Р    Е    Ш    Е   Н    И    Е

 

                                                    

 

                                         Гр.Лом,   17.10.2019г.

 

 

                            В     И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

          Ломски районен съд, втори наказателен състав в открито съдебно заседание на седемнадесети октомври две хиляди и деветнадесета година, в състав:      

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

        при секретаря Л.П., и с участието на прокурор при ЛРП Иван Карагьозов, след като разгледа докладваното от съдията Славчева АНД № 364/19г. по описа на ЛРС, възоснова на събраните по делото доказателства и закона

 

                                    Р    Е   Ш   И  :

 

 

          ПРИЗНАВА обвиняемата Д.В.И. родена на ***г***, българка, с българско гражданство, живущ ***, с начално образование, омъжена, безработна, неосъждана, с ЕГН ********** ЗА ВИНОВНА в това, че при условията на продължавано престъпление за времето от 18.01.2016г. до 17.01.2017г. в гр.Лом е потвърдила неистина в писмена декларация, както следва: на 18.01.2016г. потвърдила неистина – че е неомъжена в Заявление-декларация с вх.№ Л-114/18.01.2016г. за отпускане на месени помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст по чл.7 от Закона за семейни помощи за деца и на 17.01.2017г. потвърдила неистина – че неомъжена в  Заявление-декларация с вх.№ ЗСПД/Д-М-Л-/97/17.01.2017г. за отпускане на месени помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-гозишна възраст по чл.7 от Закона за семейни помощи за деца, които по делата на закона – чл.7 и чл.10, ал.1 от Закона за семейни помощи за деца са дават пред орган на властта – директора на Дирекция „Социално подпомагане“ гр.Лом, за удостоверяване не истинността на някои обстоятелства – че към датата на подаването на декларацията семейното и положение е било неомъжена, а всъщност е била омъжена за бангладешкия гражданин С. Р. – престъпление по чл.313, ал.1 във вр. с чл.26, ал.1 от НК.

 

         На осн. чл.78а от НК ОСВОБОЖДАВА обвиняемият по ДП № 597/2018г. по описа  на РУ гр.Лом, респ. преписка вх.№ 946/18г. по описа на ЛРП Д.В.И. със снета по делото самоличност ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ за извършеното от нея престъпление по чл.313, ал.1 във вр. с чл.26, ал.1 от НК, КАТО  и  НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ “ГЛОБА”, в размер на 1 000лв /хиляда лева/, която да заплати в полза на държавата.

 

         ОСЪЖДА обвиняемата Д.  В.И. със снета по делото самоличност ДА ЗАПЛАТИ по сметка на МВР гр.София направените по делото разноски в размер на 95,75лв /деветдесет и пет лева и седемдесет и пет стотинки/за изготвяне на Съдебно-графическа експертиза, както и 5лв – държавна такса в полза на ЛРС при служебно издаване на изпълнителен лист.

        

        Решението подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд гр.Монтана, в 15-дневен срок, считано от днес, по реда на Глава Двадесет и първа от НПК.

 

                                                                РАЙОНЕН  СЪДИЯ :