НАХД № 275/19г. МОТИВИ :

 

       Производството е образувано по внесено в ЛРС Постановление за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК на обвиняемият Я.Л.С. *** за това,  че на 19.01.2019г. около 14,40ч. в с.Станево, обл.Монтана, по ул.“Двадесет и четвърта“ управлявал МПС – колесен трактор марка „Владимировец“, модел „ДТ 21А“, с рама № 455542, собственост на Д. Ц. М. от гр.Лом, който не е регистриран по надлежния ред съгл. чл.140, ал.1 от ЗДвП – „По пътищата отворени за обществено ползване се допускат само МПС и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер поставени на определените за това места“, чл.140, ал.5 от ЗДвП – „Колесните трактори, тракторите с ремаркета и друга самоходна техника, регистрирани съгл. ЗРКЗГТ могат да се движат по пътищата отворени за обществено ползване поред определен с Наредба издадена от Министъра на земеделието, храните и горите, Министъра на вътрешните работи, Министъра на регионалното развитие и благоустройство, чл.11 от ЗРКЗГТ – „Собствениците регистрират самоходната техника с мощност на двигателя над 10кW, несамоходните и стационарните машини, съораженията, инсталациите и апаратите, използвани в земеделието и горите и  машините за земни работи, в 30-дневен срок от придобиване на собствеността в съответната областна дирекция „Земеделие“ по постоянен адрес – за ФЛ или по адрес на съдебната, съответни търговската регистрация - за ЮЛ и ЕТ, Наредба № 2 от 03.02.2016г. за условията и реда за регистрация на техника по ЗРКЗГТ чл.7- „Първоначалната регистрация на техниката се извършва в областна дирекция „Земеделие“ по постоянен адрес – за ФЛ или по адрес на съдебната, съответни търговската регистрация - за ЮЛ и ЕТ  в 30-дневен срок от придобиване на собствеността – престъпление по чл.345, ал.2 във вр. с ал.1 от НК.

       Представителят на ЛРП в с.з. поддържа изготвеното предложение, като намира, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява, че обвиняемият е извършил престъплението по чл.345, ал.2 във вр. с ал.1 от  НК и предлага на съда да го освободи от наказателна отговорност, като му наложи административно наказание по смисъла на чл.78а от НК “Глоба” в минимален размер от 1 000лв, с оглед семейното му положение и имотно състояние.

       Обвиняемият редовно призован се явява лично. Дава обяснения досежно обстоятелствата при които е извършил престъпното деяние, признава вината си и моли съда да му наложи минималното предвидено в закона наказание.

       Доказателствата по делото са писмени - събраните в хода на БП № 33/19г. по описа на РУ гр.Лом, респ. пр.преписка вх.№ 64/19г. по описа на ЛРП писмени доказателства, приети и приобщени от съда по реда на чл.378, ал.2 от НПК, а именно: Докладна записка на л.4; Протоколи за оглед на местопроизшествие и Албуми за оглед на местопроизшествие на л.10-29; АУАН № ЗМ /33/19/19.01.2019г. на л. 30; Наказателно постановление № 19-0294-000020/29.01.2019г. на л.31; Копие от АУАН № 119429/19.01.2019г. на л.32; Справка за нарушител на л.33-35; Свидетелство з регистрация на земеделска техника на л.36; Предварителен договор на л.37; Протоколи за разпит на свидетелите Я.Л.С. на л.38-39, Ц. Г. Ц. на л.40-41, Л. Й. П. на л.42-43; Препис-извлечение от акт за смърт на лицето Д. М. на л.45; Писмо от Министерство н земеделието и храните на л.47, 49, 52; Справка за съдимост на л.57, както и служебно изискана Справка за съдимост рег. № 929/30.08.2019 г.

     Съдът, след като се запозна с направеното предложение на ЛРП, събраните по делото писмени доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на  страните, намери за установено следното :

      На 19.01.2019г. около 14,40ч. свидетелите Ц. Ц. и Л. П., двамата полицейски служители в РУ гр.Лом се намирали на територията на с.Станево, обл.Монтана, като се движили по ул.“Двадесет и четвърта“, когато забелязали движещият се по същата улица колесентрактор, марка „Владимировец“, който нямал поставена регистрационна табела. Двамата спрели водача на МПС-то и го спрели за проверка, по време на която установили, че трактора  се управлява от обвиняемият С. и същият не е регистриран по надлежния за това ред.

