.Й., М.Б.Й. и Б.Б.Й.,***, за това, че на 04.10.2019г. около 16,10ч. в заведение „Дунавски вълни“, находящо се в центъра на гр.Лом, ул.“Дунавска“, четиримата нарушители започнали словесен спор, който прераснал в сбиване помежду им, което предизвикало страх и възмущение у минаващите по улицата граждани.

         С тези си действия четиримата нарушили обществения ред и спокойствие, като причинили възмущение и уплаха, у присъстващите граждани в заведението и присъствалите на случката гражданите. С поведението си и държането към околните последните осъществили състав на административно нарушение по чл.1 от УБДХ.

       Нарушителите се явяват лично, дават кратки обяснения във връзка с поведението им описано в Акта за констатиране на проява осъществяваща състав на дребно хулиганство, като братята Й. признават вината си и се разкайват за постъпката си, а нарушителят В. твърди, че самият той е пострадал от случилото се и няма вина за това.

       ЛРП известена, чрез дежурния прокурор Райна Петрова не изпраща представител, не взема становище по Акта.

        Доказателствата по делото са писмени и гласни.

        Съдът, след като се запозна със събраните по делото писмени и гласни доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

      Тримата нарушители И., М. и Б. Й. са братя, които живеят в гр.Лом, като и тримата са криминално проявени.

       Нарушителят В. ***, но на 04.10.2019г. около 16ч. посетил гр.Лом заедно със свой близък св.П. П. и двамата се отбили в питейно заведение „Дунавски вълни“, находящо се в центъра на гр.Лом, на ул.“Дунавска“. Поръчали си храна и седнали в градината на заведението, когато покрай тях по главната улица минали тримата братя. Те забелязали В. и решили да го попитат защо преди няколко дни е бил нанесъл побой на един от тях – И.Й.. Влезли в заведението и започнали словесен спор, който бързо прераснал в сбиване, по време на което били счупени стъклени бутилки и чаши в заведението. Нарушителите взаимно си нанесли порезни рани и наранявания със стъкла от счупените бутилки. След като забелязали минаващият по улицата полицейски автомобил тримата братя избягали от заведението, а В. ги последвал. Настигнал един от тях на кръстовище в близост до сградата на РУ гр.Лом, където сбиването продължило, до намесата на полицейският служител И. Д..

       Горното се установява от фактическа страна от събраните в хода на съдебното следствие гласни доказателства– обясненията на нарушителите И.Й., М.Й., Б.Й. и Т.В., от показанията на разпитаните свидетели С. С., Е. В.,Е. И., А. Ц. и П. П., които са логични, последователни и взаимносвързани, както помежду си, така и с останалите писмени доказателства–изготвената от полицейският служител И. Д.  Докладна записка.

      Съгласно чл.1, ал.2 от УБДХ – “проява на дребно хулиганство” е всяка непристойна проява, изразяваща се в употреба на ругатни, псувни или др. неприлични изрази на публично място пред повече хора, в оскърбително отношение и държане към гражданите, органите на власт или на обществеността, или изразяваща се в скарване, сбиване или други подобни действия, с които се нарушава общественият ред и спокойствие на гражданите.

      От събраните по делото доказателства, съдът намира, че с действията си и четиримата нарушители са осъществили състава на чл.1 от УБДХ, а именно на 04.10.2019г. около 16,10ч. в заведение „Дунавски вълни“, находящо се в центъра на гр.Лом, ул.“Дунавска“, започнали словесен спор, който прераснал в сбиване помежду им, което предизвикало страх и възмущение у минаващите по улицата граждани. С тези си действия последните са нарушили обществения ред и спокойствие, като са причинили възмущение и уплаха, у присъстващите граждани на случката.

        За тази проява на дребно хулиганство законодателят е предвидил две алтернативни наказания “глоба” или “задържане в поделенията на МВР”.

       Съдът намира, че за поправянето и превъзпитанието на нарушителят В., с оглед на поведението му и участието му в сбиването следва да му бъде наложено по-лекото предвидено в чл.1 от УБДХ административно наказание „ГЛОБА“ в размер ан 100лв /сто лева/, която да заплати в полза на държавата, а по отношение на останалите трима нарушители, отчитайки времето и мястото на извършване на непристойната проява, а именно през светлата част на денонощията в центъра на града и непосредствена близост до сградата на РУ гр.Лом, както и с оглед на обстоятелството, че и тримата са криминално проявени, осъждани многократно, то следва да му бъде наложено по-тежкото предвидено  в чл.1 от УБДХ административно наказание – “ЗАДЪРЖАНЕ В ПОДЕЛЕНИЯТА НА МВР” за срок от 10 /десет/ денонощия.

          В предвид на горното, съдът    

 

 

 

 

 

 

 

 

                                

                              Р    Е    Ш    И   :

 

 

       НАЛАГА на нарушителят Т.Е.В. с ЕГН ********** ***, административно наказание на осн. чл.1 от УБДХ – “ГЛОБА“ в размер на 100лв /сто лева/, за извършена от него проява на дребно хулиганство на 04.10.2019г

       

       НАЛАГА на нарушителят И.Б.Й. с ЕГН ********** ***, административно наказание на осн. чл.1 от УБДХ – “ЗАДЪРЖАНЕ В ПОДЕЛЕНИЯТА НА МВР”, за срок от 10 /десет/ денонощия, считано от влизане на решението в сила, за извършена от него проява на дребно хулиганство на 04.10.2019г.

 

        НАЛАГА на нарушителят М.Б.Й. с ЕГН ********** ***, административно наказание на осн. чл.1 от УБДХ – “ЗАДЪРЖАНЕ В ПОДЕЛЕНИЯТА НА МВР”, за срок от 10 /десет/ денонощия, считано от влизане на решението в сила, за извършена от него проява на дребно хулиганство на 04.10.2019г.

 

        НАЛАГА на нарушителят Б.Б.Й. с ЕГН ********** ***, административно наказание на осн. чл.1 от УБДХ – “ЗАДЪРЖАНЕ В ПОДЕЛЕНИЯТА НА МВР”, за срок от 10 /десет/ денонощия, считано от влизане на решението в сила, за извършена от него проява на дребно хулиганство на 04.10.2019г.

 

         Решението може да се обжалва пред ОС гр.Монтана, с частна жалба в срок до 24 часа, считано от днес, на касационните основания посочени в НПК, като в случай на жалба, съдът насрочва с.з. пред МОС на 09.10.2018г. – 14ч. за която дата и час нарушителят е известен.

 

      Препис от решението след влизането му в сила да бъде изпратен на Н-ка на РУ гр.Лом за сведение и изпълнение.

                      

                                                   РАЙОНЕН  СЪДИЯ :