П   Р   И   С   Ъ   Д    А

 

 

                                              

 

 

                                      Гр.Лом 08.10.2019г.

 

 

                           В   И М Е Т О   Н А    Н А Р О Д А        

 

 

       Ломски   районен съд, втори наказателен  състав, в открито  съдебно  заседание на осми октомври две хиляди и деветнадесета година, в състав:

                                    

                                           

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ :   БОРИСЛАВА СЛАВЧЕВА      

 

 

       при секретаря Л.П., като разгледа докладваното  от съдия Славчева НЧХД № 193/19г. по описа на  ЛРС, въз основа   на  доказателства и закона, съдът присъди:

 

        ПРИЗНАВА подсъдимата Л.К.Л. родена на ***г. в гр.Лом, българка, с българско гражданство, живуща ***, средно образование, разведена, работи като портиер с „……. гр.Лом, с ЕГН ********** ЗА ВИНОВНА в това, че през м.декември 2018г. е разгласила в писмен вид, пред работодателя на частния тъжител К.Г.Н. *** – „………, чрез жалба написана и подписана от нея в гр.Лом неистински, клеветнически, позорни за него обстоятелства, а именно: „…тормоз на работно място, /стотинката/, този алчен и мазен похотливец…измислил всички схеми и злоупотреби… винаги е много гузен, той и много агресивен…следи за тези неща нас и ни настройва един срещу друг…“ – престъпление по чл.148, ал.2, пр. първо във вр. с ал.1, т.2, пр.второ във вр. с чл.147, ал.1, пр. първо от НК.

 

          На осн. чл.78а от НК ОСВОБОЖДАВА подсъдимата Л.К.Л. със снета по делото самоличност ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ за извършеното от нея престъпление, като и НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ „ГЛОБА“ в размер на 1 000лв /хиляда лева/ която да заплати в полза на държавата.

 

        ОСЪЖДА подсъдимата Л.К.Л. със снета по делото самоличност ДА ЗАПЛАТИ на частният тъжител и граждански ищец К.Г.Н. *** сумата от 500лв /петстотин лева/, представляваща претърпените от него неимуществен вреди от извършеното престъпление, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от 28.12.2018г. до окончателното и изплащане, като ОТХВЪРЛЯ предявеният граждански иск в останалата му част над уважения размер до претендирания пълен такъв, като НЕОСНОВАТЕЛЕН.  

 

        ОСЪЖДА подсъдимата Л.К.Л. със снета по делото самоличност ДА ЗАПЛАТИ на частният тъжител и граждански ищец К.Г.Н. *** сумата от   967лв /деветстотин шестдесет и седем лева/, представляваща направените от него разноски по водене на делото, от която 950лв /деветстотин и петдесет лева/ - адвокатско възнаграждение и 17лв /седемнадесет лева/ - държавни такси.

 

          ОСЪЖДА подсъдимата Л.К.Л. със снета по делото самоличност ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РС гр.Лом, в полза на бюджета на съдебната власт 50лв /петдесет лева/ държавна такса върху уважения размер на гражданския иск, както и 5лв. – държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист.

 

        ПРИСЪДАТА МОЖЕ ДА СЕ ОБЖАЛВА И ПРОТЕСТИРА ПРЕД ОКРЪЖЕН СЪД ГР.МОНТАНА, В 15-ДНЕВЕН СРОК, СЧИТАНО ОТ ДНЕС, ПО РЕДА НА ГЛАВА ДВАДЕСЕТ И ПЪРВА ОТ НПК.

 

                                                                    

                                                            РАЙОНЕН  СЪДИЯ :