Р   Е   Ш   Е  Н   И   Е

                            

 

                                                     

 

 

                                         Гр.Лом, 31.10.2019г.

                     

 

                       В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

       Ломски районен съд, втори наказателен състав, в открито съдебно заседание  на  шести март две хиляди и деветнадесета, година, в състав:                                                                           

 

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

        при секретаря Л.Петрова, като се запозна с докладваното от съдията Славчева АНД № 55/19г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

        

         Жалбоподателят Т.Б.Т. с ЕГН ********** *** обжалва издаденото от  Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ гр.Лом Огнян Иванов, упълномощен със Заповед № 8121з-515/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи Наказателно постановление № 18-0294-000521 от 01.06.2018г. с което са му наложени следните административни наказания:

                -  на осн. чл.183, ал.4, т.7, пр.1 от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 50лв /петдесет лева/ за нарушение по чл.137а, ал.1 от ЗДвП,

                - на осн.чл.185  от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 20лв /двадесет лева/ за нарушение на чл.139, ал.2, т.2 от ЗДвП,

                 - на осн. чл.185 от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 20лв /двадесет лева/ за нарушение на чл.139, ал.2, т.1 от ЗДвП,      

                 - на осн. чл.175, ал.1, т.1, пр.3 от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 200лв /двеста лева/ и 6 /шест/ месеца „лишаване от право да управлява МПС“ за нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП,

                  -  на осн. чл.183, ал.1, т.1, пр.2 от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 10лв /десет лева/ за нарушение на чл.100, ал.1, т.1 от ЗДвП.         

        В с.з. жалбоподателят редовно призован се явява лично, поддържа жалбата, и моли съда да измени издаденото НП, в частта отностно размера на наложеното му наказание „лишаване от правоуправление“, който намира за завишен.

       Въззиваемият редовно призован не се явява, не се представлява.               

       Доказателствата по делото са писмени и гласни.

       Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

       С Наказателно постановление № 18-0294-000521 от 01.06.2018г. издадено от Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ гр.Лом Огнян Иванов, упълномощен със Заповед № 8121з-5152/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи на жалбоподателят Т.Б.Т. *** са му наложени следните административни наказания: на осн. чл.183, ал.4, т.7, пр.1 от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 50лв /петдесет лева/ за нарушение по чл.137а, ал.1 от ЗДвП, на осн.чл.185  от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 20лв /двадесет лева/ за нарушение на чл.139, ал.2, т.2 от ЗДвП, на осн. чл.185 от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 20лв /двадесет лева/ за нарушение на чл.139, ал.2, т.1 от ЗДвП, на осн. чл.175, ал.1, т.1, пр.3 от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 200лв /двеста лева/ и 6 /шест/ месеца „лишаване от право да управлява МПС“ за нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП, на осн. чл.183, ал.1, т.1, пр.2 от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 10лв /десет лева/ за нарушение на чл.100, ал.1, т.1 от ЗДвП, а именно за това, че на 07.05.2018г. в 15,45ч. в гр.Лом, на ул.“Белоградчишко шосе“, като водач на лек автомобил, марка „МИНИ МF 31“, с рег.№ STT2921, негова собственост управлява същия без поставен обезопасителен колан по време на движението, без МПС-то да е оборудвано с медицинска аптечка и обезопасителен триъгълник, като по време на извършената проверка водача на представя Контролен талон към СУМПС, а предната регистрационна табела не е поставена на определеното за целта място и се намира в купето на автомобила на предното платно.

       В с.з. жалбоподателят се явява. Не оспорва извършените от него нарушения, твърди, че осъзнава вината си, моли съда, да намали размера на наложеното му наказание „лишаване от правоуправление за срок от 6 месеца“, което намира за прекалено сурово.

        Въззиваемият не се явява, не се представлява.

        Депозираната жалба е процесуално допустима, подадена от лице, имащо правен интерес, в предвиденият от закона 7-дневен срок за обжалване.

       По същество жалбата се явява  основателна.

       От събраните по делото писмени и гласни доказателства се установи по категоричен и безспорен начин следната фактическа обстановка :

        На 07.05.2018г. около 15,45ч свидетелите Б.Л. и З.М., двамата служители на РУ гр.Лом, се намирали на ул.“Белоградчишко шосе“ и осъществявали контрол по безопасността на движението по пътищата, когато спрели за проверка движещият се по улицата лек автомобил, марка „МИНИ МF 31“, с рег.№ STT2921, на който предната регистрационната табела не била поставена на определеното за това място, а се намирала вътре в купето на предното табло. След извършената проверка, свидетелите установили, че автомобила е собственост на жалбоподателят, който се движел без да е поставил обезопасителен колан, а самият автомобил не е снабден с аптечка и светлоотразителен триъгълник. При поискване водача не им представил контролен талон от СУМПС.

       Да установените нарушения по ЗДвП св.Б.Л. в присъствието на св.З.М. и на жалбоподателят му съставил АУАН № 564611 от 07.05.2018г. който бил подписан от нарушителят без възражения.

       Впоследствие възоснова на съставеният АУАН, АНО издал атакуваното НП, с което наложил на Т. следните административни наказания: чл.183, ал.4, т.7, пр.1 от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 50лв /петдесет лева/ за нарушение по чл.137а, ал.1 от ЗДвП, на осн.чл.185  от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 20лв /двадесет лева/ за нарушение на чл.139, ал.2, т.2 от ЗДвП, на осн. чл.185 от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 20лв /двадесет лева/ за нарушение на чл.139, ал.2, т.1 от ЗДвП, на осн. чл.175, ал.1, т.1, пр.3 от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 200лв /двеста лева/ и 6 /шест/ месеца „лишаване от право да управлява МПС“ за нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП, на осн. чл.183, ал.1, т.1, пр.2 от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 10лв /десет лева/ за нарушение на чл.100, ал.1, т.1 от ЗДвП.

       Съгласно разпоредбата на чл.6 от ЗАНН административно нарушение е това деяние /действие или бездействие/, което нарушава установеният ред на държавно управление, извършено е виновно и е обявено от закона за наказуемо с административно наказание налагано по административен ред. Следователно деянието обявено за административно нарушение трябва да е извършено виновни –умишлено или непредпазливо, като законодателят е предвидил непредпазливите деяния да се наказват само в предвидените от закона случай.

       В случая както в жалбата, така и в с.з. жалбоподателят не оспорва извършените нарушения, както и определеното за всяко едно от тях административно наказание „глоба“ в съответния размер. Обжалва единствено и само размера на наложеното му наказание на осн. чл.175, ал.1, т.1, пр.3 от ЗДвП  „шест месеца лишаване от правоуправление“, който размер е максималният предвиден в закона.

       Съгласно разпоредбата на чл.140, ал.1 от ЗДвП по пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места.

      В нормата на чл.175, ал.1, т.1 от ЗДвП законодателят е предвидил  административно-наказателна отговорност за водач, който управлява моторно превозно средство, на което табелите с регистрационния номер не са поставени на определените за това места, като са предвидени две кумулативни наказания: “лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 /един/ до 6 /шест/ месеца“ и с „глоба“ от 50лв /петдесет лева/ до 200лв /двеста лева/ водач.

       Безспорно бе установено от събраните по делото доказателства е че жалбоподателят е извършил установеното с АУАН административно нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП, като е управлявал МПС, чиято предна регистрацинонна табела не е поставена на съответното за това място.

      Правилно за това му нарушение АНО е ангажирал неговата административно-наказателна отговорност, но при определяне размера на предвидените две кумулативни наказания не се обосновал защо определя същите в максимален размер.

      Съгласно чл. 27, ал. 2 от ЗАНН при определяне на наказанието се вземат предвид тежестта на нарушението, подбудите за неговото извършване и другите смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства, както и имотното състояние на нарушителя. Следва да се направи комплексна преценка на обстоятелствата, визирани в чл. 27, ал. 2 от ЗАНН и да се определи административно наказание, съответстващо както на тежестта на извършеното нарушение, така и на база смекчаващите и отегчаващите обстоятелства и имотното състояние на нарушителя. В случая не са налице доказателства по делото за имотното състояние на жалбоподателя, за да приеме наказващият орган, че следва наказанието глоба да е в максимален размер, но тъй като Т. изрично заяви, че не обжалва наложените му административни наказания „глоби“, включително и тази по чл.175, ал.1, т.1, пр.3 от ЗДвП, което е и негово право, то съдът няма законова възможност да коригира нейния размер.

       По отношение размера на наложеното наказание „лишаване от правоуправление за срок от 6 /шест/ месеца/, съдът намира последният за явно несправедлив и не съответстващ на тежестта на нарушението, поради което измени издаденото НП в тази му част, като намали размера на наказанието от 6 /шест/ на 1 /един/ месец.

       В останалата му част, в която на жалбоподателят са наложени пет административни наказания „глоба“ в общ размер на 300лв /триста лева/  НП не е обжалвано и е влязло в законна сила.

        Водим от горното съдът намира, че депозираната жалба се явява основателна, поради което измени атакуваното НП в тази насока, за това  и на осн. чл.63 от ЗАНН

 

 

 

                                        Р  Е  Ш  И  :

 

 

            ИЗМЕНЯВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 18-0294-000521 от 01.06.2018г. издадено от  Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ гр.Лом Огнян Иванов, упълномощен със Заповед № 8121з-5151/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи, с което на жалбоподателят  Т.Б.Т. с ЕГН ********** *** са му наложени административни наказания на осн. чл.175, ал.1, т.1, пр.3 от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 200лв /двеста лева/ и 6 /шест/ месеца „лишаване от право да управлява МПС“ за нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП, КАТО НАМАЛЯВА размера на наложеното наказание „лишаване от право да управлява МПС“ ОТ 6 /шест/ месеца НА 1 /един/ месец.

 

          В ОСТАНАЛАТА МУ ЧАСТ, в която на жалбоподателят  Т.Б.Т. с ЕГН ********** *** са му наложени административни наказания : на осн. чл.183, ал.4, т.7, пр.1 от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 50лв /петдесет лева/ за нарушение по чл.137а, ал.1 от ЗДвП, на осн.чл.185  от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 20лв /двадесет лева/ за нарушение на чл.139, ал.2, т.2 от ЗДвП, на осн. чл.185 от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 20лв /двадесет лева/ за нарушение на чл.139, ал.2, т.1 от ЗДвП, на осн. чл.175, ал.1, т.1, пр.3 от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 200лв /двеста лева/ за нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП, и на осн. чл.183, ал.1, т.1, пр.2 от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 10лв /десет лева/ за нарушение на чл.100, ал.1, т.1 от ЗДвП, издаденото от  Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ гр.Лом Огнян Иванов, упълномощен със Заповед № 8121з-515/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи Наказателно постановление № 18-0294-000521 от 01.06.2018г. Е ВЛЯЗЛО В ЗАКОННА СИЛА, тъй като не е обжалвано.

 

         Решението може да се обжалва пред Административен съд гр.Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните, за неговото изготвяне.

     

         След влизане в сила на решението препис от него да бъде изпратен на

Началника на РУ гр.Лом за сведение и изпълнение.                                                 

 

 

                                                                     РАЙОНЕН  СЪДИЯ :