Р   Е   Ш   Е  Н   И   Е

                            

                                                     

 

                                         Гр.Лом, 30.10.2019г.

                     

 

                       В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

       Ломски районен съд, втори наказателен състав, в открито съдебно заседание  на  четвърти юли две хиляди и деветнадесета, година, в състав:                                                                           

 

 

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

        при секретаря Л.Петрова, като се запозна с докладваното от съдията Славчева АНД № 204/19г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

        

         Жалбоподателят К.Е.А. с ЕГН ********** *** обжалва издаденото от  Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ гр.Лом Огнян Иванов, упълномощен със Заповед № 8121з-515/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи Наказателно постановление № 19-0294-000399 от 15.03.2019г. с което са му наложени следните административни наказания:

                  - на осн. чл.179, ал.2, пр.1 от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 100лв /сто лева/ за нарушение по чл.20, ал.2 от ЗДвП,

                  - на осн.чл.185  от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 20лв /двадесет лева/ за нарушение на чл.20, ал.1 от ЗДвП,

                  - на осн. чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 100лв /сто лева/ и 3 /три/ месеца „лишаване от право да управлява МПС“ за нарушение на чл.123, ал.1 т.3, б.“в“ от ЗДвП.        

        В с.з. жалбоподателят редовно призован се явява лично, поддържа жалбата, и моли съда да отмени издаденото НП изцяло, като незаконосъобразно.

       Въззиваемият редовно призован не се явява, не се представлява.               

       Доказателствата по делото са писмени и гласни.

       Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

       С Наказателно постановление № 19-0294-000399 от 15.03.2019г. издадено от Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ гр.Лом Огнян Иванов, упълномощен със Заповед № 8121з-5152/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи на жалбоподателят К.Е.А. *** са му наложени следните наказания: на осн. чл.179, ал.2, пр.1 от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 100лв /сто лева/ за нарушение по чл.20, ал.2 от ЗДвП, на осн.чл.185  от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 20лв /двадесет лева/ за нарушение на чл.20, ал.1 от ЗДвП, на осн. чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 100лв /сто лева/ и 3 /три/ месеца „лишаване от право да управлява МПС“ за нарушение на чл.123, ал.1 т.3, б.“в“ от ЗДвП, за това, че на 23.02.2019г. в 03,30ч. в гр.Лом, на ул.“Александър Стамболийски“, като водач на лек автомобил марка „Мерцедес С220Д“, с рег.№ М 42 71 ВР, движейки се в посока гр.Видин, управлява лекия автомобил с несъобразена с пътните условия скорост – заснежен участък от пътя и при навлизане в ляв завой губи контрол над МПС-то, вследствие на което излиза в ляво извън пътното платно и се блъска в железобетонен ел.стълб, като нанася материални щети по МПС-то. След реализиране на ПТП-то А. напуска мястото на ПТП-то без да уведоми органите на МВР, като премества МПС-то с цел да да укрие. Водачът е установен в дома си по-късно същия ден в 14,30ч.             

       В с.з. жалбоподателят се явява. Не оспорва извършеното от него нарушение, осъзнава вината си, моли съда да отмени наложеното наказание „лишаване от правоуправление“, останалите наложени наказания „глоби“ ще ги заплати.

        Въззиваемият не се явява, не се представлява.

        Депозираната жалба е процесуално допустима, подадена от лице, имащо правен интерес, в предвиденият от закона 7-дневен срок за обжалване.

       По същество жалбата се явява  неоснователна.

       От събраните по делото писмени и гласни доказателства се установи по категоричен и безспорен начин следната фактическа обстановка :

       Св.Б.Л. е полицейски служител в КАТ при РУ гр.Лом и на 23.02.2019г. бил на смяна, когато дежурния около 03,30ч. ОДЧ го изпратил на ул.“Ал.Стамболийски“ в гр.Лом, във връзка с постъпил сигнал за ПТП. Пристигнал на място, но не открил причинилия ПТП-то. По-късно същият ден жалбоподателят бил установен от св.Л. в дома си, не отрекъл, че именно той е причинил ПТП-то, като след причиняване на същото напуснал мястото, оставяйки автомобила на друга улица, различна от тази на която живее А.. Впоследствие последният дал обяснения, в които описал действията си във връзка със случилото се, както и че автомобила е оставен в сервиз за ремонт.

      Св.Б.Л. в присъствието на св.З.М. и на жалбоподателят му съставил АУАН № 832704, в който описал установените от полицейските служители нарушения на чл.20, ал.1 от ЗДвП, чл.20, ал.2 от ЗДвП и чл.123, ал.1, т.3 б.“в“ от ЗДвП, който бил подписан без възражение от жалбоподателят.    

       Впоследствие възоснова на съставеният АУАН, АНО издал атакуваното НП, с което наложил на А. предвидените в закона административни наказания за извършените от него нарушения, както следва: на осн. чл.179, ал.2, пр.1 от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 100лв /сто лева/ за нарушение по чл.20, ал.2 от ЗДвП, на осн.чл.185  от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 20лв /двадесет лева/ за нарушение на чл.20, ал.1 от ЗДвП, на осн. чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 100лв /сто лева/ и 3 /три/ месеца „лишаване от право да управлява МПС“ за нарушение на чл.123, ал.1 т.3, б.“в“ от ЗДвП.

       Съгласно разпоредбата на чл.6 от ЗАНН административно нарушение е това деяние /действие или бездействие/, което нарушава установеният ред на държавно управление, извършено е виновно и е обявено от закона за наказуемо с административно наказание налагано по административен ред. Следователно деянието обявено за административно нарушение трябва да е извършено виновни –умишлено или непредпазливо, като законодателят е предвидил непредпазливите деяния да се наказват само в предвидените от закона случай.

      В  като нормата на чл.179, ал.2 от ЗДвП е предвидена „Глоба“ в размер на 200лв /двеста лева/ за всеки, който поради движение с несъобразена скорост, неспазване на дистанция или нарушение по ал. 1 причини пътнотранспортно произшествие, ако деянието не съставлява престъпление.

       В нормата на чл.123, ал.1, т.3, б.“в“ от ЗДвП законодателят е регламентирал задължението на водач на пътно превозно средство, който е участник в пътнотранспортно произшествие, когато при произшествието са причинени само имуществени вреди и ако между участниците в произшествието няма съгласие относно обстоятелствата, свързани с него, те, без да напускат местопроизшествието, уведомяват съответната служба за контрол на Министерството на вътрешните работи на територията, на която е настъпило произшествието, и изпълняват дадените им указания, като е предвидил отговорност в нормата на чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП за всеки който е нарушил задълженията си като участник в ПТП, а именно лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 /един/ до 6 /шест/месеца и с „Глоба“ от 50лв /петдесет лева/ до 200лв /двеста лева/.

       Безспорно бе установено от събраните по делото доказателства е че жалбоподателят е извършил установените с АУАН административни нарушения, а именно при движение с несъобразена с пътните условия скорост е загубил контрол върху управляваното то него МПС и се блъснал в железобетонен електрически стълб, като след настъпване на ПТП-то напуснал местопроизшествието.

       Правилно за тези му нарушения АНО е решил че трябва да бъде ангажираната административно-наказателната отговорност на дееца, и му е

наложил административни наказания, като размерите на наказанието „Глоба“ по чл.179, ал.2, пр.1 от ЗДвП е фиксиран от законодателя на 200лв /двеста лева/, на това по чл.185 от ЗДвП – на 20лв /двадесет лева/.

      При определяне размера на наказанието по чл.179, ал.2, пр.1 от ЗДвП съдът намира, че АНО е допуснал нарушение на законовите разпоредби, тъй като предвиденото в тази правна норма от законодателя наказание е с фиксиран размер от 200лв /двеста лева/ , а наложеното от АНО наказание – 100лв /сто лева/ не съответства с него, поради което в тази му част издаденото НП се явява неправилно и незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено.

      Съдът намира, че правилно са определени и размерите на другите две наказания „Глоба“ в размер на 100лв /сто лева/ и „3 /три/ месеца лишаване от право да управлява МПС“, към средния размер предвиден от законодателя в нормата на чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП – при предвидени граници от 50лв до 200лв и от 1 /един/ до 6 /шест/ месеца лишаване от правоуправление, тъй като се касае за водач, който с действията си след причиненото ПТП е направил опит да осуети ангажиране на неговата административно-наказателна отговорност за извършеното нарушение, а именно паркирал лекия автомобил на далечна улица, и на следващия ден го откарал в автосервиз за ремонт.

      Водим от горното съдът намира, че депозираната жалба се явява неоснователна, и като такава следва да бъде оставена без уважение, а обжалваното НП да бъде потвърдено, като правилно и законосъобразно, за това,  и на осн. чл.63 от ЗАНН

 

 

 

                                        Р  Е  Ш  И  :

 

 

            ПОТВЪРЖДАВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 19-0294-000339 от 15.03.2019г. издадено от  Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ гр.Лом Огнян Иванов, упълномощен със Заповед № 8121з-5151/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи, В ЧАСТТА в която на жалбоподателят К.Е.А. с ЕГН ********** *** са му наложени следните административни наказания:на осн.чл.185  от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 20лв /двадесет лева/ за нарушение на чл.20, ал.1 от ЗДвП, и на осн. чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП – „ГЛОБА“ в размер на 100лв /сто лева/ и 3 /три/ месеца „лишаване от право да управлява МПС“ за нарушение на чл.123, ал.1 т.3, б.“в“ от ЗДвП, като ПРАВИЛНО  и  ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

 

          ОТМЕНЯВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 19-0294-000339 от 15.03.2019г. издадено от  Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ гр.Лом Огнян Иванов, упълномощен със Заповед № 8121з-5151/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи, В ЧАСТТА, в която на жалбоподателят К.Е.А. с ЕГН ********** ***, на осн. чл.179, ал.2, пр.1 от ЗДвП наложено административно наказание „ГЛОБА“ в размер на 100лв /сто лева/ за нарушение по чл.20, ал.2 от ЗДвП, като НЕПРАВИЛНО  и НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.          

 

         Решението може да се обжалва пред Административен съд гр.Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните, за неговото изготвяне.

     

         След влизане в сила на решението препис от него да бъде изпратен на

Началника на РУ гр.Лом за сведение и изпълнение.                                                 

 

 

 

                                                                     РАЙОНЕН  СЪДИЯ :