Р   Е   Ш   Е  Н   И   Е

 

                                       

Гр. Лом, 25.10.2019 г.

                     

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

           Ломски районен съд, четвърти състав, в открито съдебно заседание на  двадесет и трети октомври две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: И. ЙОРДАНОВ

 

 

           при секретаря А. Рангелова, като се запозна с докладваното от съдията Йорданов АНД № 420/19 г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното:

 

 

          Жалбоподателят И.А.В. ***, с ЕГН ********** е недоволен от издаденото от Началника на РУ гр. Лом Наказателно постановление           № 1659/ЗБЛД от 07.12.2018 г., с което на осн. чл. 80, т. 5 от ЗБЛД му е наложено административно наказание “ГЛОБА”, в размер на                50.00 /петдесет/ лева, моли съда да го отмени.

         В с.з. жалбоподателят не се явява, подадено е своевременно писмено становище, в което поддържа жалбата си и моли съда да отмени издаденото НП.

         Въззиваемият не се явява, не изпраща процесуален представител, не взема становище по жалбата.

        Доказателствата по делото са писмени и гласни.

        Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното:

          С Наказателно постановление № 1659/ЗБЛД от 07.12.2018 г. на Началника на РУ гр. Лом на жалбоподателят И.А.В. *** на осн. чл. 80, т. 5 от ЗБЛД му е наложено административно наказание “Глоба”, в размер на 50.00 /петдесет/ лева, за това, че при извършена полицейска проверка на 12.11.2018 г. около 18:00 ч. за установяване на самоличността на лицето при поискване, последният не представя документ за самоличност, с което е нарушил чл. 6 от ЗБЛД.

        Депозираната жалба е процесуално допустима, подадена от лице, имащо правен интерес, в предвиденият от закона 7-дневен срок за обжалване.

         По същество се явява и основателна.        

         Събраните по делото писмени и гласни доказателства налагат следната фактическа обстановка :

        На 12.11.2018 г. привечер, на ул. „Софийска“ в гр. Лом на жалбоподателя била извършена проверка от служителите на РУ – Лом – свидетелите Е.Б.И. и Л.Й.П.. При поискване на документи за самоличност И.В. не представил никакви такива. След направена справка с дежурния в РУ гр. Лом проверяващите установили самоличността му.

          Св. И. в присъствието на св. П. и жалбоподателя, съставил АУАН № 1659/ЗБЛД от 12.11.2010г., за това, че при извършена полицейска проверка на 12.11.2018 г. около 18:00 ч. за установяване на самоличността на лицето при поискване последният не представя документи за самоличност, с което е нарушил чл. 6 от ЗБЛД. Съставеният  акт бил предявен на В. за запознаване и подписан от него без възражения.

       Впоследствие въз основа на този АУАН, АНО е издал атакуваното   НП № 1659/ЗБЛД от 07.12.2018 г., с което на осн. чл. 80, т. 5 от ЗБЛД е наложил административно наказание “Глоба” в минимален размер на  50.00 /петдесет/ лева.

        В цитираната санкционна норма на чл. 80, т. 5 от ЗБЛД законодателят е предвидил административно наказание “Глоба” в размер от 50.00 лв. до 300.00 лв.

        В случая съдът намира, че жалбоподателят е извършил нарушението, описано в АУАН и НП. Административното нарушение обаче представлява „маловажен случай” по смисъла на чл. 28 ЗАНН. Нарушението е формално такова, няма причинени каквито и да е вреди, които следва да бъдат възстановявани. Освен това нарушението е първо за жалбоподателя, от административнонаказващият орган не са представени доказателства, от които да е видно, че лицето е санкционирано за други подобни нарушения. При разпит в съдебно заседание актосъставителят също заяви, че не знае лицето да е вършило подобни нарушения друг път. Ето защо съдът намира, че обществената опасност на деянието и дееца са толкова ниски, че извършеното може да бъде квалифицирано, като „маловажен случай“.

       Съгласно ТР № 1/2007 г. на ВКС преценката за „маловажност на случая” подлежи на съдебен контрол. В конкретния случай съдът  намира, че АНО не е приложил правилно закона, като не е извършил преценка дали случаят е маловажен и налице ли са основанията на приложението на чл. 28 ЗАНН. Въпреки че наложеното административно наказание е определено към минималният му размер, съдът намира, че АНО не е следвало да издава НП, а едно писмено предупреждение би изиграло същата роля и би постигнало превантивната цел на административното наказание. Това нарушение от страна на АНО безспорно е довело до незаконосъобразност на издаденото от него НП.        

        С оглед на гореизложеното, и на осн. чл. 63 ЗАНН, съдът

 

 

Р  Е  Ш  И :

                

 

         ОТМЕНЯВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 1659/ЗБЛД ОТ 07.12.2018 г., на Началника на РУ гр. Лом, с което на жалбоподателя  И.А.В. ***,             обл. Монтана, с ЕГН **********, на осн. чл. 80, т. 5 от ЗБЛД МУ Е НАЛОЖЕНО административно наказание “ГЛОБА”, в размер на           50.00 /петдесет/ лева, като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

 

        Решението може да се обжалва пред Административен съд                 гр. Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните за неговото изготвяне.

     

         След влизане в сила на решението препис от него да бъде изпратен на Началника на РУ гр. Лом за сведение.

                          

 

 

                                                                       РАЙОНЕН  СЪДИЯ :