О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

                                                    

 

                                            гр.Лом, 30.09.2019г.

 

 

       Ломски районен съд, втори наказателен състав, в закрито с.з. на тридесети септември две хиляди и осемнадесета година, в състав :       

 

 

                                                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

       след като изслуша докладваното от съдията Славчева  НЧД № 411/19г. по описа на ЛРС, за да се произнесе, взе предвид следното :

 

 

        Производството е по реда на чл.243, ал.4 от НПК.

        Районен съд гр.Лом е сезиран с Жалба от Л.Н.Б. *** против Постановление на прокурор при ЛРП Ели Лазарова от 10.09.2019г. за прекратяване на Досъдебно производство № 92/2018г. по описа на РУ гр.Лом, респ. пр.преписка вх.№ 65/18г. по описа на ЛРП, на осн. чл. 243, ал.1, т.1 във вр. с чл.24, ал.1, т.1 от НПК, поради липса на престъпление.

        ДП е образувано за това, че на 07.10.2015г. в гр.Лом, след като е осъден да изпълни парично задължение с влязъл в сила съдебен акт – Заповед № 859/25.09.2015г. за изпълнение на парично задължение възоснова на документ по чл.410 от ГПК по ч.гр.д. № 1408/15г. по описа на ЛРС, в сила от 07.10.2015г. в продължение на една година от влизане в сила на съдебния акт не е изпълнил задължението си в размер на 6 140,05лв – главница, ведно със законната лихва върху нея до изплащането на вземането към кредитора Л.Н.Б. ***, въпреки наличието на парични средства или имущество за това – престъпление по чл.293а от НК.

       Подадената жалба е процесуално недопустима и следва да бъде оставена без разглеждане, със следните мотиви:

       Престъплението по чл.293а от НК е едно от престъпленията срещу правосъдието, от групата на онези, които имат за свой подродов обект правосъдната дейност и авторитета на органите на съдебната власт /чл.293а – чл.300 от НК/, тъй като е посегателство, което възпрепятства изпълнението на вече взето от съда решение.

         Безспорно е, че то е формално умишлено престъпление, защото съставът не свързва възможността за реализиране на наказателна отговорност с настъпването на определени обществено-опасни последици, а е достатъчно самото извършване на деянието, без да е необходимо от това да е настъпил конкретен резултат. Счита се, че с факта на осъществяване на деянието е достигната необходимата степен на обществена опасност, за да се приложи наказателна репресия. Престъплението по чл.293а от НК не е резултатно, а е от онези, които създават само състояние на опасност за настъпване на вреда и е довършено, когато са осъществени всички обективни и субективни признаци на съответния престъпен състав. 

        Обществените  отношения, които са обект  на  съответния   вид  престъпления  по Наказателния кодекс, определят кръга от лицата, които имат качеството на пострадал в наказателния процес и съответно са легитимирани да бъдат конституирани като частни обвинители   и/или   граждански   ищци   в   съдебното   производство   по   него.  

        Обект  на престъпленията по Глава осма, раздел Трети от Особената част на Наказателния кодекс, каквото е престъплението по чл.293а от НК, са обществените отношения, свързани с престъпления против правосъдието, като в конкретният случай са нарушени обществените отношения, свързани с изпълнението на влязло в сила съдебно решение. В случая това неизпълнение затрудняват  дейността  на  държавните  и обществени органи, както и отношенията между тях и гражданите.            

        Горното престъпление не съдържа  от обективната страна на състава конкретни вредни последици, относими към определено лице.  Тълкуването на чл.74 и чл.84 НПК сочи, че лицата  могат да бъдат пострадали от деяние, за което в признаците на състава са предвидени съставомерни вредни последици, т. е. вредите са елемент от обективната страна от състава на престъплението, посочено в особената част на НК. Само тогава пострадалият ще може да се конституира и като страна в процеса. Липсата на съставомерни вреди при формалните престъпления предпоставя увреждане или застрашаване на обществени отношения на по-широк кръг правни субекти или на обществото като цяло, а не на отделно лице - пострадал, което обективно да се конституира като частен обвинител или граждански ищец, каквато възможност е налице при резултатните престъпления. 

        С  оглед    този  специфичен обект на престъпленията против правосъдието, като  пострадал от  това   престъпление  не  може  да  бъде  определено физическо лице, поради което съдът счита, че жалбоподателят Л.Н.Б. няма самостоятелни права в процеса като  на  пострадал  и  не  разполага със  самостоятелни  права на участник в досъдебното  производство, които да подлежат на съблюдаване от разследващите органи, респективно  от съда в правомощията му по контрола за законосъобразност на постановлението за прекратяване на наказателното производство.

        При липсата на пострадал от престъплението по чл.293а от НК и съответно липсата на качеството на пострадал на жалбоподателя, подадената жалба следва да бъде оставена без разглеждане и производството по делото прекратено.

         В предвид на горното, съдът

 

 

                                      

                                  О П Р Е Д Е Л И :

 

 

 

           ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ Жалбата на Л.Н.Б. *** против Постановление на прокурор при ЛРП Ели Лазарова от 10.09.2019г. за прекратяване на Досъдебно производство № 92/2018г. по описа на РУ гр.Лом, респ. пр.преписка вх.№ 65/18г. по описа на ЛРП, на осн. чл. 243, ал.1, т.1 във вр. с чл.24, ал.1, т.1 от НПК, поради липса на престъпление, като ПРОЦЕСУАЛНО НЕДОПУСТИМА.

   

          ПРЕКРАТЯВА производството по НЧД № 411/19г. по описа на ЛРС. 

 

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се протестира и да се обжалва, пред Окръжен съд гр.Монтана, в 7-дневен срок от получаване на съобщението за неговото изготвяне.

 

           Препис от настоящето определение след влизането му в сила ведно с делото да бъде върнато на ЛРП.                                                                                            

                                                                

 

                                                                РАЙОНЕН  СЪДИЯ :