Определение

гр. Лом, 14.08.2019 г.

Ломският районен съд, трети наказателен състав на 14 август през две хиляди и деветнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Боряна Александрова

 

Като разгледа докладвано от съдия Александрова АНД № 179 по описа за 2019 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Настоящето дело е образувано по повод на подадена жалба от Г.Е.П. против Глоба с фиш серия H. № 0455962 съставен на 30.04.2019 г. от мл. Автоконтрольор при РУ МВР – Лом при ОД МВР - Монтана, с който е наложена глоба в размер на 50 лева на основание 183, ал. 4, т.8 от ЗДвП по реда на чл. 186 от ЗДвП, за нарушение по чл. 98,ал.1 т.6 от ЗДвП.

Решавайки въпросите по допустимост на жалбата, съдът установява, че следва да прекрати производството по делото.

Съгласно чл. 186, ал. 7 от ЗДвП издаден фиш, глобата по който не е платена доброволно в 7-дневен срок от датата на издаването му, се смята за влязло в сила наказателно постановление и се изпраща за събиране на публичния изпълнител.

Обжалваният фиш е издаден на основание чл. 39 от ЗАНН и чл. 186, ал. 1 от ЗДвП, който като самостоятелен административен акт не подлежи на съдебен контрол. При оспорване на административното нарушение съгласно чл. 39, ал. 3 от ЗАНН и чл. 186, ал. 2 от ЗДвП следва да се състави АУАН, след което наказателно постановление и едва тогава последното ще подлежи на съдебен контрол. Така подадената  жалба чрез Началника на РУ Лом до РС Лом следва да се приеме като такава, изразяваща несъгласието на нарушителя с вмененото му нарушение и обективираща както оспорване на извършването на нарушението, така и отказ да се плати наложената за това нарушение глоба. Съгласно изискванията на чл. 186, ал. 2 от ЗДвП /доколкото като правно основание за издаване на фиша се сочи разпоредбата на чл. 186 ЗДвП/, а така също и съобразно общата разпоредбата на чл. 39, ал. 3 от ЗАНН, ако нарушителят оспори нарушението или откаже да плати глобата следва да бъде съставен акт за установяване на административно нарушение. В случая не е съставен АУАН и няма образувано административно наказателно производство, и съответно издаден санкционен акт по чл. 59, ал. 1 от ЗАНН, който да подлежи на самостоятелно съдебно обжалване и контрол за законосъобразност, поради което жалбата е процесуално недопустима и не подлежи на разглеждане и произнасяне по същество. Поради изложеното необжалваемостта на съставения му фиш за налагане на глоба не противоречи на чл. 47 от Хартата на основните права на Европейския съюз и на чл. 13 от КЗПЧОС.

В този смисъл е и постоянната практика на Административен съд –Монтана - Определение по КАНД № 223/2019 г., КАНД 224/19г.

На основание горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по АНД № 179/2019 г. по описа на РС – Лом, поради процесуална недопустимост на жалбата.

Определението може да се обжалва в 7 /седем/ дневен срок пред АС - Монтана, от съобщаването му на страните, че е изготвено.

 

                                     РАЙОНЕН  СЪДИЯ :