Р Е Ш Е Н И Е

гр. Лом, 26.09.2019 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ЛОМСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, първи състав, в открито съдебно заседание на двадесет и шести септември, две хиляди и деветнадесета година, в състав:

                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: Албена Миронова

 

При участието на секретаря Румяна Д. и прокурора Ели Лазарова,  като разгледа  НАХД № 265 по описа за 2019 година, докладвано от съдията Миронова, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на Глава ХХVІІІ от НПК.

 

Районна Прокуратура Лом е внесла в съда Постановление от 12.07.2019 г., с което предлага Е.Д.В.,  ЕГН **********,***, обвиняема по досъдебно производство № 390/2019 год. по описа на РУ – Лом, респ. пр.пр. № 572/2019 год. по описа на РП – Лом, да бъде освободена от наказателна отговорност и да й бъде наложено административно наказание  глоба  на основание чл. 78а от НК, за това, че на 14.05.2019 год., около 16,30 часа, в с. Сталийска махала, обл. Монтана, по ул. Трета, срещу дом № 5, посока на движение към с. Василовци, обл. Монтана, управлявала МПС  – мотопед, м. KEEWAY, С РЕГИСТРАЦИОННА ТАБЕЛА № *******, РАМА № *********, неустановена собственост, без да е регистрирано по надлежния ред, съгл. наредба № І-45/24.03.2000 год. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на МПС и ремаркета, теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните ППС – престъпление по чл. 345, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

В съдебно заседание представителят на ЛРП поддържа предложението и счита, че са осъществени от обвиняемата обективните и субективни признаци на престъплението, в което е обвинен, както и предпоставките на чл. 78а НК за освобождаването й от наказателна отговорност с налагане на административно наказание – глоба, като предвид данните за личността на обвиняемата предлага тя да бъде определена в близък до минималния предвиден от законодателя размер.

Обв. Е.В., редовно призована, се явява лично и дава обяснения. Признава се за виновна и се разкайва за извършеното деяние.

От фактическа страна:

Обвиняемият-нарушител Е.Д.В.,  ЕГН **********, е родена на *** ***, понастоящем – живуща ***, българка, българска гражданка, с основно образование, неомъжена, неосъждана, безработна.

Видно от приложената справка, издадена от КАТ Монтана, обв. Е. В. е неправоспособен водач. Не притежава свидетелство за управление на МПС.

На 14.05.2019 год., около 16,30 часа, в с. Сталийска махала, обл. Монтана, спрели движещ се по ул. Трета, срещу дом № 5, посока на движение към с. Василовци, обл. Монтана мотопед, м. KEEWAY, с регистрационна табела № *******, рама № *********, управляван от обв. Е. В.. Установило се, че тя е неправоспособен водач, а мотопедът, с неустановена собственост не е  регистриран по надлежния ред, съгл. наредба № І-45/24.03.2000 год. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на МПС и ремаркета, теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните ППС.

Бил съставен АУАН на обвиняемата – за управлението нерегистрирано на МПС.

Бил извършен оглед на местопроизшествието и изготвени фотоснимки.

Видно от заключението на приетата по делото съдебно-техническа експертиза, изготвена от в.л. инж. Иван Александров, която – неоспорена от страните съдът възприема като обективна и компетентна и кредитира, монтираните на управлявания от обв. Е. В. мотопед регистрационни табели са издадени от Р. Чехия, обл. Прага преди 2010 год., като са предназначени за движение в Р. Чехия, а за други страни може да бъдат използвани за срок не по-малко от един месец, при това – само ако са придружени от зелена служебна книжка, каквато в случая няма. При престой на превозното средство в друга страна /различна от Р. Чехия/, регистрационният номер и служебната книжка трябва да бъдат заменени с такива на страната по пребиваване.

В хода на досъдебното производство обв. Е. В.  се признава за виновна, като обяснява, че е закупила мотопеда от своя роднина /сестрата на съпруга си/, преди повече от месец и го е използвала, за да се придвижва в рамките на с. Ст.махала, от дома си до дома на родителите на съпруга си, за да им доставя храна, тъй като са с влошени здравословно състояние и се нуждаят от помощ, а тя се грижи и за четирите им деца. Мотопедът не е имал никакви документи и няма как да го регистрира. Съжалява за случилото се.

По доказателствата:

Горната фактическа обстановка се установява от направеното от обвиняемия-нарушител самопризнание, подкрепено изцяло и безпротиворечиво от всички събрани на досъдебното производство и приобщени от съда по съответния процесуален ред доказателства – показанията на свидетелите, протокол за оглед на местопроизшествие и фотоалбум, справка за съдимост, АУАН, справка за нарушител, справка за регистрация на МПС, служебна бележка, СТЕ, всички приобщени по чл.283 НПК, както и от доказателствата, събрани в хода на съдебното следствие.

Тези доказателства в своето единство и логическа взаимовръзка изясняват по несъмнен начин всички обстоятелства имащи съществено значение за правилното решаване на делото - факта на извършване на престъплението, неговото авторство, механизма и начина на извършване, личността и субективното отношение на дееца към извършеното.

От правна страна:

При така установената фактическа обстановка, съдът намира, че от обективна и субективна страна, обв. Е. В.  е осъществила престъпния състав на чл. 345, ал. 2, вр. ал. 1 от НК, тъй като на 14.05.2019 год., около 16,30 часа, в с. Сталийска махала, обл. Монтана, по ул. Трета, срещу дом № 5, посока на движение към с. Василовци, обл. Монтана, управлявала МПС  – мотопед, м. KEEWAY, с регистрационна табела № *******, рама № *********, неустановена собственост, без да е регистрирано по надлежния ред, съгл. наредба № І-45/24.03.2000 год. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на МПС и ремаркета, теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните ППС.

От обективна страна, изпълнителното деяние, изразяващо се в управление на МПС, нерегистрирано по съответния ред е било реализирано от обвиняемия посредством действията му по управление на МПС, което не е регистрирано по надлежния ред.

Самото деяние не е резултатно, а е формално такова и  се счита довършено с факта на управление на такова МПС, без законът да изисква настъпването на някакъв вредоносен резултат.

От субективна страна – деянието е извършено при форма на вината пряк умисъл – обв. Е. В.  е съзнавала обществено опасният му характер, предвиждала е обществено опасните му последици и е искала тяхното настъпване, а действията й са били мотивирани и съзнавани.

Към момента на осъществяване на процесното деяние обвиняемата е била в състояние да разбира свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си, което обосновава ангажирането на нейната отговорност.

За престъплението по чл. 345, ал. 2, вр. ал. 1 НК е предвидено наказание “лишаване от свобода” до една година или глоба от 500 до 1000 лева.

Обвиняемата не осъждана  и не е освобождавана от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по реда на Гл. 28 НПК.

От извършеното деяние не са настъпили имуществени вреди.

Ето защо съдът намира, предложението на РП – Лом е законосъобразно и че са налице условията за приложение разпоредбата на чл. 78а от НК – за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание – глоба от 1000 до 5000 лв.

Обвиняемата Е.Д.В. следва да бъде освободена от наказателна отговорност за извършеното деяние, като й се наложи административно наказание Глоба, в размер на 1000 лв.

Съдът определя санкцията в размер на минималния, предвиден в разпоредбата на чл. 78а, ал. 1 от НК поради чистото съдебно минало, имотното състояние и проявената критичност към деянието от страна на обвиняемата в хода на производството в двете му фази, тежкото семейно положение и ниският социален статус.

Съдът намира, че така определеното по вид и размер наказание ще изпълни целите на наказанието визирани в чл.36 от НК.

Водим от горното и на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК, съдът

 

Р   Е    Ш    И:

 

ПРИЗНАВА Е.Д.В.,  ЕГН **********,  родена на *** ***, понастоящем – живуща ***, българка, българска гражданка, с основно образование, неомъжена, неосъждана, безработна, за ВИНОВНА в това, че на 14.05.2019 год., около 16,30 часа, в с. Сталийска махала, обл. Монтана, по ул. Трета, срещу дом № 5, посока на движение към с. Василовци, обл. Монтана, управлявала МПС  – мотопед, м. KEEWAY, С РЕГИСТРАЦИОННА ТАБЕЛА № *******, РАМА № *********, неустановена собственост, без да е регистрирано по надлежния ред, съгл. наредба № І-45/24.03.2000 год. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на МПС и ремаркета, теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните ППС – престъпление по чл. 345, ал. 2, вр. ал. 1 от НК, КАТО на основание чл.78а НК я ОСВОБОЖДАВА от НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и й НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ – глоба в полза на държавата в размер на 1000.00 лв.

 

ОСЪЖДА, на основание чл. 189, ал. 3, вр. ал. 1 НПК, обвиняемата Е.Д.В.,  ЕГН **********,  със снета по делото самоличност, да заплати  в полза на Държавата, по сметка на ОД на МВР Монтана, направените в досъдебното производство деловодни разноски за съдебно-техническа експертиза в размер на 151,00 лв., а по сметка на ЛРС – 5 лв. в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

 

Решението подлежи на обжалване или протест по реда на Глава ХХІ от НПК пред Окръжен Съд Монтана, в 15 /петнадесет/ дневен срок от днес.

 

                                                                 РАЙОНЕН   СЪДИЯ: