Р   Е   Ш   Е  Н   И   Е

                            

                                                     

 

                                         Гр.Лом, 29.10.2019г.

                     

 

                       В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

       Ломски районен съд, втори наказателен състав, в открито съдебно заседание  на  четвърти юли две хиляди и деветнадесета, година, в състав:                                                                           

 

 

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

        при секретаря Л.Петрова, като се запозна с докладваното от съдията Славчева АНД № 162/19г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

        

         Жалбоподателят  И.В.А. с ЕГН ********** *** обжалва издаденото от  Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ гр.Лом Огнян Иванов, упълномощен със Заповед № 8121з-515/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи Наказателно постановление № 19-0294-000100 от 01.02.2019г. с което са му наложени следните административни наказания:

                  -  на осн. чл.179, ал.2 във вр. с ал.1, т.5, пр.4 от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 200лв /двеста лева/ за нарушение по чл.38, ал.1 от ЗДвП,

                  - на осн.чл.185  от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 20лв /двадесет лева/ за нарушение на чл.20, ал.1 от ЗДвП,

                  - на осн. чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 100лв /сто лева/ и 3 /три/ месеца „лишаване от право да управлява МПС“ за нарушение на чл.123, ал.1 т.3, б.“в“ от ЗДвП,          

        В с.з. жалбоподателят редовно призован се явява лично, поддържа жалбата, и моли съда да отмени издаденото НП изцяло, като незаконосъобразно.

       Въззиваемият редовно призован не се явява, не се представлява.               

       Доказателствата по делото са писмени и гласни.

       Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

       С Наказателно постановление № 19-0294-000100 от 01.02.2019г. издадено от Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ гр.Лом Огнян Иванов, упълномощен със Заповед № 8121з-5152/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи на жалбоподателят И.В.А. *** са му наложени следните наказания: на осн. чл.179, ал.2 във вр. с ал.1, т.5, пр.4 от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 200лв /двеста лева/ за нарушение по чл.38, ал.1 от ЗДвП, на осн.чл.185  от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 20лв /двадесет лева/ за нарушение на чл.20, ал.1 от ЗДвП, и на осн. чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 100лв /сто лева/ и 3 /три/ месеца „лишаване от право да управлява МПС“ за нарушение на чл.123, ал.1 т.3, б.“в“ от ЗДвП, а именно за това, че на 16.01.2019г. около 18,30ч. в гр.Лом, ул.“Генерал Нечаев“, в района пред хотел „Дунав“, като водач на автобус, марка „Мерцедес 0 303“, с рег.№ М 92 41 АР, собственост на „Монтана – автобусен транспорт“, при предприета маневра завиване в обратна посока надясно губи контрол над МПС-то и реализира ПТП с паркиран лек автомобил марка „Нисан Примера“, с рег.№ М 46 23 ВС, собственост на Любка Иванова Евтимова“ и причинява материални щети по двете МПС-та. След ПТП-то А. напуска същото, като не уведомява службата за контрол на МВР, но е установен от полицейските служители по-късно същия ден.              

       В с.з. жалбоподателят се явява. Не оспорва извършеното от него нарушение, осъзнава вината си, моли съда, тъй като няма до сега допуснати нарушения на ЗДвП и работи като шофьор да бъде отменено издаденото НП. 

        Въззиваемият не се явява, не се представлява.

        Депозираната жалба е процесуално допустима, подадена от лице, имащо правен интерес, в предвиденият от закона 7-дневен срок за обжалване.

       По същество жалбата се явява  неоснователна.

       От събраните по делото писмени и гласни доказателства се установи по категоричен и безспорен начин следната фактическа обстановка :

        Жалбоподателят работи като водач на автобус № 4 към „Монтана-автобусен превоз“. На 16.01.2019г. около 18,30ч. управлявал  автобус, марка „Мерцедес 0 303“, с рег.№ М 92 41 АР, собственост на „Монтана – автобусен транспорт и се намирал в гр.Лом, ул.“Генерал Нечаев“, в района пред хотел „Дунав“, когато предприел маневра завиване в обратна посока надясно. По време на предприетата маневра изгубил контрол над управляваното от него МПС вследствие на което реализирал ПТП, блъскайки паркираният в района на маневрата лек автомобил марка „Нисан Примера“, с рег.№ М 46 23 ВС, собственост на Любка Иванова Евтимова, като причинил на същия материални щети. След ПТП-то напуснал местопроизшествието. Свидетелите-очевидци уведомили дежурния ОДЧ, който изпратил на място дежурния автопатрул, като на смяна бил св.Ц.Ц..  Пристигайки на място св.Ц. разговарял с очевидците от които разбрал, че автобус на градския транспорт обслужващ линия № 4, с рег.№ М 92 41 АР е  реализирал ПТП, с причинени материални щети, след което е напуснал местопроизшествието. Отправил се към гаража на „Монтана“ АД в гр.Лом, където установил автобуса, по който имало следи от станалото ПТП, но водачът си бил тръгнал. Впоследствие посетил дома на жалбопадателя, но тъй като не го намерил там, предал на близките му последният да се яви в РУ гр.Лом. На следващият ден А. посетил сградата на РУ гр.Лом където св.Ц. в присъствието на св.Е.К. му съставил АУАН № 193725 от 16.01.2019г. в който описал установените нарушения на чл.38, ал.1, чл.20, ал.1 и чл.123, ал.1, т.3, б.“в“ от ЗДвП.    

       Впоследствие възоснова на съставеният АУАН, АНО издал атакуваното НП, с което наложил на А. предвидените в закона административни наказания за извършените от него нарушения, както следва: на осн. чл.179, ал.2 във вр. с ал.1, т.5, пр.4 от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 200лв /двеста лева/ за нарушение по чл.38, ал.1 от ЗДвП, на осн.чл.185  от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 20лв /двадесет лева/ за нарушение на чл.20, ал.1 от ЗДвП, и на осн. чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 100лв /сто лева/ и 3 /три/ месеца „лишаване от право да управлява МПС“.

       Съгласно разпоредбата на чл.6 от ЗАНН административно нарушение е това деяние /действие или бездействие/, което нарушава установеният ред на държавно управление, извършено е виновно и е обявено от закона за наказуемо с административно наказание налагано по административен ред. Следователно деянието обявено за административно нарушение трябва да е извършено виновни –умишлено или непредпазливо, като законодателят е предвидил непредпазливите деяния да се наказват само в предвидените от закона случай.

      В нормата чл.38, ал.1 от ЗДвП законодателят е приел, че завиването в обратна посока се извършва наляво от най-лявата пътна лента по посока на движението, като нормата на чл.179, ал.2 от ЗДвП е предвидена „Глоба“ в размер на 200лв /двеста лева/ за всеки, който поради движение с несъобразена скорост, неспазване на дистанция или нарушение по ал. 1 причини пътнотранспортно произшествие, ако деянието не съставлява престъпление.

       В нормата на чл.123, ал.1, т.3, б.“в“ от ЗДвП законодателят е регламентирал задължението на водач на пътно превозно средство, който е участник в пътнотранспортно произшествие, когато при произшествието са причинени само имуществени вреди и ако между участниците в произшествието няма съгласие относно обстоятелствата, свързани с него, те, без да напускат местопроизшествието, уведомяват съответната служба за контрол на Министерството на вътрешните работи на територията, на която е настъпило произшествието, и изпълняват дадените им указания, като е предвидил отговорност в нормата на чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП за всеки който е нарушил задълженията си като участник в ПТП, а именно лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 /един/ до 6 /шест/месеца и с „Глоба“ от 50лв /петдесет лева/ до 200лв /двеста лева/.

       Безспорно бе установено от събраните по делото доказателства е че жалбоподателят е извършил установените с АУАН административни нарушения, а именно предприел е маневра завиване в обратна посока надясно, по време на която е загубил контрол върху управляваното от него МПС, вследствие на което е причинил ПТП с материални щети, и е напуснал същото, без да уведоми съответните служби за контрол.

       Правилно за тези му нарушения АНО е наложил предвидените в ЗДвП административни наказания, като размерите на наказанието „Глоба“ по чл.179, ал.2 във вр. с ал.1, т.5, пр. 4 от ЗДвП е фиксиран от законодателя на 200лв /двеста лева/, на това по чл.185 от ЗДвП – на 20лв /двадесет лева/.

      Съдът намира, че правилно са определени и размерите на другите две наказания „Глоба“ в размер на 100лв /сто лева/ и „3 /три/ месеца лишаване от право да управлява МПС“, към средния размер предвиден от законодателя в нормата на чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП – при предвидени граници от 50лв до 200лв и от 1 /един/ до 6 /шест/ месеца лишаване от правоуправление, тъй като се касае за водач на автобус от градския транспорт, на който му е вменена и по-висока отговорност с оглед обстоятелството, че отговаря за безопасността на превозваните пътници.

      Водим от горното съдът намира, че депозираната жалба се явява неоснователна, и като такава следва да бъде оставена без уважение, а обжалваното НП да бъде потвърдено изцяло, като правилно и законосъобразно, за това,  и на осн. чл.63 от ЗАНН

 

 

 

                                        Р  Е  Ш  И  :

 

 

            ПОТВЪРЖДАВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 19-0294-000100 от 01.02.2019г. издадено от  Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ гр.Лом Огнян Иванов, упълномощен със Заповед № 8121з-5151/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи, с което на жалбоподателят  И.В.А. с ЕГН ********** *** са му наложени следните административни наказания: на осн. чл.179, ал.2 във вр. с ал.1, т.5, пр.4 от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 200лв /двеста лева/ за нарушение по чл.38, ал.1 от ЗДвП, на осн. чл.185 от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 20лв /двадесет лева/ за нарушение на чл.20, ал.1 от ЗДвП, и  на осн. чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 100лв /сто лева/ и 3 /три/ месеца „лишаване от право да управлява МПС“ за нарушение на чл.123, ал.1 т.3, б.“в“ от ЗДвП, ИЗЦЯЛО, като ПРАВИЛНО  и ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.          

 

         Решението може да се обжалва пред Административен съд гр.Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните, за неговото изготвяне.

     

         След влизане в сила на решението препис от него да бъде изпратен на

Началника на РУ гр.Лом за сведение и изпълнение.                                                 

 

 

 

                                                                     РАЙОНЕН  СЪДИЯ :