       За установеното, че последният управлява МПС-колесен трактор, който не е регистриран по надлежния ред, полицейските служители уведомил дежурния ОДЧ при РУ гр.Лом и на място била изпратена дежурна следствена оперативна група, която извършила оглед на въпросното МПС и  впоследствие било образувано и ДП.

       Съгласно приложената по делото Служебна бележка се установява, че колесния трактор без регистрационна табела, и не е регистриран по съответния ред в ОД „Земеделие“ гр.Монтана.

        За констатациите по време на проверката св.Ц. Ц. в присъствието на св.Л. П. и на обвиняемия му съставил два АУАН с № 119428 от 19.01.2019г.

        Съдът намира, че по безспорен и категоричен начин е установено, че обвиняемият Я.Л.С. *** е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.345, ал.2 във вр. с ал.1 от НК, а именно, че на 19.01.2019г. около 14,40ч. в с.Станево, обл.Монтана, по ул.“….а“ управлявал МПС – колесен трактор марка „Владимировец“, модел „ДТ 21А“, с рама № 455542, собственост на Д. Ц. М. от гр.Лом, който не е регистриран по надлежния ред съгл. чл.140, ал.1 от ЗДвП – „По пътищата отворени за обществено ползване се допускат само МПС и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер поставени на определените за това места“, чл.140, ал.5 от ЗДвП – „Колесните трактори, тракторите с ремаркета и друга самоходна техника, регистрирани съгл. ЗРКЗГТ могат да се движат по пътищата отворени за обществено ползване поред определен с Наредба издадена от Министъра на земеделието, храните и горите, Министъра на вътрешните работи, Министъра на регионалното развитие и благоустройство, чл.11 от ЗРКЗГТ – „Собствениците регистрират самоходната техника с мощност на двигателя над 10кW, несамоходните и стационарните машини, съораженията, инсталациите и апаратите, използвани в земеделието и горите и  машините за земни работи, в 30-дневен срок от придобиване на собствеността в съответната областна дирекция „Земеделие“ по постоянен адрес – за ФЛ или по адрес на съдебната, съответни търговската регистрация - за ЮЛ и ЕТ, Наредба № 2 от 03.02.2016г. за условията и реда за регистрация на техника по ЗРКЗГТ чл.7- „Първоначалната регистрация на техниката се извършва в областна дирекция „Земеделие“ по постоянен адрес – за ФЛ или по адрес на съдебната, съответни търговската регистрация - за ЮЛ и ЕТ  в 30-дневен срок от придобиване на собствеността.

      Законодателят е предвидил за така извършеното престъпление в нормата на чл.345, ал.2 във вр. с ал.1 от НК две алтернативни наказания „До една година лишаване от свобода” или „Глоба” в размер от 500лв /петстотин лева/ до 1 000лв /хиляда  лева/.

       Извършеното престъпление е от категорията на т.нар. “формалните престъпления”, и с него няма причинени имуществени вреди, които да подлежат на възстановяване.

       Обвиняемият не е осъждан и е с чисто съдебно минало.

       В случаят съдът намира, че са налице всички предвидени в закона предпоставки за приложение на нормата на чл.78а от НК, за това го освободи от наказателна отговорност за така извършеното престъпление, като му наложи административно наказание  “Глоба” в минимален размер, а именно от 1 000лв /хиляда лева/, която следва да заплати в полза на държавата. При определяне размера на административното наказание съдът взе предвид, материалното положение на обвиняемия и имотното му състояние.

       Съдът напълно споделя доводите на представителя на ЛРП, че с така наложеното административно наказание „Глоба” ще се постигне, както индивидуалната, така и генералната превенция, а именно да се поправи и превъзпита извършителя към спазване на законите в страна и установеният правов ред, и да се въздейства предупредително и възпитателно на останалите членовете на обществото да спазват законите в страната и установения правен ред.

       Водим от горното съдът постанови решението си.

 

                                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ :