Р Е Ш Е Н И Е

Гр. Лом, 12.08. 2019 година

 

Ломският районен съд, наказателна колегия, в публично съдебно заседание на 29 май  две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Боряна Александрова

 

при секретаря Веселка Младенова, като разгледа докладваното от съдията Александрова  АНД № 171 /19 г.по описа на ЛРС, за да се произнесе взе в пред вид следното:

Производството е по чл. 59 и сл. от ЗАНН.

Жалбоподателят К.Ю.М. не е доволен от издаденото Наказателно Постановление № 18-0294-000549 / от 08.06.2018 г. на Началника на сектор РУ Лом Д. П., по Заповед № 81213-515/14.08.2018 г. на Министъра на МВР,с което е наказан с административно наказание :

-         "Глоба " в размер на 30 лв. на основание чл. 183, ал.3, т.7 от ЗДП

-         „Глоба“ в размер на 100 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 2 месеца  на осн. чл.175,ал.1,т., от ЗДП

-         „Глоба“ в размер на 10 лв. на осн. Чл.183,ал.1,т.1,пр.2 ЗДП.

 Наказаният оспорва НП, подробно аргументирайки се . Моли да се постанови решение,с което се отмени НП като незаконосъобразно, извършил е нарушението, което му се приписва, но по причини, независещи от него- т.е. управлявал е процесния автомобил без рег.табела , но това е станало, тъй като от дупките по пътното платно ме била паднала предната броня на автомобила, а от там и предел вегистрационен номер..Наказващият орган е следвало да не му налага наказание,не е обсъждано приложение на чл. 28 от ЗАНН.

Възиваемият редовно призован, не изпраща процесуален представител.

След преценка на събраните по делото писмени и гласни доказателства поотделно и в тяхната съвкупност съдът намира за установено следното:

                 Жалбата е подадена в законноустановения срок, поради което е допустима, а разгледана по същество, се установи следната фактическа обстановка:

С наказателно постановление № 18-0294-000549 / от 08.06.2018 г. на Началника на сектор РУ Лом , по Заповед 81213-515/2018 г. на Министъра на МВР,с което е наказан с административни наказания: "Глоба " в размер на 30 лв. ,“Глоба“ в размер на 100 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 2 месеца и „Глоба“ в размер на 10 лв. , за това, че на 14.05.2018г. в 11,40 ч. в гр. Лом на ул.Бабуна, жалбоподателя управлявал собствено МПС-л.а.м.Ауди 4 с ДК№ ***, който е технически неизправен-липсва предна броня-демонтирана. Предния регистрационен номер на автомобила не е поставен на определеното за целта място, същият е поставен на арматурното табло на автомобила, където не е видим. Не представя и контролен талон съм СУМПС. .

Съставен му е АУАН от същата дата на място, връчен му е и наказания не е направил възражения.След акта е издадено и атакуваното НП от 08.06.2018г, което му е връчено на 24.04.2018г.По разбиране на настоящият състав в ЗАНН в чл.82 се съдържа информация относно давностните срокове, касаещи АУАН и издаване на НП, на липсва текст, касаещ давност при връчването на НП.  По отношение на АУАН и НП съдът намира, че не са не са допуснати съществени процесуални нарушения, които са от категорията на самостоятелни отменителни основания.

По отношение приложението на чл.28 ЗАНН досежно процесното НП настоящият съдебен състав намира, че не са налице основанията за приложенията му, тъй като нарушението е с висока обществена опасност.

От показанията на свидетелите Ст.И. и Цв.Ц. както и от писмените доказателства - акт и НП се установява, че наистина на посочената в акта дата жалбоподателят при извършена полицейска проверка –е констатирано, , че е управлявал процесния лек автомобил : без СУМПС, с демонтирана предна броня и с регистрационна табела / предна/ поставена на арматурното табло т.е. не на определеното за целта място.

По отношение на нарушенията:

Съгласно разпоредбата на чл. 6 ЗАНН административното нарушение е деяние, извършено посредством действие или бездействие, нарушаващо установения ред на управление в конкретна правна сфера, което е осъществено виновно и е обявено от закона за наказуемо с административна санкция.

Събраните доказателства в хода на проведеното против жалбоподателя административно наказателно производство и в хода на съдебното следствие такива установяват по несъмнен и категоричен начин, че жалбоподателят е извършил административни нарушения по смисъла на чл. 6 от ЗАНН  на 14.05.2018г. в 11,40 ч. в гр. Лом на ул.Бабуна, жалбоподателя управлявал собствено МПС-л.а.м.Ауди 4 с ДК№ ***, който е технически неизправен-липсва предна броня-демонтирана. Предния регистрационен номер на автомобила не е поставен на определеното за целта място, същият е поставен на арматурното табло на автомобила, където не е видим. Не представя и контролен талон съм СУМПС.

 

1.  / Анализът на така визираната фактическа обстановка дава основание на съда да приеме, че въззивникът е допуснал нарушението за което е санкциониран, а именно такова по чл. 139 ал. 1 т. 1 от Закона за движение по пътищата, който повелява движещите се по пътя превозни средства да бъдат технически изправни.

Съгласно чл. 101 ал. 4 от ЗДвП неизправностите и тяхната класификация се определят с Наредба, а именно Наредба № Н-32/16.12.2011 г. на МТИТС. В приложение 5 от Наредбата, част I, т. 0.1 буква „г“ Табели с регистрационния номер Поставените на определени за тази цел места са незначителни неизправности, липсата/демонтирането предна броня на автомобила безспорно следва да се приеме като техническа неизправност, от което следва извода, че въззивникът е управлявал с незначителна техническа неизправност.

Цитираната в наказателното постановление санкционна норма на чл. 183, ал.3,т.7от ЗДвП  кореспондира със извършеното нарушение. Това е така тъй като безспорно се установи по делото, че процесния автомобил е бил с незначителна техническа неизправност, тъй като е била демонтирана предната броня. А чл.139, ал.1, т.1 от ЗДвП изисква по пътищата да се управляват само технически изправни МПС. При липсата на предната броня на автомобила е незначителна техническа неизправност. Ето защо правилно и наказващият орган е приложил закона като е ангажирал отговорност по чл.183, ал.3, т.7 ЗДвП на жалб. М. и му е наложил глоба от 30 лева. Към момента на деянието законодателят е определил в абсолютен размер стойността на същата. Действително понастоящем тази правна норма е отменена, но по силата на чл.189, ал.6 ЗДвП наказуемостта не е отпаднала като дори размера на санкциите е завишен. По правилата на чл.3, ал.1 от ЗАНН обаче следва да се приложи закона към момента на деянието. Като в тази му част НП следва да бъде потвърдено, като правилно и законосъобразно.

 

2./  Второто нарушение извършено от жалбоподателя е действие и същото съставлява административно нарушение по чл. 175, ал. 1, т. 1 ЗДвП произтичащо от неспазване на задължението по чл. 140, ал. 1 от същия закон. Според същият текст по пътищата, отворени за обществено ползване какъвто е пътят, по който се е движил жалбоподателят се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани по надлежния ред. Редът за регистриране и отчет на МПС в Република България се определя от Министъра на вътрешните работи, съгласувано с Министъра на транспорта и съобщенията и министъра на отбраната. Този ред министърът на вътрешните работи е определил с Наредба № І-45 от 24.03.2000 г. за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на моторните превозни средства и на ремаркетата, теглени от тях. Факт е, а това се установява на практика и от признанието направено от страна на жалбоподателя, че управляваното от него МПС е било с демонтирана/свалена/ предна броня. Причините обусловили управлението на МПС с демонтирана предна броня/според жалбоподателя-паднала от дупките по пътя/ не изключват обществената опасност на деянието или вината на дееца. Самото неизпълнение на задължението по чл. 140, ал. 1 от ЗДвП е юридически факт, пораждащ административно - наказателната отговорност на жалбоподателя. Нарушението е извършено виновно и е обявено от закона за наказуемо.

При установените горе факти и изложените доводи съдът прие, че на посочената в АУАН и НП дата, като е управлявал МПС по път отворен за обществено ползване- в град Лом на бул. "Бабуна" с посока на движение към ул.“Шести септември“ с демонтирана предна броня, жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл. 175, ал. 1, т. 1, вр. чл. 140, ал. 1 ЗДвП. Съгласно нормата на чл. 175, ал. 1, т. 1 от ЗДвП водач, който управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв. Съобразявайки закона наказващия орган определяйки вида и размера на наказанието правилно е приложил санкционната разпоредба на чл. 175, ал. 1, т. 1 от ЗДвП, като е наложил на жалбоподателя двете кумулативно предвидени наказания – глоба и лишаване от право да управлява МПС.

Предвид гореизложеното правилно наказващият орган е санкционирал жалбоподателя. Но при определяне размера на наказанието глоба административнонаказващият орган не е съобразил всички смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства. По делото има доказателства, сочещи, че веднага след проверката жалбоподателят се е явил пред наказващият орган, където е констатирано, че нередовностите са отстранени. Ето защо размерът на наложеното наказание глоба следва да се намали на 50.00 /петдесет/ лв. глоба. , по отношение наказанието на жалбоподателя да лишаване от право да управлява МПС за срок от два месеца, следва да бъде намалено на един месец и като такова в тази му част НП следва да бъде изменено.

 

3./ По отношение на нарушението по чл.100, ал.1,т.1 ЗДП

Управлявайки лекия автомобил, без да носи в себе си контролния талон към свидетелство за управление на МПС, жалбоподателят е нарушил и разпоредбата на чл. 100, ал. 1, т. 12 ЗДвП. Едно от задълженията на водача при управление на моторно превозно средство е да носи свидетелство за управление на моторно превозно средство от съответната категория и контролния талон към него /чл. 101, ал. 1, т. 1 ЗДвП/. В случая жалбоподателят не носел в себе си контролния талон към СУМПС, поради което не го е представил на проверяващите пътни полицаи. При управление на МПС водачът е длъжен да носи СУМПС и талона към него. В случая жалбоподателят не носел в себе си този контролния талон, поради което той е нарушил последната разпоредба и е осъществил състава на чл. 183, ал. 1, т 1 ЗДвП, както е приел и наказващия орган, поради което НП в тази му част следва да бъде потвърдено.

Водим от горното, съдът

 

 Р  Е  Ш  И  :

 

ИЗМЕНЯ НП № 18-0294-000549/ 08.06.2018г. на Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ Лом с което на К.Ю.М. с ЕГН **********, за нарушение по чл.140, ал.1 и на осн. чл.175, АЛ.1, Т.1 от ЗДП му е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 100 лв., и лишаване от право да управлява МПС за срок от 2 месеца, като НАМАЛЯВА същото на : „глоба“ в размер на 50 лв., и лишаване от право да управлява МПС за срок от един месец.

В останалата част ПОТВЪРЖДАВА НП № 18-0294-000549/ 08.06.2018г. като ПРАВИЛНО И ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

Решението подлежи на обжалване пред АС Монтана в 14 дневен срок от съобщението на страните, че е изготвено.

 

РАЙОНЕН  СЪДИЯ :