НАХД № 229/19г. МОТИВИ :

 

       Производството е образувано по внесено в ЛРС Постановление за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК на обвиняемият Г. П. Ц. *** за това, че от началото на м.март 2017г. до настоящият момент в гр.Лом, като пълнолетен, без да е сключил граждански брак заживял на съпружески начала с лице от женски пол – непълнолетната Д. П. Л. от гр.Лом, родена на ***г. – ненавършила 16 годишна възраст – престъпление по чл.191, ал.1 от НК.

       Представителят на ЛРП в с.з. поддържа изготвеното предложение, като намира, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява, че обвиняемият е извършил престъплението по чл.191, ал.1  от  НК и предлага на съда да го освободи от наказателна отговорност, като му наложи административно наказание по смисъла на чл.78а от НК “Глоба” в минимален размер.

       Обвиняемемият редовно призован се явява лично. Признава се за виновен по повдигнатото му обвинение, възползва се от правото да не дава обяснения, представя като доказателство пред съда Удостоверение за сключен граждански брак № 0082 от 09.08.2019г. на Община Лом и моли съда да приложи разпоредбата на чл.191, ал.4 от НК, като не му налага наказание.

        Доказателствата по делото са писмени - събраните в хода на ДП № 666/17г. по описа на РУ гр.Лом, респ. пр.преписка вх.№ 1057/17г. по описа на ЛРП писмени доказателства, приети и приобщени от съда по реда на чл.378, ал.2 от НПК, а именно: Справка за извършена проверка на л.4; Писмо от ДСП-Лом нал.7; Социален доклад на л.8-10, 39-43; Медицинско направление на л.11; 4 бр. сведения на л.12-15; Протокол от родилно отделение на МБАл гр. Лом на л.19; Писмо от ДСП-Лом на л. 23; Удостоверение за раждане на детето П. Д. П. на л. 24; Удостоверение за раждане на Д. Л. на л.25; Протоколи за разпит на свидетелите П. Ц. Н. на л.26-27, Д. П. Л. на л.28-29, Е. И. Е. на л.30-31, П. Л. Д. на л.32-33, К. Й. Й. на л.34-35; Справка за съдимост на л.75, както и служебно изискана Справка за съдимост рег. № 709/28.06.2019г.

       Съдът, след като се запозна с направеното предложение на ЛРП, събраните по делото писмени доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на  страните, намери за установено следното :

       Обвиняемият Ц. е адресно регистриран в гр.Лом, на ул.“……., като от началото на м.март 2017г. той и неговата приятелка непълнолетната Д.П. Л., родена на ***г. със съгласието на техните родители  заживели на съпружески начала в дома му, като семейство.

     От съвместното им съжителство на 06.10.2017г. им се родило дете – П. Г. П..

     В Отдел „Закрила на детето“ гр.Лом на 01.08.2017г. постъпил сигнал от П. Л. – баща на непълнолетната Д., в който уведомявал социалните служби, че дъщеря му е бременна в 7-ми месец. Във връзка с получени сигнал била извършена проверка, който потвърдила изнесената информация в сигнала.

       С писмо вх.№ 1057/30.08.2017г. по описа на ЛРП, Директора на ДСП гр.Лом уведомил РП гр.Монтана за евентуално извършено престъпление спрямо непълнолетната Д. Л.. Възоснова на сигнала с Постановление от 30.08.2017г. ЛРП възложила извършване на проверка, а впоследствие било образувано ДП № 666/2017г. по описа на РУ гр.Лом, респ. пр.преписка вх.№ 1057/17г. по описа на ЛРП.   

      Съдът намира, че по безспорен и категоричен начин е установено, че обвиняемият Г.П.Ц. *** е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.191, ал.1 от НК, а именно че от началото на м.март 2017г. до настоящият момент в гр.Лом, като пълнолетен, без да е сключил граждански брак заживял на съпружески начала с лице от женски пол – непълнолетната Д. П. Л. от гр.Лом, родена на ***г. – ненавършила 16 годишна възраст.

      От субективна страна деянието е извършено при форма на вината пряк умисъл, като В. е съзнавал общественоопасния характер на деянието си, предвиждал е настъпването на общественоопасните му последици и е искал тяхното настъпване.

      Законодателят е предвидил за така извършеното престъпление в нормата на чл.191, ал.1 от НК две алтернативни наказание „лишаване от свобода до две години“ или „пробация“ и едно кумулативно наказание „обществено порицание“.

       Извършеното престъпление е от категорията на т.нар. “формалните престъпления”, и с него няма причинени имуществени вреди, които да подлежат на възстановяване.

       Обвиняемият не е осъждан и е с чисто съдебно минало.

       В случаят съдът намира, че са налице всички предвидени в закона предпоставки за приложение на нормата на чл.78а от НК, за това го освободи от наказателна отговорност за така извършеното престъпление.

        В нормата на чл.191, ал.4 от НК действаща към датата на извършване на престъплението предмет на настоящето производство законодателят е предвидил, че дееца не се наказва, а наложеното наказание не се изпълнява, ако до привеждане на присъдата в изпълнение е последвал брак между мъжа и жената.  

        Видно от представеното в с.з. Удостоверение за сключен граждански брак № 0082 от 09.08.2019г. на Община Лом, преди приключване на делото обвиняемият е сключил граждански брак с непълнолетната Л..

      Действително с последните изменение на НК обн. В ДВ бр.16/2019г. в сила от края на м.февруари 2019г. посочената по-горе привилегия е отменена от законодателя, но с оглед разпоредбата на чл.2, ал.2 от НК, съгласно която ако до влизане на присъдата в сила последват различни закони, прилага се законът, който е най-благоприятен за дееца, то съдът след като освободи обв.Ц. от наказателна отговорност се позовава на тази норма и не му наложи предвиденото административно наказание „Глоба“.

         Водим от горното съдът постанови решението си.

 

 

                                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ :