НАХД № 422/19 г.

 

МОТИВИ:

 

       Производството е образувано по внесено в ЛРС Постановление за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл. 78а. от НК на обвиняемия С.В.Г. ***, за това, че на 25.09.2019 г. около 17:00 ч. в              с. Расово, обл. Монтана, по ул. „Никола Йонков Вапцаров“ управлява МПС – лек автомобил марка „Ягуар“, модел „Х тайп“ с рег. № ****, с рама № SAJAA51L21WC02090, негова собственост, което не е регистрирано по надлежния ред съгл. Наредба № І-45 от 24.03.2000 г. за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на МПС и ремаркета, теглени от тях – престъпление по чл. 345, ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК.

       Представителят на ЛРП в с.з. поддържа изготвеното предложение, като намира, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява, че обвиняемият е извършил престъплението по чл. 345, ал. 2 във вр. с ал. 1 от  НК и предлага на съда да го освободи от наказателна отговорност, като му наложи административно наказание по смисъла на чл. 78а. от НК “Глоба” в минимален размер.

       Обвиняемият редовно призован се явява лично. Признава се за виновен по повдигнатото му обвинение, дава обяснения.

        Доказателствата по делото са писмени - събраните в хода на БП             № 769/19 г. по описа на РУ гр. Лом, респ. пр. преписка вх. № 1265/19 г. по описа на ЛРП писмени доказателства, приети и приобщени от съда по реда на чл. 378, ал. 2 от НПК, а именно: Докладна записка на л. 4; Докладна записка на л. 5; Протокол за оглед на местопроизшествие на л. 6–7; Фото албум за посетено местопроизшествие на л. 8–10; АУАН                                 № 088333/25.09.2019 г. на л. 11; Справка за нарушител/водач на л. 12-15; Свидетелство за регистрация на МПС – част II – на л. 16; Служебна бележка на л. 17; Договор за покупко-продажба на МПС – на л. 18; Протокол за разпит на свидетеля Н. Г. Д.на л. 19-20; Протокол за разпит на свидетеля Р.К.Р.на л. 21; Протокол за разпит на свидетеля В.Н.Р.; Справка за съдимост с                   рег. № 1050/26.09.2019 г. на л. 23. както и служебно изисканата справка за съдимост с рег. № 1218/28.10.2019г. на л. 10

       Съдът, след като се запозна с направеното предложение на ЛРП, събраните по делото писмени доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на  страните, намери за установено следното:

       На 25.09.2019 г. около 17:00 ч. свид. Н.Д.- служител на ЗЖУ – Монтана и колегите му се намирали в с. Расово, обл. Монтана и осъществявали контрол по безопасност на движението. На ул. „Н. Й. Вапцаров“ в с. Расово спрели за проверка лек автомобил марка „Ягуар“, модел „Х Тайп“, с регистрационен № ****. Автомобилът се управлявал от обв. С.В.Г.. След извършена справка с ОДЧ при РУ – Лом било установено, че управляваният автомобил е с прекратена служебна регистрация с отбелязване в автоматизираната информационна система на основание чл. 143, ал. 15 от ЗДвП, тъй като регистрираното пътно превозно средство е на собственик, който в двумесечен срок от придобиването му не е изпълнил задължението си да регистрира превозното средство.  Свид. Д.уведомил служителите на РУ – Лом – Р.Р.и В.Р., които пристигнали на място. За констатираното нарушение В.Р.. В хода на разследването по образуваното БП, е приложена служебна бележка, от която е видно, че след извършена справка в АИС на МВР е установено, че управляваното от обвиняемия МПС, лек автомобил „Ягуар“, модел „Х-Тайп“ с                          рег. № ****, с рама № SAJAA51L21WC02090, се водел на отчет в отдел „Пътна полиция“ СДВР със собственик „Кентавър А“ ЕООД,              гр. София. От 10.07.2019 г. е регистриран нотариален договор за покупко-продажба на МПС при нотариус с № 367, в който е отразен новия собственик на моторното превозно средство – обв. С.В.Г.. На 18.07.2019 г. в  отдел „Пътна полиция“ СДВР е прекратена регистрацията на моторното превозно средство на осн. чл. 143, ал. 15 от ЗДвП – непререгистрирано превозно средство и регистрационните номера са обявени за невалидни. Следователно, в случая се касае за управление на МПС, което не е регистрирано по съответния ред.

        Съдът намира, че по безспорен и категоричен начин е установено, че обвиняемият С.В.Г. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл. 345, ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК, а именно: на 25.09.2019 г. около  около 17:00 ч. в с. Расово,                  обл. Монтана, по ул. „Никола Йонков Вапцаров“ управлява МПС – лек автомобил марка „Ягуар“, модел „Х тайп“ с рег. № ****, с рама № SAJAA51L21WC02090, негова собственост, което не е регистрирано по надлежния ред съгл. Наредба № І-45 от 24.03.2000 г. за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на МПС и ремаркета, теглени от тях.    

        Законодателят е предвидил за така извършеното престъпление в нормата на чл. 345, ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК две алтернативни наказания „До една година лишаване от свобода” или „Глоба” в размер от 500 лв. /петстотин лева/ до 1 000 лв. /хиляда лева/.

       Извършеното престъпление е от категорията на т.нар. „формални престъпления”, с него няма причинени имуществени вреди, които да подлежат на възстановяване.

       Обвиняемият не е осъждан и е с чисто съдебно минало.

       В случая съдът намира, че са налице всички предвидени в закона предпоставки за приложение на нормата на чл. 78а. от НК, затова го освободи от наказателна отговорност за така извършеното престъпление, като му наложи административно наказание  „Глоба” в минимален размер, а именно: от 1 000 лв. /хиляда лева/, която следва да заплати в полза на държавата. При определяне размера на административното наказание съдът взе предвид материалното положение на обвиняемия и имотното му състояние.

       Съдът напълно споделя доводите на представителя на ЛРП, че с така наложеното административно наказание „Глоба” ще се постигне, както индивидуалната, така и генералната превенция, а именно да се поправи и превъзпита извършителя към спазване на законите в страна и установения правов ред, както и да се въздейства предупредително и възпитателно и на останалите членовете на обществото.

       Водим от горното съдът постанови решението си.

 

 

 

                                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: