Р Е Ш Е Н И Е

гр. Лом, 25.09.2019 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ЛОМСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, в открито съдебно заседание на двадесет и пети септември, две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Албена Миронова

 

При участието на секретаря Румяна Димитрова, като разгледа  АНД278 по описа за 2019 година, и прокурора при ЛРП …………….., докладвано от съдията Миронова, взе предвид следното:

Производството е по реда на Глава ХХVІІІ от НПК.

Районна Прокуратура Лом е внесла в съда Постановление от 19.07.2019 г., с което предлага В.Й.Ц., ЕГН **********,***, обвиняем по досъдебно производство № 460/2019 год. по описа на РУ МВР – Лом, респ. пр.пр. № 668/2019 год. по описа на РП – Лом, да бъде освободен от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание, на основание чл. 78а от НК, за това, че на 06.06.2019 год., в г********, в обитавания от него имот – къща на ********, в маловажен случай,  без надлежно разрешително държал високо рисково наркотично вещество –коноп /канабис/, с нетно тегло 13,54 грама, с активен компонент тетрахидроканабинол /ТХК/ - 6,42%, установено с физикохимична експертиза № 19/НАР-441/24.06.2019 год. на НТЛ при ОД на МВР Монтана, поставено под забрана съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, според който е включен в Приложение № 1 към чл. 3, ал. 2 – „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“, на обща стойност 81,24 лв., съгласно Постановление на МС № 23/98г.– престъпление по чл. 354а, ал. 5, вр. ал. 3, т. 1 НК.

           В съдебно заседание РП Лом не изпраща процесуален представител.

Обвиняемият, редовно призована се явява лично. Признава фактическите положения и правните изводи в Постановлението на прокуратурата за освобождаване от наказателна отговорност по реда на чл. 78а НК и пледира за наказание по справедливост, в рамките на закона.

           Съдът, като взе предвид събраните по делото писмени и гласни доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност намира за установено от фактическа и правна страна следното:

От фактическа страна:

Обвиняемият-нарушител В.Й.Ц., ЕГН **********, е роден на *** ***, ****, българин, български гражданин, със средно образование, неженен, не работи, неосъждан.

Видно от приложената по делото Справка за съдимост, обв. В. Ц.  не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а НК.

Обвиняемият живее в г********, на посочения по делото адрес.

На 06.06.2019 год., по повод получен оперативен сигнал, в РУ МВР Лом била сформирана дежурна оперативна група, която в присъствието на поемни лица извършила претърсване и изземване в дома на обв. Ц.. Били намерени и иззети суха листна маса, която при направен полеви тест реагирала на наркотично вещество коноп /канабис/.

Видно от приетата по делото физикохимична експертиза № 19/НАР-441/24.06.2019 год. на НТЛ при ОД на МВР Монтана, държаната от обвиняемия  суха растителна маса от рода на конопа /канабис/, с нетно тегло 13,54 грама, с активен компонент тетрахидроканабинол /ТХК/ - 6,42%.

Видно от приложеният протокол за оценка на наркотични вещества, общата стойност на държаните от обвиняемия наркотични вещества – марихуана, са на обща стойност 81,24 лв.

Разпитан в хода на досъдебното производство, а и пред съда, обв. В. Ц.    се признава за виновен и съжалява за деянието си. Заявява, че наркотичното вещество е било за негова лична употреба.

По доказателствата:

Горната фактическа обстановка се установява от направеното от обвиняемия-нарушител самопризнание, подкрепено изцяло и безпротиворечиво от всички събрани на досъдебното производство и приобщени от съда по съответния процесуален ред доказателства – показанията на свидетеля П.П., протокол за претъсване и изземване и фотоалбум, Протокол  за извършена физикохимическа експертиза, протокол за оценка на наркотични вещества, справка за съдимост, всички приобщени по чл.283 НПК.

Тези доказателства в своето единство и логическа взаимовръзка изясняват по несъмнен начин всички обстоятелства имащи съществено значение за правилното решаване на делото - факта на извършване на престъплението, неговото авторство, механизма и начина на извършване, личността и субективното отношение на дееца към извършеното.

От правна страна:

При така установената фактическа обстановка съдът намира, че с деянието си обв. В.Й.Ц. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл. 354а, ал. 5, вр. ал. 3, т. 1 НК, като на 06.06.2019 год., в г********, в обитавания от него имот – къща на ********, в маловажен случай,  без надлежно разрешително държал високо рисково наркотично вещество –коноп /канабис/, с нетно тегло 13,54 грама, с активен компонент тетрахидроканабинол /ТХК/ - 6,42%, установено с физикохимична експертиза № 19/НАР-441/24.06.2019 год. на НТЛ при ОД на МВР Монтана, поставено под забрана съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, според който е включен в Приложение № 1 към чл. 3, ал. 2 – „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“, на обща стойност 81,24 лв., съгласно Постановление на МС № 23/98г.

От обективна страна изпълнителното деяние е извършено с действие. Обв. В. Ц.  е държал забранени от закона вещества – марихуана, като случаят е маловажен.

От субективна страна престъплението е извършено с пряк умисъл като форма па вината по смисъла на чл.11, ал. 2 НК. Както към момента на деянието, така и към настоящия момент деецът, макар и непълнолетен, е могъл да осъзнава свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си. Същият е съзнавал общественоопасния характер на деянието, в т.ч. рисковия характер на наркотичното вещество, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е искал настъпването на тези последици.

За престъплението по чл. 345а, ал. 5, вр. ал. 3, т. 1 НК е предвидено наказание „Глоба“ от 1000 лв.

Обвиняемият не е осъждан и не е освобождавана от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по реда на Гл. 28 НПК.

От извършеното деяние не са настъпили имуществени вреди.

Ето защо съдът намира, предложението на РП – Лом е законосъобразно и че са налице условията за приложение разпоредбата на чл. 78а от НК – за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание – обществено порицание.

Обвиняемият В.Й.Ц. следва да бъде освободен от наказателна отговорност за извършеното деяние, като му се наложи административно наказание глоба в минималния предвиден от законодателя размер – 1000 лв.

Съдът отчете ниската обществена опасност на личността на дееца, предвид чистото съдебно минало, направените признания в хода на досъдебното производство, проявената критичност, както и обществената опасност на деянието, която прецени на съответстваща на обичайната за този вид престъпления.

Съдът намира, че така определеното по вид и размер наказание ще изпълни целите на наказанието визирани в чл.36 от НК.

Процесното наркотично вещество – Суха листна маса, съцветия, които при направен полеви тест реагират на коноп /канабис/ - с нетно тегло 13,54 грама, изпратено на съхранение в ЦМУ – гр. София, Отдел МРР-НОП, на осн. чл. 354а, ал. 6 НК следва да се отнеме в полза на държавата.

На осн. чл. 189, ал. 3, вр. ал. 1 НПК, обв. В.Й.Ц. следва да бъде осъден да заплати и сторените по досъдебното производство разноски, общо в размер на 97,32 лв.

При тези мотиви и на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК, съдът

 

Р   Е   Ш   И:

 

ПРИЗНАВА обвиняемия В.Й.Ц., ЕГН **********,  роден на *** ***, ****, българин, български гражданин, със средно образование, неженен, не работи, неосъждан, ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на 06.06.2019 год., в г********, в обитавания от него имот – къща на ********, в маловажен случай,  без надлежно разрешително държал високо рисково наркотично вещество –коноп /канабис/, с нетно тегло 13,54 грама, с активен компонент тетрахидроканабинол /ТХК/ - 6,42%, установено с физикохимична експертиза № 19/НАР-441/24.06.2019 год. на НТЛ при ОД на МВР Монтана, поставено под забрана съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, според който е включен в Приложение № 1 към чл. 3, ал. 2 – „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“, на обща стойност 81,24 лв., съгласно Постановление на МС № 23/98г.– престъпление по чл. 354а, ал. 5, вр. ал. 3, т. 1 НК КАТО на основание чл. 78а НК го ОСВОБОЖДАВА от НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ – ГЛОБА в полза на държавата в размер на 1000.00 лв..

 

ОТНЕМА – на осн. чл. 354а, ал. 6 НК, в полза на Държавата, наркотично вещество – коноп, с нетно тегло 13,54 грама, с активен компонент тетрахидроканабинол /ТХК/ - 6,42%, изпратено на съхранение в ЦМУ – гр. София, Отдел МРР-НОП с Писмо, изх. № 000-8750/03.07.2019 год. на РУ на МВР Лом, и прието с Приемателно-предавателен  протокол № 63911 от 09.07.2019 год.

 

ОСЪЖДА, на основание чл. 189, ал. 3, вр. ал. 1 НПК, обвиняемият В.Й.Ц., ЕГН **********,***, да заплати в полза на Държавата, по сметка на ОД на МВР Монтана, направените в досъдебното производство деловодни разноски в общ размер на 97,32 лв., а по сметка на ЛРС – 5 лв. в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

 

Решението подлежи на обжалване или протест по реда на Глава ХХІ от НПК пред Окръжен съд Монтана, в 15/петнадесет/ дневен срок, който за обвиняемия тече  от днес, а за ЛРП – от съобщението.

 

 

 

 

                                                                 РАЙОНЕН   СЪДИЯ: