НОХД № 321/19г. МОТИВИ :

 

       Подсъдимият  Г.А.Г. *** е обвинен в това, че на 03.08.2019г. около 17,50ч. в гр.Брусарци, по ул.“Ленин“ е управлявал МПС – лек автомобил марка „Фолксваген“, модел „Пасат“, с рег.№…., негова собственост, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,68промила концентрация на алкохол в издишания от водача въздух, установено по надлежния ред-с техническо средство „Алкотест 7510“, с инв.№ АRDM0225 - престъпление по чл.343б, ал.1 от НК.

       Представителят на ЛРП в с.з. поддържа повдигнатото обвинение, което намира за доказано по безспорен и категоричен начин. Предлага на съда да постанови осъдителна присъда, с която да признае подсъдимият за виновен, като му наложи наказание от „Една година лишаване от свобода“, чието изпълнение да бъде отложено с изпитателен срок от Три години, считано от влизане на присъдата в сила, както и „Глоба“ в размер на 300лв /триста лева/, която да заплати в полза на държавата и „Една година лишаване от право да управлява МПС“.

      Подсъдимият се явява лично и с адв.Н.А. от МАК. Не се признава за виновен по повдигнатото му обвинение, като дава обяснения, в които не отрича на посочената дата и място да е реализирал ПТП, но твърди, че към момента на ПТП-то не е бил употребил алкохол, а това е станало впоследствие.  

      В пледоарията си защитникът на подсъдимият адв.А. взема становище, че от събраните по делото доказателства не се доказва по безспорен и категоричен начин, че неговият подзащитен е извършил престъплението за което е предаден на съд, тъй като последният е изпробван за употреба на алкохол два-три часа след настъпилото ПТП, за което моли съда да постанови присъда с която признае подсъдимия за невиновен и го оправдае по повдигнатото му обвиненине.

      Доказателствата по делото са писмени и гласни.

      Съдът, след като се запозна със събраните по делото писмени и гласни доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

      Подсъдимият живее със семейството си в гр.Брусарци, на ул.“…… На 03.08.2019г. около 14ч. -14,30ч. посетил дома на баба си, която живее в същият град, но на ул.“Ленин“. Паркирал управляваният от него лек автомобил марка „Фолксваген“, модел „Пасат“, с рег.№……, негова собственост на улицата пред дома на баба му и влязъл в двора, където го чакали познати, за да се почерпят. Малко след като паркирал автомобила от улицата се чул звук от клаксон на автомобил, и той излязъл да провери какво става. Тогава видял, че на улицата е спрял лек автомобил, марка „Ауди 80“  управляван от св.Ц.Ц., в който била и неговата съпруга – св.А.Ц.. Св.Ц. помолил подсъдимия да премести автомобила си, тъй като бил оставен в средата на улицата и му пречи да продължи пътя си. Тогава Г. се качил в колата се и започнал маневра, по време на която със задната част на своя автомобил ударил автомобила на св.Ц., и вследствие на удара му спукал стъклото на предния фар. Междувременно на улицата излязъл бащата на подсъдимия – св.А.Г. и предизвикал словесен сблъсък със св.Ц.. Съпругата на св.Ц. – св.Ц. позвънила на тел.112, съобщила за случилото се и получила отговор от оператора, че ще бъде изпратен екип. Тъй като минали повече от два часа от позвъняването към 17ч. св.Ц. позвънила втори път на тел.112.    

      Обаждането на св.Ц. било регистрирано от РЦ 112-Монтана в 17,25ч. и предадено на дежурния ОДЧ при РУ гр.Лом в 17,30ч., който изпратил за проверка на сигнала дежурният автопатрул със св.А.Ц. и В.С.. Последните пристигнали около 18ч., спрели на улицата и извикали подсъдимия, който по това време се веселял със свои приятели и употребявал алкохол. На въпроса той ли е причинил ПТП, Г. дал положителен отговор, поради което св.Ц. в присъствието на св.С. го изпробвал за употреба на алкохол и след положителният резултат от измерването му съставил АУАН № 435851 от 03.08.2019г., в който посочил, че на 03.08.2019г. около 17,50ч. в гр.Брусарци, ул.“Ленин“ № 6 подсъдимият е управлявал собственият си автомобил, след употреба на алкохол – 1,68 промила установено с техническо средство – „ Алкотест 7510“ с инв.№ АRDM 0225, като проверката е по повод причинено ПТП.  Подсъдимият приел показанията на уреда и отказал издадения талон за медицинско изследване.

       Горното се установява от фактическа страна от събраните по делото писмени доказателства - Докладна записка на л.4; АУАН № 435851/03.08.2019г. на л.7; Талон за изследване на л.8; Справка за нарушител на л.9; Протокол от лаборатория за проверка на СИ на л.11; Справка за съдимост на л. 14-15, 90-91, показанията на разпитаните в с.з. свидетели В.С., А.Ц., Ц.Ц., А.Ц., А.Г., Е.Б. и Ю. Б., които показания съдът кредитира като обективни, последователни и взаимно свързани помежду си.           

      Съдът дава вяра и на обясненията на подсъдимият, които в случая освен средство за защита са и годно доказателствено средство, тъй като не са изолирани, а са във връзка с останалите събрани доказателства.

      От събраните по делото доказателства – показанията на св.Ц. и неговата съпруга, както и обясненията на подс.Г. по безспорен и категоричен начин се установи, че възникналото ПТП между двата леки автомобила е станало около 15ч.

       На следващо място безспорно е установено, че полицейските служители св.Ц. и св.С. са пристигнали на мястото на ПТП около 18ч. и едва тогава подсъдимият е бил изпробван за употреба на алкохол с техническо средство, което е отчело наличие на 1,68 промила алкохол в издишания въздух.

       Не се събрана каквито и да е било доказателства, че подсъдимия е управлявал МПС на 03.08.2019г. около 17,50ч., както е отразено в съставения АУАН и впоследствие каквото обвинение му е било повдигнато. Така повдигнатото с изготвеният обвинителен акт обвинение за извършено престъпление по чл.343б, ал.1 от НК не се подкрепя от събраните по делото доказателства. Действително съгласно представеният отговор от Началник РЦ 112 Монтана системата е отразила само едно повикване за настъпило ПТП от посоченият от св.Ц. телефонен номер, но в случая бяха събрани достатъчно гласни доказателства – показанията на сем.Ц., св. Т., П., Г., както и обясненията на подсъдимия досежно времето на ПТП-то, което не съвпада с посоченото в съставения АУАН, и впоследствие изготвения обвинителен акт.

      В хода на проведеното съдебно следствие не бяха събрани достатъчно доказателства, че ПТП-то е станало около 17,50ч., както и че в този момент подсъдимият е бил употребил алкохол. Напротив бяха събрани безспорни доказателства и то от свидетели – участници и очевидци на  ПТП-то, че същото е реализирано около 14,30ч-15ч., както и че отразената в обвинителния акт фактическа обстановка не отговаря на действителността.

     И тъй като съгласно разпоредбата на чл.303 от НПК осъдителна присъда не би могла да почива на презумпции или предположения, а следва да са налице убедителни доказателства в подкрепа на обвинителната теза, както и че обвинението следва да бъде безспорно доказано, съдът намира, че повдигнатото обвинение е абсолютно недоказано, поради което и на осн. чл.304 от НПК съдът призна подсъдимия за невиновен и го оправда по така повдигнатото му обвинение за извършено престъпление по чл.343б, ал.1 от НК на 03.08.2019г. около 17,50ч в гр.Брусарци.

        Водим от горното съдът постанови присъдата си.

 

 

                                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ :