Р    Е    Ш    Е   Н    И    Е

 

                                                    

 

                                         Гр.Лом,   17.10.2019г.

 

 

                            В     И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

          Ломски районен съд, втори наказателен състав в открито съдебно заседание на седемнадесети октомври две хиляди и деветнадесета година, в състав:      

 

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

        при секретаря Л.П., и с участието на прокурор при ЛРП Райна Петрова, след като разгледа докладваното от съдията Славчева АНД № 360/19г. по описа на ЛРС, възоснова на събраните по делото доказателства и закона

 

                                    Р    Е   Ш   И  :

 

 

          ПРИЗНАВА обвиняемият Д.И.Ф. роден на ***г***, българин, с българско гражданство, със средно образование, женен, с постоянна адресна регистрация в гр.София, ………, живущ ***, ул………обл.Монтана, безработен, неосъждан, с ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че на 16.10.2017г. в гр.Вълчедръм, на път ІІІ-818, км 23+500, с посока на движение от с.Златия към гр.Вълчедръм, при управление на МПС, товарен автомобил, марка „Форд“, модел „Транзит“, с рег.№ … нарушил правилата за движение по пътищата–чл.5, ал.1, т.1 от ЗДвП– „Всеки участник в движението по пътищата с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди“ и чл.20, ал.2 от ЗДвП-„Водачите на ППС са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат когато възникне опасност за движението.“, в резултат на което блъснал конска каруца и по непредпазливост причинил средна телесна повреда на Т. М. Д. от гр.В., изразяваща си в счупване на таза – горен и долен клон на лява срамна кост, на лява хълбочна кост, както и на главулечната ямка на лявата тазобедрена става, довели до трайно затруднение движението на долен ляв крайник за срок по-голям от 30 дни – престъпление по чл.343, ал.1, б.“б“, пр.второ във вр. с чл.342, ал.1 от НК.

 

         На осн. чл.78а от НК ОСВОБОЖДАВА обвиняемият по ДП № 671/2017г. по описа  на РУ гр.Лом, респ. преписка вх.№ 1287/17г. по описа на ЛРП Д.И.Ф. със снета по делото самоличност ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ за извършеното от него престъпление по чл.343, ал.1, б.“б“, пр.второ във вр. с чл.342, ал.1 от НК, КАТО  МУ НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ “ГЛОБА”, в размер на 1 000лв /хиляда  лева/, която да заплати в полза на държавата.

 

        На осн. чл.78а, ал.4 във вр. с чл.343г във вр. с чл.343, ал.1, б.“б“, пр.второ във вр. с чл.342, ал.1 във вр. с ч.37, ал.1, т.7 от НК ЛИШАВА обвиняемия Д.И.Ф. със снета по делото самоличност ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС за срок от 6 /ШЕСТ/ МЕСЕЦА, считано от влизане на решението в сила.

 

         ОСЪЖДА обвиняемият Д.И.Ф. със снета по делото самоличност ДА ЗАПЛАТИ по сметка на МВР гр.София направените по делото разноски в размер на 698,65лв /шестстотин деветдесет и осем лева и шестдесет и пет стотинки/, от които 264лв–за изготвяне на Съдебно-автотехническа експертиза, 158лв–за изготвяне на Съдебно-оценителна експертиза, 58,65лв–за изготвяне на Съдебно-медицинска експертиза и 218лв–за изготвяне на Комплесна съдебно-автотехническа и медицинска експертиза, както и 5лв – държавна такса в полза на ЛРС при служебно издаване на изпълнителен лист.

        

        Решението подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд гр.Монтана, в 15-дневен срок, считано от днес, по реда на Глава Двадесет и първа от НПК.

 

                                                                РАЙОНЕН  СЪДИЯ :