Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

гр. Лом,24.10. 2019 година

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

Районен съд, гр. Лом, трети наказателен състав, в открито съдебно заседание на 12 септември две хиляди и деветдесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Боряна Александрова

 

При секретаря, В. Младенова,  като разгледа докладваното от съдията Александрова,  АНД № 267/2019 година по описа на Районен съд, гр. Лом,  за да се произнесе, намери за установено следното:

Производство по реда чл. 59 и следващите ЗАНН.

С Наказателно постановление № 19-0294-001057 от 18.06.2019 година на Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ Лом, на основание чл.183, ал.7 , на Е.Ю.М. му е наложено административно наказание глоба в размер на 300 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 месец, както и на осн.чл.183,ал.1,т.1,пр.2 глоба в размер на 10 лв., за това, че на  14.06.2019 година, около 16.20 часа в Община Лом на път ВТОРИ КЛАС №81- Монтана – Лом КМ.143-320.80 като водач на л.а.“Опел Зефира“ с Рег.№ ****, собственост на Б.Б.В. ЕГН ********** от с.Търнава, като нарушава временна организация и безопасност на движението, съгласно заповед № РД-11-76/28.05.2019г. АПИ и сигнализирана с пътен знак В-2 . водача не носи к.т. към СУМПС.

Недоволен от така издаденото наказателно постановление е останал, жалбоподателя Е.Ю.М.. Счита, че НП в частта , касаеща вменененото му нарушение по смисъла на чл.6,т.1 ЗДвП за незаконосъобразно и недоказано, поради което моли, издаденото НП да бъде отменено в тази му част в този смисъл.

Въззиваемата страна, редовно призована не изпраща процесуален представител. Не взема отношение по жалбата.

Съдът, като взе предвид събраните по делото писмени и гласни доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

От фактическа страна:

С Наказателно постановление № 19-0294-001057 от 18.06.2019 година на Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ Лом, на основание чл.183, ал.7 , на Е.Ю.М. му е наложено административно наказание глоба в размер на 300 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 месец, както и на осн.чл.183,ал.1,т.1,пр.2 глоба в размер на 10 лв., за това, че на  14.06.2019 година, около 16.20 часа в Община Лом на път ВТОРИ КЛАС №81- Монтана – Лом КМ.143-320.80 като водач на л.а.“Опел Зефира“ с Рег.№ ****, собственост на Б.Б.В. ЕГН ********** от с.Търнава, като нарушава временна организация и безопасност на движението, съгласно заповед № РД-11-76/28.05.2019г. АПИ и сигнализирана с пътен знак В-2 . Водача не носи к.т. към СУМПС.

От събраните в хода на производството гласни доказателства, се установява следната фактическа обстановка:

На 14.06.2019 година, около 16,20ч.  служителите на РУ МВР, гр. Лом, свидетелите,  А.Г.Х. и В.Г.Б. *** извършвали проверка на пътя ІІ-81 Монтана-Лом км. 143+320.80 , във връзка със Заповед № РД-11-76/19г. от АПИ и установили, че жалбоподателя, управлявал процесния лек автомобил , като нарушил временната организация и безопасността на движението, съгласно цитираната заповед на АПИ и сигнализирана с пътен знак В-2. Служителите спрели автомобила, управляван от жалбоподателя и констатирали, и че не носи също така и СУМПС.

Свидетелят В.Б. заявява, че освен че мястото било обозначено със  съответния задължителен знак „забранено влизането“, били поставени и преносими знаци на метални решетки- три на брой, както и че имало и купчина камъни, обхващаща почти цялото платно за преминаване в двете посоки. Било оставено само съвсем малко място за преминаване на автомобили на спешна помощ, пожарна и полиция.

Свидетелят и актосъставител А.Х., разпитан в с.з. заявява, че двамата с неговият колега на процесната дата забелязали , управлявания от жалбоподателя автомобил и тъй като същият бил нарушил временната забрана за движение в този участък на пътя, съгласно заповедта на АПИ го спрели и му съставили АУАН, за констатираните нарушения по чл.6,т.1 и чл.100 т.1 от ЗДвП, иззето било и СУМПС. Нарушителят/жалбоподателя/ възразил ,че не е съгласен с така съставеният му АУАН.

Горната фактическа обстановка се установява от разпита на свидетелите, Х. и Б., която не оспорва фактите, приети от съда по- горе и изяснява и причината за съставянето на акта.

Въз основа на така констатираното в АУАН е издадено и обжалваното НП, от компетентен орган, и компетентно длъжностно лице по смисъла на чл. 189, ал. 4 от ЗДП.

Безспорно от събраните по делото доказателства се установява вмененото с НП нарушение, относно обстоятелството, че жалбоподателя  на  14.06.2019г. около 16,20ч. е извършил нарушение на нормата на чл.6,т.1 ЗДП и чл.100 ЗДП.

Жалбоподателя, чрез ангажирания от него адв. Т.П. оспорва констатациите по съставения АУАН , респ. по издаденото НП, в частта му касаеща за извършено нарушение – чл.6,т.1 ЗДП , мотивирайки се подробно.

Въз основа на събраните по делото доказателства, които са в контекста на гореизложената фактическа обстановка съдът намира, че наказващия орган е приложил правилно закона, като е приел, че са налице нарушения по смисъла на чл.6, т.1 от ЗДвП, респ. чл.183, ал.7 от ЗДвП и чл.100, ал.1, т.1 от ЗДвП, респ. чл.183, ал.1, т.1 от ЗДвП. Съдът изцяло кредитира показанията на св.Б. и Х., които са обективни и последователни, а посоченото от пълномощника на жалбоподателя в жалбата е бланкетно, недоказано и необосновано. Съдът не споделя наведените доводи от жалбоподателя по приложението на закона, като намира, че е доказано нарушението описано в АУАН и НП. Настоящият съд счита, че АУАН и НП са съставени съгласно изискванията на чл.42 и чл.57 от ЗАНН – достатъчно ясно са конкретизирани мястото на нарушението на процесния пътен състав, нарушението и обстоятелствата на извършването му, мястото на нарушението е посочено в АУАН . Видно от показанията на св.Х. въведената забрана за движение на автомобили е била в двете посоки на движение, обслужвани от Сектор ПП при ОДМВР – Лом. По делото е установено по безспорен начин извършването на нарушенията, самоличността на нарушителя и неговата вина, а видно от АУАН при подписването му жалбоподателя е имал възражения. Не е налице допуснато нарушение и при посочване на нарушената законна разпоредба на чл.6, т.1 от ЗДвП – жалбоподателя като водач на МПС не е съобразил движението си с пътния знак „В-2. Изписаните данни в АУАН и НП относно временната забрана за движението на МПС и сигнализирана с пътен знак В-2 навеждат данни именно за извършено нарушение.

     Съгласно предписанието на чл. 6, т. 1, предл.трето ЗДвП, участниците в движението са длъжни да съобразяват поведението си с поставените пътни знаци.

Съгласно чл. 47, ал.3 и чл. 49, ал. 1 от ППЗДвП, с пътен знак В2 се въвежда забрана за влизането на ППС в двете посоки, като същият се поставя непосредствено пред местата или участъците от пътя, за които се отнася тази забрана.

По силата на чл. 9, ал.3 от Закона за пътищата, собствениците или администрацията, управляващи пътищата, могат да въвеждат временни забрани за обществено ползване на отделни пътища или участъци от тях при извършване на ремонтни работи.

В процесния случай е била въведена времена забрана на движението в участъка от първокласен път , чрез поставяне на забранителен знак В2, с императивното предписание на който знак жалбоподателят не се е събразил, поради което правилно и законосъобразно АНО е ангажирал отговорността му по чл. 183, ал.7 ЗДвП.

Случаят не е маловажен. Съгласно чл.28 от ЗАНН за маловажни случаи на административни нарушения наказващият орган може да не наложи наказание, като предупреди нарушителя, устно или писмено, че при повторно извършване на нарушение ще му бъде наложено административно наказание.

Относно понятието маловажен случай, приложима е легалната дефиниция съгласно чл. 93, т. 9 от Наказателния кодекс – маловажен случай е този, при който извършеното престъпление с оглед на липсата или незначителността на вредните последици или с оглед на други смекчаващи обстоятелства представлява по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на престъпление от съответния вид.

Конкретното деяние не е с по-ниска степен на обществена опасност. Същото е на формално извършване, поради което липсата на вреди не обосновава маловажност на случая. Нарушението не е маловажно и с оглед обостоятелството, че въведената забрана за движение е по повод ремонт на процесния участък, поради което с извършване на нарушението се поставя в опасност не само живота и здравето на нарушителя, но и личните и имуществените права на извършителите на ремонта. Нарушението не е маловажно и с оглед твърдението в жалбата, че въведената забрана за движение не е спазена и от други нарушители, както и че жалбоподателя е очаквал да бъде санкциониран с по-благоприятно за него като вид и размер административно наказание.

Наложените на жалбоподателя административни наказания глоба 300 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 месец са в императивно определените от закона размери, които като такива не могат да бъдат изменяни от съда.

        На основание горното,  съдът

 

Р  Е  Ш  И:

 

 ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 19-0294-001057/18.06.2019г. на Началник Сектор ОДМВР – Монтана, РУ Лом, с което на Е.Ю.М. ЕГН ********** са наложени  административни наказания  - ГЛОБА  в  размер на 300 /триста/ лева и ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА  УПРАВЛЯВА МПС ЗА СРОК ОТ  ЕДИН  МЕСЕЦ на основание  чл.183, ал.7 от ЗДвП (Нова – ДВ, бр.9 от 2017г., в сила от 26.01.2017г.) и ГЛОБА в размер на 10 /десет/ лева на основание чл.183, ал.1, т.1 от ЗДвП , като ПРАВИЛНО И ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

Решението може да се обжалва пред АС - Монтана в 14 / четиринадесет/ дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено, на основанията предвидени в НПК, и по реда на Глава дванадесета от АПК.

                                           

                                                        

                                                                     

 

 

                                                                     РАЙОНЕН  СЪДИЯ: