Р   Е   Ш   Е  Н   И   Е

                

           

                                                     

 

 

                                         Гр.Лом, 19.08.2019г.

                     

 

                       В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

       Ломски районен съд, втори наказателен състав, в открито съдебно заседание  на дванадесети февруари  две хиляди и деветнадесета, година, в състав:                                                                           

 

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

      при секретаря Л.П., като се запозна с докладваното от съдията Славчева АНД № 528/18г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

        

 

      Жалбоподателят д-р Г.Ц.Г. с ЕГН ********** ***, пл.“…… обжалва издаденото от Директор РЗИ гр.Монтана д-р Е. Б. М. Наказателно постановление № АН-02-2/27.11.2018г., с което на осн. чл.210, ал.1 от Закона за здравето му е наложено административно наказание „ГЛОБА“ в размер на 300лв /триста лева/ за извършено нарушение на чл.10, чл.11, т.1 от Наредба № 15/12.05.2015г. за имунизациите в РБ и чл.31, ал.2 от Закона за здравето.

        В с.з. жалбоподателят редовно призован не се явява лично, не се представлява.

       Въззиваемият редовно призован не се явява, представлява се от гл.юрисконсулт С. С., която оспорва жалбата, моли съда да потвърди изцяло издаденото НП, като правилно и законосъобразно.               

       Доказателствата по делото са писмени и гласни.

       Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

       С Наказателно постановление № АН-02-2/27.11.2018г. от 25.01.2019г. на Директор РЗИ гр.Монтана д-р Е. Б. М. на жалбоподателят Г.Ц.Г. ***, на осн. чл.210, ал.1 от Закона за здравето му е наложено административно наказание „ГЛОБА“ в размер на 300лв /триста лева/ за това, че при извършена проверка на 12.11.2018г. в АИППМН д-р Г.Ц. *** по спазване на правилата на хладилната верига при транспортирането, съхранението и пренасянето на ваксини в лечебните заведения е констатирано, че няма данни за съхранение на биопродуктите в хладилника. Няма термометър и не се води дневник за двукратно дневно отчитане на температурата в хладилника - извършено нарушение на чл.10, чл.11, т.1 от Наредба № 15/12.05.2015г. за имунизациите в РБ и чл.31, ал.2 от Закона за здравето.

       В с.з. жалбоподателят не се явява, не се представлява. В депозираната жалба против НП, административно-наказаният моли съда да отмени издаденото НП, като незаконосъобразно, тъй като няма данни за времето на извършване на същото, а самото описание на нарушението е неясно и противоречиво.  

        Процесуалният представител на въззиваемият в писмената си защита моли съда да постанови решение, с което да потвърди изцяло издаденото НП, като правилно и законосъобразно. Съставеният АУАН и издаденото възосонова на него НП съдържат всички изискуеми законови реквизити, административното нарушение е доказано по безспорен и категоричен начин, а наложеното административно наказание и към минимума предвиден в закона.         

        Депозираната жалба е процесуално допустима, подадена от лице, имащо правен интерес, в предвиденият от закона 7-дневен срок за обжалване.

       По същество жалбата се явява неоснователна.

       От събраните по делото писмени и гласни доказателства се установи по категоричен и безспорен начин следната фактическа обстановка :

        На 12.11.2018г. св.Д.К. *** извършила проверка в АИППМП д-р Г.Ц. *** във връзка спазване на разпоредбите на ЗЗ. По време на същата констатирала, че в лечебното заведение се съхраняват и прилагат биопродукти-ваксини, които се получават от РЗИ гр.Монтана с хладилна чанта и впоследствие се съхраняват в хладилник, в който липсва термометър, който е необходим за поддържане на температурата при която следва да се съхраняват посочените биопродукти. Наред с това намерените в хладилника ваксини били с изтекъл срок на годност и нарушена цялост на опаковката. За констатациите при проверката св.К. съставила Протокол за тематична проверка за спазване на правилата на хладилната верига при транспортирането, съхранението и прилагането на ваксини в лечебните заведения, който бил подписан и връчен на медицинския фелдшер присъствал по време на проверката.

        Впоследствие на 19.11.2018г. св.Д.К. в присъствието на св.Ц.Г. съставила АУАН № АН-02-2 на нарушителя д-р Г.Г., в който описала установените по време на проверката от 12.11.2018г. нарушения, а именно липсата на данни за съхраняване на биопродуктите в хладилника, липсата на термометър в хладилника, както и на дневник за двукратно дневно отчитане на температурата в хладилника. АУАН е връчен същият ден на жалбоподателят, който в законноустановеният тридневен срок се е възползвал от правото си възражения. Депозираните Възражения са получени в РЗИ с вх.№ АНІ02-2-1 от 22.11.2018г., в който намира същите за нищожни.

      Впоследствие възоснова на съставеният АУАН, АНО издал атакуваното НП № АН-02-2 от 27.11.2018г., с което за извършено нарушение на чл.10, чл.11, т.1 от Наредба № 15/12.05.2015г. за имунизациите в РБ и чл.31, ал.2 от Закона за здравето, наложил на осн. чл.210, ал.1 от Закона за здравето му е наложено административно наказание „ГЛОБА“ в размер на 300лв /триста лева/.

      Горното се установява от фактическа страна от показанията на разпитаните свидетели Д.А.К. и Ц.В.Г., които са обективни, последователни и взаимносвързани, както помежду си, така и със събраните по делото писмени доказателства. 

      Съгласно разпоредбата на чл.6 от ЗАНН административно нарушение е това деяние /действие или бездействие/, което нарушава установеният ред на държавно управление, извършено е виновно и е обявено от закона за наказуемо с административно наказание налагано по административен ред. Следователно деянието обявено за административно нарушение трябва да е извършено виновни –умишлено или непредпазливо, като законодателят е предвидил непредпазливите деяния да се наказват само в предвидените от закона случай.

      Съгласно разпоредбите на чл. 11, ал.1 от Наредба № 15/12.05.2005 г. на МЗ за имунизациите в РБ лекарите, които прилагат биопродукти съхраняват биопродуктите при температурен режим от +2°С до +8°С. В нормата на чл.31, ал.2 от ЗЗ законодателят е регламентирал задължението на ФЛ и ЮЛ които осъществяват своята дейност да спазват установените здравни изисквания.

      В случая при извършената проверка на 12.11.2018г. в АИППМП д-р Г.Ц. с.Септемврийци, безспорно е установено, че в хладилника, в който се съхраняват биопродуктите има налични ваксини, той работи, но няма термометър, който да отчита температурата по всяко време, както и данни за проследяване на температурата двукратно всеки ден.

       Съдът намира, че от събраните по делото доказателства безспорно се налага извода, че жалбоподателят е извършил нарушението за което е ангажираната неговата административнонаказателна отговорност.

       Съставеният АУАН съдържа всички изискуеми по чл.42 от ЗАНН реквизити, а в административнонаказателното производство, чийто заключителен акт е атакуваното НП не са допуснати съществени нарушения на процесуални правила, които да обосноват отмяната му.

       Поддържаните в този смисъл възражения от жалбоподателя, съдът намира за неоснователни. При служебна проверка на НП и предпоставящия го АУАН, съдът намира същите за законосъобразни от процесуалноправна страна, издадени от компетентни органи, при спазване на установените форма и ред и с изискуемо съдържание, вкл. реквизити, удовлетворяващо изцяло императивните изисквания по чл. 42 и чл. 57 ЗАНН. Както в АУАН, така и в НП се съдържа изчерпателно описание на фактическото нарушение, достатъчно за дължимата индивидуализация - обща, като деяние, така и с обективните признаци, съставомерни за административнонаказателен състав по чл.11, ал.1 от Наредба № 15/12.05.2005 г. на МЗ за имунизациите в РБ. В този смисъл между двата акта, съществува пълно фактическо и правно единство.

       Предвид характера на нарушението и обществените отношения, които то засяга, съдът намира, че не се касае за маловажен случай по смисъла на чл.28 от ЗАНН. В случаят се касае за биопродукти, чието правилно съхранение е от особено значение, тъй като в по-голямата си част последните са поставят на новородени и малки деца, а неправилното им съхранение би могло да доведе до застрашаване на живота и здравето им.

       По отношение индивидуализцията  на наказанието по чл. 210, ал.1 от ЗЗ, съдът намира размера на същото за правилно определен. В посочената норма е предвидено административно наказание „Глоба“ в размер от 100лв /сто лева/ до 1 500лв /хиляда и петстотин лева/ . Съгласно чл.27, ал.2 от ЗАНН при определяне на наказанието се вземат предвид тежестта на нарушението, подбудите за неговото извършване и другите смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства, както и имотното състояние на нарушителя. В случая АНО е определил размерът на наказанието към минимума предвиден в закона, и същият се явява  справедливо определен, съобразявайки  разпоредбите на чл.12 и чл.27 от ЗАНН.

      Водим от горното съдът намира, че депозираната жалба се явява неоснователна, и като такава следва да бъде оставена без уважение, а издаденото НП да бъде потвърдено изцяло като правилно и законосъобразно, за това и на осн. чл.63 от ЗАНН

 

 

                                        Р  Е  Ш  И  :

 

              

 

         ПОТВЪРЖДАВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № АН-02-2/27.11.2018г. на  Директор РЗИ гр.Монтана д-р Е. Б. М., с което на жалбоподателят Г.Ц.Г. ***, на осн. чл.210, ал.1 от Закона за здравето му е наложено административно наказание „ГЛОБА“ в размер на 300лв /триста лева/, за извършено нарушение на чл.10, чл.11, т.1 от Наредба № 15/12.05.2015г. за имунизациите в РБ и чл.31, ал.2 от Закона за здравето, като ПРАВИЛНО и ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

 

         Решението може да се обжалва пред Административен съд гр.Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните, за неговото изготвяне.

     

         След влизане в сила на решението препис от него да бъде изпратен на Директора на РЗИ гр.Монтана за сведение и изпълнение.                                                 

 

 

                                                                     РАЙОНЕН  СЪДИЯ :