Мотиви към присъда по НОХД № 279/2019 год.  по описа на РС – Лом.

 

 

Подсъдимият К.С.Ц. ***, е предаден на съд с обвинение по чл. 343б, ал. 3 от НК – за това, че на 12.07.2019 год., около 17,45 часа, в гр. Лом, по ул. Стадиона, управлявал моторно превозно средство – лек автомобил, марка „Ауди”, модел „А4”, с Рег. №******, негова собственост, след употреба на наркотични вещества – марихуана,  което е  установено по надлежния ред с техническо средство „DRUG Ceck 3000“.

Доказателствата по делото са писмени и гласни.

Производството е по реда на Гл. ХХ от НПК.

Подсъдимият К.С.Ц. се признава за виновен, дава обяснения, в които описва начина на извършване на деянието, изразява разкаяние.

Моли съдът да постанови присъда, с която, като го признае за виновен в извършването на престъплението, в което е обвинен, така, както е възведено в обвинителния акт, да му наложи наказание при преценка на смекчаващите и отегчаващи отговорността обстоятелства при условията на чл. 55 от НК, в минимален размер.  

Представителят на РП – Лом поддържа обвинението така, както е предявено, като намира същото за доказано по безспорен и несъмнен начин. Пледира подсъдимият да бъде признат за виновен и наказанието да бъде определено при условията на чл. 55, ал. 1 от НК, като се наложи наказание „Лишаване от свобода” за срок от осем месеца, чието изтърпяване да бъде отложено с изпитателен срок от три години – на осн. чл. 66, ал. 1 НК, кумулативно предвиденото наказание „Глоба“ да бъде наложено в минималния размер от 500 лв., а на осн. чл. 343г НК подсъдимият да бъде лишен от право да управлява МПС за срок от една година.  

При преценка на събраните по делото доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, съдът намира за установено от фактическа и правна страна следното:

 

Подсъдимият К.С.Ц. е роден на *** ***, българин, български гражданин, с основно  образование, неженен, работещ, неосъждан, с ЕГН **********.

Подсъдимият е правоспособен водач на МПС, като притежава СУМПС № LT 5444063W, издадено от италианските власти. Подсъдимият работи в Р. Италия.

На 12.07.2019 год., около 17,45 часа, в гр. Лом, по ул. Стадиона, управлявал моторно превозно средство – лек автомобил, марка „Ауди”, модел „А4”, с Рег. №******, негова собственост.

Бил спрян за проверка от служители на МВР Лом – свидетелите С.И. и С.И. и след проверка с техническо средство „DRUG Ceck 3000“ било установено, че подсъдимият управлява автомобила след употреба на наркотични вещества – марихуана.

В обясненията си подсъдимият се признава за виновен и разказва за начина и причините за извършване на деянието. Видно от обясненията му, вечерта преди  инкриминираната дата бил на рожден ден и там, подведен от приятели изпушил една цигара марихуана. Изненадал се, че това било установено от устройството. Не се чувствал повлиян.

 

Изложената фактическа обстановка се установява по несъмнен начин от събраните в хода на съдебното следствие гласни и писмени доказателства: показанията на свидетеля, обясненията на подсъдимия, които съдът кредитира като последователни, логични, безпротиворечиви и взаимосвързани помежду си и  с останалите доказателства по делото – АУАН, Справка за регистрация, Справка за съдимост.

Събраните по делото доказателства са безпротиворечиви и логични. Те не оставят никакво съмнение за фактите от предмета на доказване: управлението на МПС от подсъдимия след употреба на наркотични вещества, съзнаването на тези обстоятелства от подсъдимия към момента на извършване на деянието. Показанията на свидетелите и писмените доказателствени материали си кореспондират и не си противоречат, поради което съдът приема за установена фактическата обстановка, без каквито и да е противоречия в доказателствените материали.

 

Ето защо, предвид доказателствата по делото в тяхното единство и взаимовръзка, съдът намира, че подсъдимият е осъществил от обективна и субективна страна съставът на престъплението по чл. 343б, ал. 3 от НК, а именно, че на 12.07.2019 год., около 17,45 часа, в гр. Лом, по ул. Стадиона, управлявал моторно превозно средство – лек автомобил, марка „Ауди”, модел „А4”, с Рег. №******, негова собственост, след употреба на наркотични вещества – марихуана,  което е  установено по надлежния ред с техническо средство „DRUG Ceck 3000“.

Престъплението е формално, на просто извършване, като предвид обществената му опасност – употребата на наркотични вещества е самостоятелно санкционирана от закона, не е необходимо да са настъпили и други общественоопасни последици.

От субективна страна деянието е извършено при форма на вината пряк умисъл – подсъдимият е съзнавал противоправният характер на извършеното деяние, искал е и е допускал настъпването на престъпния резултат, и е целял настъпването на вредоносният резултат.

 

За престъплението по чл. 343б, ал. 3 от НК е предвидено наказание лишаване от свобода от една до три години и глоба от 500 до 1500 лева.

При така приетата правна квалификация и предвид целите визирани в чл. 36 от НК, съдът счете, че наказанието следва да се определи при приложение разпоредбата на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК, като съобрази смекчаващите обстоятелства – самопризнания в хода на производството, добри характеристични данни, чисто съдебно минало, критичност към извършеното деяние, трудова заетост, младата възраст, както и отегчаващите отговорността обстоятелства – предишни нарушения на ЗДвП  и намери, че в случая е налице превес  на смекчаващите отговорността обстоятелства.

При определяне размера на наказанието лишаване от свобода, съдът взе предвид смекчаващите отговорността обстоятелства, като намира, че наказание, в размер близък до предвиденият в чл. 39, ал. 1 от НК минимум би постигнало целите както на специалната, така и на генералната превенция.

 

Водим от горното съдът наложи на подсъдимия наказание 4 месеца Лишаване от свобода, като на осн. чл. 66, ал. 1 от НК, съдът отложи изтърпяването на така определеното наказание, с изпитателен срок от три години, при индивидуализацията на което съобрази гореизложеното, като намира, че така определеното по вид и размер наказание би превъзпитало подсъдимия да спазва законите и установеният в страната правен ред, а така също би въздействало възпитателно и предупредително по отношение на останалите членове на обществото.

На осн. чл. 55, ал. 3 НК, съдът не наложи на подсъдимия кумулативно предвиденото наказание „Глоба“.

На осн. чл. 343г, във вр. с чл. 343б, ал. 3, във вр. с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК, съдът лиши подсъдимия К.С.Ц. от право да управлява МПС за срок от шест месеца, считано от дата на лишаването му от това право по административен ред.

 

          Водим от горното, съдът постанови присъдата си.

 

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: