ПРОТОКОЛ

 

гр. Л о м, 27.10.2019 г.

 

         Ломски районен съд, наказателна колегия, първи наказателен състав в публично съдебно заседание на двадесет и седми октомври две хиляди и деветнадесета година  в състав :

Председател:  АЛБЕНА МИРОНОВА

      

при участието на секретар: РУМЯНА ДИМИТРОВА сложи за разглеждане  АНД № 467  по описа за 2019 год. докладвано от СЪДИЯТА МИРОНОВА.

На именното повикване в 9.30 часа  се явиха:

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Съдът, като взе предвид становището на нарушителя и като намира, че делото е изяснено от фактическа и правна страна след тайно съвещание намира за установено следното:

Производството е образувано по реда на чл. 4 - 6 УБДХ с внесен акт за констатиране на дребно хулиганство срещу нарушителят Б.Д.И., за това, че на 27.10.2019 г. около 00,20 ч. в гр. Лом, ул. „Дунавска“  в заведението „Френдс грил“ /бивш ресторант Валентино/ обърнал маса в заведението след спиране на музиката. Потрошил намиращата се на масата посуда, след което отвън пред заведението нанесъл удар с ръка в областта на лицето на свид. А.Б.Ш.– управителя на заведението и счупил с ръка стъклата на вратата на заведението , водеща към ул. Хан Крум с което предизвикал възмущението и уплахата на персонала и клиентите в заведението, нарушил обществения ред.

В съдебно заседание нарушителят съжалява формално, според съда, за случилото се. Проявява критичност обещава , че това няма да се повтори и моли да му бъде наложено наказание „глоба“.

Съдът намира, че съставеният акт за констатиране на дребно хулиганство е  редовен от външна страна, а по отразената в него фактическа обстановка не се  спори. Същата се потвърждава и от показанията на свид. Орлинов.

 Затова съдът приема за установена горната фактическа обстановка видно от което след употреба на алкохол нарушителят е осъществил фактическият състав на чл. 1 ал.2 от УБДХ до колкото макар да са общественоопасни тяхната обществена опасност е по-ниска от тази, която е криминализирана в чл. 325 от НК.

Съдът при тези съображения счита, че следва да бъде признат нарушителя за виновен.

 Що се касае до вида и размера на наказанието, предвид констатираната от съда критичност, както и обстоятелството, че нарушителят работи, се налага извода, че по отношение на него може да има възпитателен ефект с налагането на едно наказание „глоба“.

Относно размерът на наказанието предвид характера и тежестта на нарушението, съдът намира, че същата следва да бъде определена в средният предвиден в УБДХ размер , а имено 250 лв.

Това наказание по вид и размер ще даде възможност на нарушителят да преосмисли поведението си .

При тези мотиви, съдът

 

Р    Е    Ш    И   :

 

 ПРИЗНАВА нарушителят Б.Д.И. роден на *** ***, българин, български гражданин, с средно образование, неженен, работи на граждански договор, неосъждан, с ЕГН **********, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 27.10.2019 г. около 00,20 ч. в гр. Лом, ул. „Дунавска“  в заведението „Френдс грил“ /бивш ресторант Валентино/ обърнал маса в заведението след спиране на музиката. Потрошил намиращата се на масата посуда, след което отвън пред заведението нанесъл удар с ръка в областта на лицето на свид. А.Б.Ш.– управителя на заведението и счупил с ръка стъклата на вратата на заведението , водеща към ул. Хан Крум с което предизвикал възмущението и уплахата на персонала и клиентите в заведението, нарушил обществения ред, като същевременно обществената опасност на деянието е по-ниска от предвидената в чл. 325 НК, поради което и на основание чл.6, ал.1 б.“а“, вр . с чл.1, ал.1, т.1 от УБДХ, му НАЛАГА НАКАЗАНИЕ ГЛОБА в размер на 250 /ДВЕСТА И ПЕТДЕСЕТ/ ЛЕВА

 

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред МОС в срок от 24 ч., считано от обявяването.

В случай на въззивно обжалване, съдът насрочва делото пред МОС за 29.10.2019 г. от 14.00 ч., за която дата нарушителят е известен в съдебно заседание.

Да се уведоми РП- Лом.

ПРЕПИС от решението да се изпрати на Началника на РУ – Лом за сведение и изпълнение, както и да се връчи на нарушителя.

ПРОТОКОЛЪТ приключи в 10.00 ч. и се изготви в съдебно заседание.
 

 

 

                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

                                                           СЕКРЕТАР: