Р   Е   Ш   Е  Н   И   Е

                              

 

                                                     

 

 

                                         Гр.Лом, 30.10.2019г.

                     

 

                       В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

       Ломски районен съд, втори наказателен състав, в открито съдебно заседание  на  четвърти юли две хиляди и деветнадесета, година, в състав:                                                                           

 

 

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

        при секретаря Л.Петрова, като се запозна с докладваното от съдията Славчева АНД № 205/19г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

        

         Жалбоподателят Б.Е.К. с ЕГН ********** *** обжалва издаденото от  Началника на РУ гр.Лом Наказателно постановление № 20/ЗБЛД от 05.02.2018г., с което на осн. чл.81, ал.2, т.2, пр.1 от ЗБЛД му е наложено административно наказание „Глоба“ в размер на 80лв /осемдесет лева/, за извършено нарушение на чл.7, ал.1 от ЗБЛД.

        В с.з. жалбоподателят редовно призован не се явява лично, представлява се от адв.Радослав Бояджиев от МАК, който от негово име поддържа жалбата, и моли съда да отмени издаденото НП изцяло, като незаконосъобразно.

       Въззиваемият редовно призован не се явява, не се представлява.               

       Доказателствата по делото са писмени и гласни.

       Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

       С Наказателно постановление № 20/ЗБЛД от 05.02.2018г. издадено от Началника на РУ гр.Лом на жалбоподателят Б.Е.К. ***, на осн. чл.81, ал.2, т.2, пр.1 от ЗБЛД му е наложено административно наказание „Глоба“ в размер на 80лв /осемдесет лева/, за нарушение на чл.7, ал.1 от ЗБЛД, а именно за това, че на 10.01.2018г. около 11,45ч. в гр.Лом, ул.“Филип Тотьо“ № 9 при извършване на полицейска проверка отностно редовността на БЛД, при поискване е установено, че лицето поради небрежно съхранение е допуснало изгубване на български личен документ – лична карта, видно от Декларация вх.№ 294000-24145 от 2017г.

       В с.з. жалбоподателят не се явява. Неговият процесуален представител адв.Р.Бояджиев от МАК моли съда да отмени обжалваното НП на няколко основания, на първо място лисват мотиви за определяне на административното наказание в максимален размер, на следващо място е налице разминаване във фактическата обстановка установена по време на с.з. и отразената в АУАН и НП, на трето място – липсва посочване на датата на която жалбоподателят е изгубил личният си документ, с оглед  преценка за изтекла давност по ЗАНН.

        Въззиваемият не се явява, не се представлява.

        Депозираната жалба е процесуално допустима, подадена от лице, имащо правен интерес, в предвиденият от закона 7-дневен срок за обжалване.

       По същество жалбата се явява  основателна.

       От събраните по делото писмени и гласни доказателства се установи по категоричен и безспорен начин следната фактическа обстановка :

        На 10.01.2018г. около 11,45ч. св.М.Р. бил извикан от служителите в Паспортна служба при РУ гр.Лом, тъй като там се бил явил жалбоподателят, който бил подал Декларация с вх.№ 2940000-24145/2017г. за изгубен личен документ. Св.Р. попитал жалбоподателят за трите му имена и ЕГН-то и той му ги съобщил, след което полицейският служител извършил проверка в системата на МВР дали посочените имена и ЕГН отговарят на вписаните за това лице и се оказало, че е налице съответствие.  

След което св.М.Р. в присъствието на св.К.К. и на жалбоподателят му съставил АУАН № 20/ЗБЛД от 10.01.2018г. за нарушение на чл.7, ал.1 от ЗБЛД.

       Впоследствие възоснова на съставеният АУАН, АНО издал атакуваното НП, с което наложил на жалбоподателят предвиденото в нормата на чл.81, ал.2, т.2, пр.1 от ЗБЛД административно наказание „Глоба“ в размер от 80лв /осемдесет лева/.

       Съгласно разпоредбата на чл.6 от ЗАНН административно нарушение е това деяние /действие или бездействие/, което нарушава установеният ред на държавно управление, извършено е виновно и е обявено от закона за наказуемо с административно наказание налагано по административен ред. Следователно деянието обявено за административно нарушение трябва да е извършено виновни –умишлено или непредпазливо, като законодателят е предвидил непредпазливите деяния да се наказват само в предвидените от закона случай.

        Съгласно разпоредбата на чл.7, ал.1 от ЗБЛД  гражданите, притежатели на български лични документи, са длъжни да ги пазят от повреждане, унищожаване или загубване. Според административно наказателната разпоредба на чл.8, ал.2, т.2  от ЗБЛД се предвижда административно наказание глоба в размер от 20лв /двадесет лева/ до 200лв /двеста лева/ за  лице, което изгуби, повреди или унищожи български личен документ.

       От събраните по делото писмени и гласни доказателства се установява по несъмнен и безспорен начин, че жалбоподателят като гражданин, притежател на български личен документ не е изпълнил задължението си по чл.7, ал.1 от ЗБЛД да го пази от повреждане и с това си деяние е осъществил състава на административно нарушение по чл.81 ал.2 т.2 пр.2 от ЗБЛД. Нарушенията по чл.7, ал. 1 от ЗБЛД, са формални, на просто извършване и с факта на тяхното установяване законът свързва настъпването на определени неблагоприятни правни последици.

       Съдът намира, че в хода на административнонаказателната преписка са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, които не могат да бъдат отстранени в съдебната фаза, което води до  незаконосъобразност на обжалваното НП.

        Както в АУАН, така и в издаденото възоснова на него процесно НП не е посочено времето и мястото на нарушението, а именно времето и мястото, когато жалбоподателя е изгубил личния си документ. В АУАН и в НП са посочени единствено времето и мястото, когато и където този факт е деклариран. Според ЗАНН времето и мястото на нарушението са задължителни реквизити. Всъщност, както в АУАН, така и в НП, липсва каквато и да е било фактическа обстановка, с която да са описани ясно и точно обстоятелствата, при които е извършено деянието – изгубването на личния документ. Установените нарушения водят до ограничаване на правото на защита на подведеното под административнонаказателна отговорност лице. Следователно са налице съществени нарушения на процесуалните правила, обуславящи незаконосъобразност на процесното НП. Поради това същото следва да бъде отменено като незаконосъобразно.

      Водим от горното съдът намира, че депозираната жалба се явява основателна, и като такава следва да бъде уважена, а обжалваното НП да бъде отменено, като неправилно и незаконосъобразно, за това, и на осн. чл.63 от ЗАНН

 

 

 

 

 

 

                                        Р  Е  Ш  И  :

 

 

 

           ОТМЕНЯВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 20/ЗБЛД от 05.02.2018г. на Началника на РУ гр.Лом Владимир Владимиров,  с което на жалбоподателят Б.Е.К. с ЕГН ********** ***, на осн. чл.81, ал.2, т.2, пр.1 от ЗБЛД му е наложено административно наказание „ГЛОБА“ в размер на 80лв /осемдесет лева/, за извършено нарушение на чл.7, ал.1 от ЗБЛД, като НЕПРАВИЛНО  и НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.          

 

         Решението може да се обжалва пред Административен съд гр.Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните, за неговото изготвяне.

     

         След влизане в сила на решението препис от него да бъде изпратен на

Началника на РУ гр.Лом за сведение.                                                 

 

 

 

                                                                     РАЙОНЕН  СЪДИЯ :