НАХД № 421/19 г.

 

МОТИВИ:

 

       Производството е образувано по внесено в ЛРС Постановление за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл. 78а. от НК на обвиняемия Б.К.Й. от гр. София, за това, че на 25.09.2019 г. около 12:30 ч. в         гр. Вълчедръм, обл. Монтана, по ул. „България“ управлява МПС – лек автомобил марка „Деу“, модел „Тико“ с рама № ****, собственост на М.И.Т., което не е регистрирано по надлежния ред съгл. Наредба № І-45 от 24.03.2000 г. за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на МПС и ремаркета, теглени от тях – престъпление по чл. 345, ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК.

       Представителят на ЛРП в с.з. поддържа изготвеното предложение, като намира, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява, че обвиняемият е извършил престъплението по чл. 345, ал. 2 във вр. с ал. 1 от  НК и предлага на съда да го освободи от наказателна отговорност, като му наложи административно наказание по смисъла на чл. 78а. от НК “Глоба” в минимален размер.

       Обвиняемият редовно призован се явява лично. Признава се за виновен по повдигнатото му обвинение, дава обяснения.

        Доказателствата по делото са писмени - събраните в хода на БП             № 767/19 г. по описа на РУ гр. Лом, респ. пр. преписка вх. № 1267/19 г. по описа на ЛРП писмени доказателства, приети и приобщени от съда по реда на чл. 378, ал. 2 от НПК, а именно: Докладна записка на л. 4; Протокол за оглед на местопроизшествие на л. 5–8; Фото албум за посетено местопроизшествие на л. 9–12; АУАН № 088452/25.09.2019 г. на л. 13; Справка за нарушител/водач на л. 14-16; Служебна бележка на л. 17; Протокол за разпит на свидетеля Д.Г.Ч.на л. 21; Протокол за разпит на свидетеля З.В.В.на л. 22; Справка за съдимост с рег. № 1057/27.09.2019 г. на л. 24, както и служебно изисканата справка за съдимост с рег. № 1223/28.10.2019 год. на л. 10 от делото

       Съдът, след като се запозна с направеното предложение на ЛРП, събраните по делото писмени доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на  страните, намери за установено следното:

       На 25.09.2019 г. около 12:30 ч. в гр. Вълчедръм, обл. Монтана служителите на РУ – Лом – Д.Г.Ч.и З.В.В.при изпълнение на служебните си задължения по охрана на обществения ред и безопасността на движението спрели за проверка лек автомобил марка „Деу“, модел „Тико“, без регистрационни табели. Автомобилът се управлявал от обв. Б.К.Й., без поставени регистрационни табели. За констатираното нарушение Д.Ч.съставил АУАН, след което уведомил ОДЧ при РУ – Лом. Своевременно била изпратена дежурна следствено-оперативна група, която извършила оглед на местопроизшествието. В хода на разследването по образуваното БП, е приложена служебна бележка, от която е видно, че лек автомобил „Деу“, модел „Тико“ с рама № ****, е с прекратена регистрация от ПП КАТ – Монтана на 15.11.2017 г.

        Съдът намира, че по безспорен и категоричен начин е установено, че обвиняемият Б.К.Й. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл. 345, ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК, а именно: на 25.09.2019 г. около 12:30 ч. в гр. Вълчедръм, обл. Монтана, по ул. „България“ управлява МПС – лек автомобил марка „Деу“, модел „Тико“ с рама № ****, собственост на М.И.Т., което не е регистрирано по надлежния ред съгл. Наредба № І-45 от 24.03.2000 г. за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на МПС и ремаркета, теглени от тях.

      Законодателят е предвидил за така извършеното престъпление в нормата на чл. 345, ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК две алтернативни наказания „До една година лишаване от свобода” или „Глоба” в размер от 500 лв. /петстотин лева/ до 1 000 лв. /хиляда лева/.

       Извършеното престъпление е от категорията на т.нар. „формални престъпления”, с него няма причинени имуществени вреди, които да подлежат на възстановяване.

       Обвиняемият не е осъждан и е с чисто съдебно минало.

       В случая съдът намира, че са налице всички предвидени в закона предпоставки за приложение на нормата на чл. 78а. от НК, затова го освободи от наказателна отговорност за така извършеното престъпление, като му наложи административно наказание  „Глоба” в минимален размер, а именно: от 1 000 лв. /хиляда лева/, която следва да заплати в полза на държавата. При определяне размера на административното наказание съдът взе предвид материалното положение на обвиняемия и имотното му състояние.

       Съдът напълно споделя доводите на представителя на ЛРП, че с така наложеното административно наказание „Глоба” ще се постигне, както индивидуалната, така и генералната превенция, а именно да се поправи и превъзпита извършителя към спазване на законите в страна и установения правов ред, както и да се въздейства предупредително и възпитателно и на останалите членовете на обществото.

       Водим от горното съдът постанови решението си.

 

 

 

                                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: